Italia respinge propunerea secratrului general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit căreia armele furnizate de Occident ar putea lovi ținte din Rusia. | Miniștrii UE și arabi vor discuta despre războiul din Gaza și viitoarea soluție cu două state.

***

Ediția de astăzi este sponsorizată de Alianța Liberă Europeană

Viziunea EFA pentru o Europă pentru toți Cetățenii Europei își găsesc vocea și cer să fie auziți. În luna iunie a acestui an, ei au ocazia de a ridica această voce. Consultați site-ul nostru pentru a afla mai multe despre viziunea noastră pentru o Europă pentru toți!

Aflați mai multe >>

În știrile de astăzi din The Capitals:

ROMA

Guvernul italian se opune apelului secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, ca aliații să ridice restricțiile privind utilizarea armelor furnizate de Occident împotriva unor ținte din Rusia. Citește mai mult.

INSTITUȚIILE UE

Miniștrii UE și arabi vor discuta despre războiul din Gaza și viitoarea soluție cu două state. Miniștrii de externe ai UE se vor întâlni luni, la Bruxelles, pentru a doua oară într-o lună, cu cei șase omologi ai lor din Arabia Saudită, Egipt, Iordania, Qatar și Emiratele Arabe Unite, pentru a discuta despre eforturile de a pune capăt războiului Israelului în Gaza. Citește mai mult.

În Europa oamenii nu mai protestează pentru climă. Înaintea alegerilor europarlamentare din 2019, Europa a fost zguduită de marșuri masive pentru climă. Dar, pe măsură ce se apropie alegerile din 2024, străzile rămân tăcute. Citește mai mult.

Biroului de Inteligență Artificială al Comisiei, fără resurse umane. La aproximativ două luni după ce actul istoric al UE privind inteligența artificială (IA) a fost adoptat de Parlamentul European, biroul din cadrul Comisiei Europene care urmează să ghideze punerea sa în aplicare rămâne fără personal și fără conducere. Citiți mai mult

BERLIN | PARIS

Macron și Steinmeier îi îndeamnă pe cetățeni să meargă la vot, pe fondul temerilor legate de un val de dreapta. Președintele german Frank-Walter Steinmeier și omologul său francez Emmanuel Macron i-au îndemnat pe alegători să participe la alegerile europene din iunie, despre care spun că este o încercare de a proteja democrația în contextul unei probabile schimbări spre extrema dreaptă în Parlamentul UE. Citește mai mult.

BERLIN

Germanul Scholz o avertizează pe von der Leyen: Fără colaborare cu extrema dreaptă. Noul președinte al Comisiei Europene nu trebuie să colaboreze cu forțele de extremă-dreapta, a avertizat vineri cancelarul german Olaf Scholz, în contextul în care există semne că actuala șefă a Comisiei, Ursula von der Leyen, are în vedere o colaborare mai strânsă cu partidele de extremă-dreapta dacă va obține un al doilea mandat. Citește mai mult. 

PARIS

Stânga franceză critică planul guvernului de a reduce și mai mult ajutoarele de șomaj. Candidații francezi de stânga la alegerile europene au criticat planul premierului Gabriel Attal de a reduce ajutoarele de șomaj, pe care acesta l-a dezvăluit într-un interviu duminică, cu doar două săptămâni înainte de alegerile europene. Citește mai mult.

De ce pierd teren Verzii francezi în cursa pentru alegerile europene? Cu două săptămâni înainte de alegerile europene din 9 iunie, Verzii francezi - și aliații lor din întreaga Europă - sunt în cădere liberă în sondaje. După marele succes din 2019, s-a schimbat vântul pentru listele Verzilor? Citește mai mult.

STATELE NORDICE ȘI BALTICE 

VILNIUS

Lituanianul Nauseda câștigă alegerile prezidențiale. Fostul bancher central Gitanas Nauseda a câștigat duminică alegerile prezidențiale din Lituania, după ce adversara Ingrida Simonyte a cedat. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

MADRID

Madridul este furios din cauza unui videoclip israelian "scandalos" care compară flamenco cu crimele Hamas. Ministrul spaniol de externe, José Manuel Albares, a criticat dur duminică o înregistrare video postată în aceeași zi de omologul său israelian, Israel Katz, pe X, în care apar două dansatoare de flamenco intercalate cu imagini ale atacurilor teroriste ale Hamas și un mesaj direct către premierul spaniol Pedro Sánchez. Citește mai mult.

Partidul spaniol Podemos avertizează în legătură cu "ipocrizia" "Comisiei europene de război". Uniunea Europeană este "complice" la "genocidul" pe care Israelul l-ar comite în Gaza, în timp ce blocul european acționează cu "ipocrizie" trimițând arme în Ucraina, dar lăsând poporul palestinian în voia sorții, a declarat Irene Montero, candidata principală a partidului spaniol de stânga radicală Podemos la alegerile europene din iunie. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

VARȘOVIA | PARIS

PiS din Polonia vrea explicații de la Tusk după remarcile premierului francez privind migrația. Parlamentarul proeminent al opoziției PiS, Mariusz Błaszczak, i-a cerut premierului Donald Tusk să explice cuvintele sale anterioare cu privire la noul Pact privind migrația și azilul din UE, după ce omologul său francez Gabriel Attal a declarat într-o dezbatere recentă că Occidentul a convins țările din estul UE fie să accepte migranți, fie să contribuie financiar la gestionarea migrației. Citește mai mult.

PRAGA Cehia va găzdui o reuniune la nivel înalt a 7 membri UE pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei. Premierul ceh Petr Fiala (ODS/ECR) va găzdui marți, la Praga, o reuniune la nivel înalt a șapte lideri europeni pentru a consolida sprijinul pentru Ucraina. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Tematica europeană, absentă din campania electorală bulgară. Înaintea alegerilor europene din iunie și a unui scrutin național paralel, problemele la nivel de bloc sunt departe de agenda de campanie, chestiunile interne prevalând la nivelul tuturor partidelor și politicienilor. Citește mai mult.

AGENDA: UE: Consiliul Afaceri Externe se reunește pentru a discuta despre războiul rusesc împotriva Ucrainei, situația din Orientul Mijlociu, procesul electoral din Georgia și altele; Consiliul Agricultură și Pescuit ar trebui să se concentreze pe situația pieței, viitorul o Translated with DeepL.com (free version)