Bugetul pentru armament duce la demisia unui înalt oficial al Ministerului Apărării. | Mișcarea lui Macron pentru alegeri anticipate lasă nerezolvată legislația în curs de adoptare pentru fermieri.

***

Ediția de astăzi este sponsorizată de Uber

Fii acolo. Fie că vă îndreptați spre casă, spre cei dragi, într-o călătorie de afaceri într-un oraș necunoscut sau, pur și simplu, întârziați la ora zilnică de yoga. Uber este acolo, pentru ca tu să ajungi acolo când contează. Simplu, convenabil și rapid. Fii acolo.

Află mai multe.

*** 

TALLINN

Premierul estonian Kaja Kallas, după ce un înalt oficial al Ministerului Apărării a demisionat acuzând inacțiunea guvernului estonian în privința bugetului pentru armament. Kallas susține că a aflat din presă. Citește mai mult.

INSTITUȚIILE UE

PPE în fața instanței de la Bruxelles săptămâna viitoare, în legătură cu candidatura lui von der Leyen. Ursula von der Leyen s-ar putea confrunta cu complicații în obținerea unui al doilea mandat, întrucât grupul său european, Partidul Popular European (PPE), va apărea săptămâna viitoare în fața unui tribunal din Bruxelles. Reclamantul dorește ca PPE să o înlăture din funcția de candidat principal pentru președinția Comisiei. Citește mai mult.

PARIS

Mișcarea lui Macron pentru alegeri anticipate îi aruncă pe fermierii francezi în incertitudine. După ce au dominat agenda politică timp de luni de zile, fermierii francezi au fost luați prin surprindere de decizia președintelui Emmanuel Macron de a dizolva Adunarea Națională, care blochează progresul în ceea ce privește noua lege pentru acest sector, și amenință cu noi proteste. Citește mai mult.

Incertitudine pentru Les Républicains din Franța, după ce Ciotti a fost înlăturat din cauza alianței cu extrema dreaptă. Partidul francez de centru-dreapta Les Républicains l-a demis miercuri pe liderul său Éric Ciotti, după ce acesta a anunțat o alianță cu partidul de extremă dreapta Rassemblement National al lui Marine Le Pen. Citește mai mult.

Tensiunile cresc între partidele de stânga din Franța care încearcă să încheie un acord pentru alegeri anticipate. Principalele partide de stânga din Franța ar trebui să prezinte joi un program comun pentru alegerile anticipate, însă negocierile s-au poticnit în privința unor chestiuni precum numărul și numele candidaților și războiul din Gaza. Citește mai mult.

Viitorul politic al noilor aleși expulzați din Reconquête! europarlamentari în discuție. La doar câteva zile după ce a fost votat, fondatorul partidului de extremă dreapta Reconquête!, Eric Zemmour, a anunțat miercuri că a expulzat patru dintre cei cinci deputați europeni nou-aleși, ceea ce creează incertitudini cu privire la viitorul lor politic în Parlamentul European. Citește mai mult.

BERLIN

Germania nu ar trebui să externalizeze procedurile de azil, avertizează experții. În timp ce guvernul german analizează dacă să proceseze cererile de azil în străinătate, experții implicați în acest proces și-au publicat joi recomandările adresate guvernului, punând sub semnul întrebării dacă planul va merge mai departe. Citește mai mult.

REGATUL UNIT ȘI IRLANDA

Alegeri în Marea Britanie: Manifestele au fost lansate, ce spun laburiștii și conservatorii despre Europa? Partidul Laburist de centru-stânga din Marea Britanie și-a lansat astăzi, 13 iunie, manifestul sub sloganul de un singur cuvânt "schimbare", în condițiile în care avansul lor de 20 de puncte sugerează că vor fi următorul guvern, continuitatea pare a fi cuvântul cel mai potrivit pentru modul în care principalele partide din Marea Britanie privesc relațiile dintre Regatul Unit și UE. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

MADRID

Spaniolul Díaz spune că "niciodată" nu s-a gândit să părăsească guvernul în ciuda eșecului electoral. Viceprim-ministrul și ministrul muncii din Spania, Yolanda Díaz, care a demisionat săptămâna aceasta din funcția de lider al platformei de stânga Sumar după rezultatele dezastruoase obținute de partid în alegerile europene, a declarat joi că nu s-a gândit "niciodată" să părăsească guvernul de coaliție condus de Partidul Socialist PSOE al premierului Pedro Sánchez. Citește mai mult.

ROMA

Liderii G7 au ajuns deja la un consens asupra concluziilor summitului, spune Meloni. Liderii G7 au ajuns deja la un acord asupra concluziilor summitului lor, care includ chestiuni precum ajutorul pentru Ucraina și situația din Gaza, potrivit premierului italian Giorgia Meloni, la finalul primei zile a reuniunii de joi. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

PRAGA

Noua Comisie a UE ar trebui să se concentreze pe securitatea economică - ministru ceh. Alegerea mai atentă a partenerilor comerciali, securitatea economică și reducerea dependenței în sectoarele strategice ar trebui să fie prioritățile noii Comisii Europene, a declarat joi ministrul ceh al Industriei și Comerțului și posibil viitor comisar european, Jozef Síkela. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Europarlamentarii bulgari nou-aleși preferă politica internă, cu ochii pe noul guvern. Mai mulți grei politici aleși la sfârșitul săptămânii trecute pentru a reprezenta Bulgaria în Parlamentul European au anunțat joi că vor rămâne la politica internă, unii dintre ei fiind așteptați să se alăture noului guvern bulgar. Citește mai mult.

Experții sunt îngrijorați de ascensiunea unui "om puternic" sancționat de SUA. În timp ce recentele alegeri parlamentare și europene din Bulgaria au fost câștigate de partidul de centru-dreapta GERB (PPE) al fostului premier Boyko Borissov, pe locul al doilea s-a clasat partidul DPS, condus de Deylan Peevski, un fost mogul media sancționat pentru corupție de către autoritățile americane și britanice. Citește mai mult.

AGENDA:

 

  • UE: Consiliul Justiție și Afaceri Interne se reunește pentru a discuta despre facilitarea recunoașterii paternității copiilor între statele membre, combaterea abuzului sexual și a exploatării sexuale a copiilor și a pornografiei infantile, combaterea corupției și altele; Vicepreședintele Comisiei, Margaritis Schinas, susține un discurs la reuniunea președinților COSAC (Conferința comisiilor parlamentare pentru afaceri europene) din cadrul EU MED, în Agios Nikolaos, Grecia;
  • Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, participă la cea de-a treia reuniune anuală a coordonatorilor naționali ai Garanției europene pentru copii;
  • Comisarul pentru acțiune climatică, Wopke Hoekstra, organizează o videoconferință cu directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie, Fatih Birol.
***
[Editat în engleză de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Liene Lūsīte, Sofia Mandilara; traducere cu DeepL, editare și adaptare: redacția Euractiv.ro]