Europa face eforturi să combată dezinformarea și posibila manipulare a alegerilor. În SUA, autoritățile nu au comunicat auspra unor acțiuni în acest sens. | Sistemul economic al SUA și al UE se luptă să "supraviețuiască" în fața Chinei.

În știrile de astăzi din The Capitals:

PRAGA

Combaterea dezinformării și a manipulării alegătorilor preocupă autoritățile din statele europene, înaintea alegerilor europene din iunie 2024. Pe de altă parte, în SUA,  autoritățile par "calme" în privința amenințărilor hibride înainte de scrutinul federal din noiembrie, nu sunt dovezi vizibile că s-ar pregăti, a declarat. vicepreședintele Comisiei Europene, Věra Jourová, pentru Euractiv.czCitește mai mult.

INSTITUȚIILE UE

Poziția Consiliului UE se înăsprește împotriva legii privind restaurarea naturii. Polonia și Finlanda nu vor susține Legea de restaurare a naturii, ba chiar au devenit oponenți expliciți, limitând serios opțiunile președinției belgiene a Consiliului UE de a face să avanseze dosarul. Citește mai mult.

Sistemul economic al SUA și al UE se luptă să "supraviețuiască" în fața Chinei, avertizează șefa diplomației comerciale americane. Economia de piață a SUA și a Europei se luptă să supraviețuiască în fața modelului economic alternativ "foarte eficient" al Chinei, a avertizat joi un înalt oficial american din domeniul comerțului. Citește mai mult.

BERLIN

Germania anunță reforme ale Bundeswehr-ului pentru a fi "pregătită de război". Pentru a readuce pe calea cea bună forțele armate germane aflate în dificultate, guvernul reorganizează comandamentul operativ și face din cibernetică și IT o ramură militară cu drepturi depline, la fel ca marina, forțele aeriene și forțele terestre, a anunțat joi ministrul apărării Boris Pistorius. Citește mai mult.

Germania afirmă că Rusia este "foarte probabil" responsabilă pentru întreruperile navigației GPS din Marea Baltică. Rusia se află "foarte probabil" în spatele unei serii de perturbări care afectează navigația GPS în regiunea baltică, a declarat joi Ministerul german al Apărării, indicând exclava Kaliningrad ca sursă a problemei. Citește mai mult.

MAREA BRITANIE ȘI IRLANDA

LONDRA

Conservatorii se pregătesc pentru o înfrângere severă în alegerile din Marea Britanie în fața opoziției laburiste, arată un sondaj. Partidul Conservator al premierului britanic Rishi Sunak este sortit unei înfrângeri grele la alegerile naționale așteptate în acest an, potrivit unei proiecții privind numărul de locuri publicate miercuri, care arată că Partidul Laburist, aflat în opoziție, va câștiga peste 400 de locuri. Citește mai mult.

STATELE NORDICE ȘI BALTICE

COPENHAGA

Investiții în armată, într-un context nu tocmai lipsit de incidente. Între o lansare accidentală de rachetă joi și demiterea șefului forțelor armate daneze cu o zi înainte, săptămâna nu s-a arătat prea bună pentru armata daneză. Pe de altă parte, legiuitorul discută despre investiții de mai multe miliarde de euro în echipamente militare. Citește mai mult.

HELSINKI

Finlanda semnează un acord de securitate în Ucraina, Zelenski avertizează asupra noilor suplimnentări de trupe rusești. Președintele Finlandei a semnat miercuri un acord de securitate pe 10 ani cu Ucraina, la Kiev, unde președintele Volodimir Zelenski a declarat că, în opinia sa, Rusia intenționează să mobilizeze 300.000 de noi trupe pentru războiul său până în iunie. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

MADRID

Sánchez anunță o "ofensivă internațională" împotriva opoziției în legătură cu legea privind victimele războiului civil. Guvernul spaniol va lansa o mare "ofensivă" internațională împotriva a trei guverne regionale conduse de Partidul Popular spaniol (Partido Popular/PPE) și de partidul de extremă-dreapta VOX pentru că au abrogat mai multe legi menite să onoreze memoria Războiului Civil spaniol, a anunțat joi premierul Pedro Sánchez (PSOE/S&D). Citește mai mult.  

