Italia va interzice alimentele sintetice, a declarat ministrul italian al agriculturii, Francesco Lollobrigida. | La Kiev, von der Leyen salută "progresele excelente" ale Ucrainei înainte de raportul de țară privind extinderea UE.

*** (sponsor) Ediția de astăzi este susținută de Hydrogen Europe. Descoperiți, învățați, relaționați și fiți inspirați! Înscrieți-vă acum gratuit la evenimentul anului dedicat hidrogenului! Acesta va avea loc la Bruxelles Expo în perioada 20-24.11, locul unde liderii din industrie, cadrele universitare și factorii de decizie politică se vor întâlni și vor discuta despre oportunitățile și provocările care stau în fața economiei bazate pe hidrogen. Înscrieți-vă aici ->

***

În ediția de astăzi The Capitals:

ROMA

Italia va interzice alimentele sintetice, a declarat ministrul italian al agriculturii, Francesco Lollobrigida, la un eveniment organizat de Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR) și la care a participat comisarul european pentru agricultură Janusz Wojciechowski în weekend, devenind astfel prima țară din lume care va face acest lucru. Citește mai mult.

INSTITUȚIILE UE

La Kiev, von der Leyen salută "progresele excelente" ale Ucrainei, cu puțin timp înainte de lansarea raportului de țară. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sosit sâmbătă într-o vizită neanunțată la Kiev, cu doar câteva zile înainte ca executivul UE să publice rapoartele sale privind progresele înregistrate în procesul de extindere și să recomande probabil deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina. Citește mai mult.

O analiză a misiunii lui Von der Leyen în Ucraina, sâmbătă, în ziua 619 a războiului Rusiei. Cea de-a șasea sa vizite în țara devastată de război include în sine mesajul. Citește mai mult.

Liberalii "eterogeni" din UE, afectați de dezbinări pe probleme cheie. La cinci ani după ce partidul președintelui francez Emmanuel Macron a preluat conducerea liberalilor din Parlamentul UE, rebrandu-i sub numele de Renew Europe, grupul rămâne departe de a fi o platformă politică coerentă, cu diviziuni pe probleme cheie care îi amenință influența. Citește mai mult. 

BERLIN

SPD, partidul de guvernământ din Germania, deschis la mutarea în Africa a examinării cererilor de azil. Social-democrații de guvernământ ai cancelarului german Olaf Scholz (SPD) și-au manifestat duminică disponibilitatea de a externaliza cererile de azil în Africa, așa cum a propus partenerul lor de coaliție liberal, FDP, înainte de reuniunea cheie de luni, în cadrul căreia vor fi presați să adopte noi măsuri pentru a reduce migrația neregulamentară. Citește mai mult.

PARIS

Franța este divizată în privința extinderii drepturilor lucrătorilor ilegali înainte de dezbaterea din Senat. Conservatorii și extrema dreaptă din Franța se opun cu înverșunare proiectului de lege al guvernului privind imigrația, care propune crearea unui permis de muncă automat pentru migranții ilegali care lucrează în sectoare cu deficit de forță de muncă și care urmează să fie dezbătut în Senat începând de luni. Citește mai mult.

VIENA

Partidul de centru-dreapta din Austria, în conflict cu cel de centru-stânga, în timp ce extrema dreaptă conduce în sondaje. Partidul austriac de centru-dreapta ÖVP vrea să doboare SPÖ, partidul social-democrat, printr-o scrisoare publicată de secretarul general al partidului conservator care subliniază unele dintre scandalurile recente ale social-democraților înaintea alegerilor de anul viitor, în care cele două partide tradițional puternice sunt în urma FPÖ, partid de extremă dreapta care, potrivit ultimelor sondaje, se află ferm pe primul loc, cu aproximativ 30%. Citește mai mult.

HAGA

Speranța premierului olandez Timmermans, criticată pentru rolul jucat în acordul UE-Tunisia. Deputatul liberal Jan Paternotte (D66/Renew) l-a luat criticat  pentru rolul său în acordul UE-Tunisia privind migranții pe fostul șef al UE pentru climă și candidat la funcția de prim-ministru olandez, Frans Timmermans, în cadrul unei dezbateri electorale, duminică. Citește mai mult.

STATELE NORDICE ȘI BALTICE

STOCKHOLM

Suedia extinde utilizarea spray-ului care inversează supradozajul de opoide. Guvernul suedez afirmă că va acționa rapid pentru ca naloxona, un spray care inversează rapid o supradoză de opioide, să fie disponibil pe scară largă în afara sistemului de sănătate, pentru a salva mai multe vieți. Citește mai mult. 

SUDUL EUROPEI

MADRID

Au reînnoit mandatul lui Sanchez pentru a începe probabil cu disputa nerezolvată dintre Podemos și Sumar.
Viitoarea coaliție guvernamentală spaniolă formată din Partidul Socialist (PSOE/S&D) și platforma de stânga Sumar va trebui să rezolve o dispută internă severă după ce liderul Unidas Podemos, Ione Belarra, a criticat-o în weekend pe șefa grupului progresist și ministru interimar al Muncii, Yolanda Díaz, cerându-i acesteia să nu "lipsească de respect" Podemos în noul executiv. Citește mai mult.

