Petrolul rusesc importat în UE prin rafinăria Lukoil din Bulgaria a crescut semnificativ în ultimele luni. | Conservator: Suedia ar trebui să părăsească UE dacă transferul de putere către Bruxelles merge "prea departe".

***(sponsor) Ediția de astăzi este sponsorizată de Amazon Web Services

Suveranitatea digitală la AWS: Control fără compromisuri Ne-am angajat să ne ajutăm clienții să îndeplinească cerințele de suveranitate digitală și să oferim tuturor clienților AWS cel mai avansat set de controale și funcții de suveranitate disponibile în cloud. Aflați mai multe despre suveranitatea digitală la AWS.

În știrile de astăzi din The Capitals:

***

SOFIA

Petrolul rusesc importat în UE prin rafinăria Lukoil din Bulgaria a crescut semnificativ în ultimele luni, a declarat Martin Vladimirov, expert în domeniul energiei al Centrului pentru Studiul Democrației (CSD), într-un interviu exclusiv pentru Euractiv Bulgaria. Citește mai mult.

INSTITUȚIILE UE

UE caută să convingă statele să se implice mai mult în gestionarea crizelor, spune un militar de rang înalt. UE ar trebui să folosească bugetul său comun ca un stimulent pentru a determina statele membre să angajeze mai multe capacități și personal în viitoarea forță de răspuns la crize a blocului, a declarat pentru Euractiv cel mai înalt general al UE, Robert Brieger. Citește mai mult.

Vicepreședintele ECR ar cere un "Swexit" dacă Bruxelles-ul ar obține "prea multă putere". Suedia ar trebui să părăsească UE dacă transferul de putere către Bruxelles merge "prea departe", a sugerat Charlie Weimers, deputat european și vicepreședinte al Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, vineri, la un congres al partidului său, Democrații Suedezi (SD). Citește mai mult.

BERLIN

Verzii germani îl îndeamnă pe Scholz să devină un partener UE mai de încredere. Membri importanți ai partenerului de coaliție junior al Germaniei, Verzii, au contestat angajamentul cancelarului Olaf Scholz față de un parteneriat european robust. Partidul său și-a prezentat prioritățile pentru alegerile europene, la conferința anuală. Citește mai mult.

PARIS

Séjourné de la Renew spune că va "duce bătălia" în cursa pentru alegerile europene. Șeful Renew Europe și liderul partidului prezidențial Renaissance, Stéphane Séjourné, a declarat că va conduce lupta pentru alegerile europene, fără a preciza însă dacă va conduce și lista partidului. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

MADRID

Sánchez,  chestionat dacă va recunoaște statul palestinian. Partidul Popular (PP) de centru-dreapta din Spania și formațiunea de extremă-dreapta VOX i-au cerut premierului spaniol Pedro Sánchez să explice disponibilitatea Madridului de a recunoaște unilateral statul palestinian și de a condamna atacurile Israelului asupra civililor din Gaza, în timp ce grupul terorist Hamas a lăudat "poziția clară și curajoasă" a acestuia. Citește mai mult.

ROMA

Italia protestează față de numărul tot mai mare de femicidii și îndeamnă guvernul Meloni să ia măsuri. O serie de proteste au loc în orașele italiene din cauza creșterii fenomenului de femicid (crime împotriva femeilor, fetelor). Protestatarii cer guvernului Meloni să ia mai multe măsuri. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

BRATISLAVA

Președinta slovacă a trebuit să-și convingă omologul ceh să găzduiască noul premier. Potrivit unor surse, președinta slovacă Zuzana Čaputová a trebuit să convingă un președinte ceh reticent, Petr Pavel, să îl primească pe premierul slovac Robert Fico în prima vizită diplomatică tradițională în țara vecină. Citește mai mult.

VARȘOVIA

Polonezii de la PiS vor depune jurământul, în ciuda lipsei unei majorități. Numit pentru un nou mandat de premier al Poloniei de către președintele Andrzej Duda, Mateusz Morawiecki va depune luni jurământul împreună cu guvernul său minoritar, a confirmat un oficial prezidențial. Un guvern PiS riscă să nu aibă suportul Parlamentului. Citește mai mult.

PRAGA

Cehia rămâne fără arme pe care să le trimită Ucrainei. Cehia este în criză de arme adecvate pentru a le trimite Ucrainei, a recunoscut duminică ministrul apărării, Jana Černochová, la televiziunea cehă, la o zi după ce președintele Camerei inferioare a făcut promisiuni de înarmare la Kiev. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

BUCUREȘTI

Premierul: România nu este pregătită de a recunoaște cuplurile de același sex. Societatea românească nu este pregătită să instituie un cadru legal care să recunoască familiile formate din persoane de același sex, în conformitate cu o hotărâre recentă a Curții Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg, a declarat premierul României, Marcel Ciolacu, exprimându-și totodată speranța că societatea va fi pregătită într-o zi. Citește mai mult.

BELGRAD

Numărul de femei ucise în Serbia este probabil mai mare decât cifrele oficiale. Douăzeci și șapte de femei sârbe au fost ucise în acest an, deși se așteaptă ca cifra reală să fie mai mare din cauza problemelor legate de colectarea de date exacte. Citește mai mult.

AGENDA

  • UE: Consiliul Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori se reunește pentru a discuta despre transformarea serviciilor de îngrijire, coordonarea securității sociale, cardul european de handicap și multe altele;
  • Președintele Consiliului European, Charles Michel, vizitează Ungaria pentru discuții cu premierul Viktor Orbán;
  • Consiliul Afaceri Externe, în configurația sa comercială, se așteaptă să se concentreze asupra celei de-a 13-a Conferințe ministeriale a Organizației Mondiale a Comerțului, asupra relațiilor UE-SUA și multe altele;
  • Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, coprezidează Forumul regional al Uniunii pentru Mediterana, la Barcelona, Spania;
  • Vicepreședintele Comisiei, Maroš Šefčovič, îi primește pe secretarul de stat slovac al Ministerului Muncii și Afacerilor Sociale, Branislav Ondruš, și pe ministrul justiției, Boris Susko;
  • Comisarul pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, se întâlnește cu președintele Fondului Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD), Alvaro Lario, și cu ministrul afacerilor externe al Columbiei, Álvaro Leyva Durán;
  • Comisarul pentru acțiune climatică, Wopke Hoekstra, organizează o conferință telefonică cu secretarul general adjunct al NATO pentru noile provocări de securitate, David van Weel; primește vizita ministrului ucrainean pentru protecția mediului și resurse naturale, Ruslan Strileț;
  • Președintele BCE, Christine Lagarde, depune mărturie în fața Parlamentului;
  • CEDO se pronunță asupra cauzei privind măsurile anti-Covidiu care au interzis manifestațiile publice în 2020 în Elveția; 

Regatul Unit: Premierul Rishi Sunak găzduiește Summitul global de investiții; are loc cea de-a 33-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Maritime Internaționale (OMI).

Finlanda: Premierul suedez Ulf Kristersson se întâlnește cu omologul finlandez Petteri Orpo;

Polonia: Președintele va numi guvernul.

***

[Editori ai versiunii originale în limba engleză: Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara; corespondență din România: Cătălina Mihai]