ROMA

Italia descoperă o presupusă fraudă de 600 de milioane de euro la Fondul de redresare. Parchetul European (EPPO) și poliția financiară italiană au descoperit împreună o schemă internațională de fraudă în valoare de 600 de milioane de euro legată de fondul de redresare Next Generation al UE. Raiduri de amploare sunt în curs de desfășurare în toată Italia, pentru verificări, a anunțat joi EPPO într-un comunicat de presă. Citește mai mult.

ATENA

Centrul-dreapta grec pierde teren, opoziția de stânga crește într-un nou sondaj. Pe fondul unei dezbateri intense privind accidentul feroviar care a ucis 57 de persoane, un nou sondaj de opinie a arătat că partidul de centru-dreapta Noua Democrație (PPE), aflat la guvernare, pierde un sprijin semnificativ înaintea alegerilor europene, în timp ce principala formațiune de opoziție de stânga Syriza (Stânga UE) câștigă teren. Citește mai mult.

LISABONA

Portugalia nu mai are rezerve în privința candidaturii Ucrainei la UE, afirmă noul șef al diplomației. Noul guvern portughez al premierului Luís Montenegro este favorabil aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, a declarat joi noul ministru portughez de externe, Paulo Rangel, criticând ezitarea guvernului anterior. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

VARȘOVIA

Alegerile locale din Polonia vor testa coaliția lui Tusk. După un succes răsunător la alegerile generale de anul trecut, scrutinul local de duminică va fi primul test de aprobare publică pentru noul guvern al premierului polonez Donald Tusk, după patru luni la putere. Citește mai mult. 

BRATISLAVA

Democrația liberală este în joc, în timp ce slovacii se confruntă cu alegeri prezidențiale critice, avertizează un expert. Slovacii vor alege între diplomatul pro-UE Ivan Korčok și partenerul de coaliție al lui Robert Fico, Peter Pellegrini, în alegerile prezidențiale de sâmbătă, un analist și opoziția avertizând că, deși soarta democrației liberale din Slovacia este în joc, aceasta ar putea, de asemenea, să întărească forțele extremiste din cadrul UE. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Șeful vămii bulgare, anchetat pentru spălare de bani.
Procurorii bulgari au deschis o investigație asupra unor oficiali, printre care noua șefă a vămilor, Petya Bankova, și adjunctul acesteia, Lyudmil Marinov, procurorii susținând că au dovezi de contrabandă, spălare de bani și dare de mită. Citește mai mult.

BUCUREȘTI

România încearcă să combată conținutul deepfake în campaniile electorale.
Guvernul României urmează să aprobe un memorandum pentru a combate răspândirea de conținut deepfake în timpul campaniilor electorale, a anunțat joi ministrul Cercetării, Bogdan Ivan. Citește mai mult. 

TIRANA

Consiliul și Parlamentul convin asupra fondurilor pentru Balcanii de Vest, condiții privind alinierea politicii de securitate
. Parlamentul European și Consiliul au ajuns joi la un acord privind o nouă facilitate de 6 miliarde de euro pentru a sprijini țările din Balcanii de Vest care se află pe calea aderării la Uniunea Europeană, cu prevederi care includ necesitatea de a se alinia la politica externă și de securitate a UE, ceea ce va fi probabil o piedică pentru unii. Citește mai mult.

AGENDA INTERNAȚIONALĂ


  • UE: Președintele Comisiei Ursula von der Leyen, secretarul de stat american Antony J. Blinken, prim-ministrul Armeniei Nikol Pashinyan participă la o reuniune comună la nivel înalt UE-SUA-Armenia în sprijinul capacității de rezistență a Armeniei;
  • Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, susține un discurs principal la reuniunea plenară a Consiliului UE-SUA pentru comerț și tehnologie;
  • Norvegia: A fost prezentată Cartea albă privind apărarea pentru 2025-2028.
***

[Editat în engleză de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Liene Lūsīte, Sofia Mandilara]