ROMA

Reforma constituțională a lui Meloni, criticată pentru îndepărtarea de la standardele UE.
Reforma constituțională propusă vinerea trecută de guvernul de dreapta al premierului Giorgia Meloni, care include alegerea directă a prim-ministrului, a fost aspru criticată, unii considerând-o neglijentă, iar alții spunând că este departe de propunerile anterioare și de standardele UE. Citește mai mult.

VALLETTA

Fondurile statelor membre ale UE cheltuite pentru conservarea păsărilor sunt irosite, în timp ce practica vânătorii continuă în Malta. Lentoarea al procedurilor de infringement ale UE agravează situația. Citește mai mult.

VISEGRAD 

BRATISLAVA

Naționaliștii slovaci reclamă sprijinul lui Fico pentru EUCO. Sprijinul Slovaciei pentru concluziile Consiliului European, care au inclus ajutor militar pentru Ucraina, a fost întâmpinat cu dezaprobare de liderul Partidului Național Slovac, Andrej Danko, care a făcut apel la premierul Robert Fico pentru comentariile sale anterioare privind respingerea ajutorului militar. Citește mai mult.

VARȘOVIA

Poliția investighează împușcarea unui migrant la granița dintre Polonia și Belarus.
Poliția militară investighează împușcarea unui migrant în situație neregulamentară la granița cu Belarus, care a fost semnalată pentru prima dată pe rețelele de socializare de către grupurile pentru drepturile omului, înainte de a fi confirmată de procuratura locală. Citește mai mult.

PRAGA

UE trebuie să restarteze relațiile neglijate cu Africa, spune Fiala. Europa este conștientă că a subestimat cooperarea cu Africa, situație în curs de schimbaare, a declarat premierul ceh Petr Fiala înainte de călătoria sa de vineri pe acest continent, unde intenționează să abordeze probleme economice și politice. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Confruntare tensionată între candidații pro-UE și pro-ruși la primăria din Sofia.
Alegerile pentru funcția de primar al Sofiei - cheia pentru stabilitatea guvernului pro-UE din Bulgaria - s-au transformat duminică într-o ciocnire tensionată între candidatul pro-UE Vasil Terziev și candidatul pro-rus Vanya Grigorova. Citește mai mult.

BUCUREȘTI

Președintele USR cere retragerea candidatului principal al partidului de la alegerile europene din 2024.
Președintele Uniunii Salvați România (USR), Cătălin Drulă, a cerut duminică retragerea Elenei Lasconi, desemnată în fruntea listei partidului pentru alegerile europarlamentare din 2024, ca urmare a controversei stârnite de declarațiile sale privind votul la referendumul din 2018 pe tema familiei. Citește mai mult.

LIUBLIANA 

Watchdog deschide o anchetă privind presupusele presiuni nejustificate ale lui Golob asupra fostului ministru. O investigație privind acuzația că premierul Robert Golob a exercitat presiuni nejustificate asupra fostului ministru de interne Tatjana Bobnar cu privire la personalul din poliție, ceea ce a dus în cele din urmă la demisia acesteia în decembrie anul trecut, a fost deschisă de Comisia pentru prevenirea corupției, a anunțat vineri organismul de supraveghere. Citește mai mult.

BELGRAD

Fostul șef al agenției de securitate a statului nu a fost agent rus, afirmă Vučić.
Fostul șef al Agenției de Securitate și Informații a Serbiei (BIA), Aleksandar Vulin, nu a fost un agent rus și a lucrat întotdeauna pentru Serbia, a declarat vineri președintele Aleksandar Vučić, după demisia lui Vulin. Citește mai mult.

TIRANA

Miting pro-Palestina oprit de poliție la Tirana.
Sute de protestatari care se manifestau împotriva războiului Israelului din Gaza și în sprijinul Palestinei au fost împiedicați să continue duminică la Tirana, după ce o baricadă a poliției i-a oprit din drum. Citește mai mult.

AGENDA

UE: Reuniune informală a miniștrilor europeni responsabili pentru spațiu pentru a discuta măsuri de îmbunătățire a autonomiei tehnologice a UE, asigurarea consolidării infrastructurilor și serviciilor spațiale;
Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, și președintele Parlamentului, Roberta Metsola, țin discursuri la Conferința Ambasadorilor UE 2023;
Vicepreședintele Comisiei, Vĕra Jourová, ia cuvântul în cadrul conferinței internaționale a Observatorului central european pentru media digitale (CEDMO) cu tema "Dilemele democrației europene: se îndreaptă comunitatea spre căderea nopții politice și spre anomia tehnologică?", la Praga, Cehia;
Vicepreședintele Maroš Šefčovič primește reprezentanți ai Consiliului European al Tinerilor Fermieri (CEJA), IFOAM -Organics Europe, FoodDrinkEurope și COPA-COGECA, pentru a discuta despre tranziția către sisteme alimentare durabile;
Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, participă la conferința "Europa socială", organizată de Ministerul federal german al muncii și al afacerilor sociale.