Președintele francez Emmanuel Macron a făcut valuri când a sugerat că regimul fără vize al Kosovo, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024, ar putea fi revizuit de Paris și Berlin dacă Pristina nu își rezolvă tensiunile cu Serbia.

PARIS BERLIN PRISTINA

Totuși, Germania a anunțat că va respecta calendarul inițial, sugerând o divergență de poziție între duoul franco-german. Citește mai mult în The Capitals (en.).

VIENA

Guvernul austriac vrea să fie scoase în afara teritoriului UE procedurile de azil pentru țări terțe, precum cele din Africa. În iunie, statele membre UE au ajuns la un acord controversat, prin care încearcă să reducă migrația. Punctele de azil pentru țări terțe, precum cele din Africa, ar urma să fie scoase la granițe. Guvernul austriac va insista însă ca procedurile de azil să fie scoase complet în afara teritoriului UE, insistând în demersurile de a combate migrația, a declarat luni cancelarul Karl Nehammer pentru die Welt.  Citește mai mult în The Capitals (en.).

BERLIN

Angajamentele coaliției germane se concentrează pe consolidarea economiei în ciuda austerității. Partidele de coaliție ale Germaniei au promis că vor acorda prioritate creșterii economice în vremuri dificile și în ciuda prudenței fiscale. Partidul FDP pro-piață a cerut și mai mult sprijin din partea președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a reduce birocrația în Germania. Citește mai mult în The Capitals (en.).

PARIS

Industria aviatică franceză „s-a opus ferm” tarifului minim pentru zborurile europene. Industria aviatică franceză se opune ferm oricărei majorări de taxe menite să asigure un preț minim pentru zborurile cu avionul în Europa, a declarat luni Pascal de Izaguirre, CEO al companiei aeriene din Corsica Corsair și președinte al federației industriei aviatice Fnam, pentru postul TV BFM Business. Citește mai mult în The Capitals (en.).

Școlile franceze vor experimenta un cod vestimentar pentru elevi. O încercare a unei „ținute unice pentru școală” – mai asemănătoare cu un cod vestimentar decât cu o uniformă – va fi lansată în lunile următoare, a anunțat ministrul Educației, Gabriel Attal, la o săptămână după ce a anunțat luni interdicția controversată a abaya. Citește mai mult în The Capitals (en.).

BRUXELLES

Apărarea belgiană spune că F-16 nu mai sunt potrivite pentru Ucraina. Conducerea armatei belgiene consideră că avioanele F-16 sunt în stare proastă și nu pot fi trimise în Ucraina, a declarat luni locotenentul Frédéric Goetynck pentru De Standaard. Citește mai mult în The Capitals (en.).

Marea Britanie & Irlanda  

LONDRA

Președintele Camerei Lorzilor pentru Afaceri UE: Brexit înseamnă că Regatul Unit riscă să fie exclus din afacerile globale. Regatul Unit se confruntă cu un „risc real de a fi exclusă” din afacerile externe globale din cauza Brexit-ului, a declarat Lord Peter Ricketts, care prezidează Comisia pentru Afaceri Europene a Camerei Lorzilor, într-un interviu pentru EURACTIV, în timp ce a apreciat dezghețul relației UE-Marea Britanie. Citește mai mult în The Capitals (en.).

Marea Britanie anunță noi proiecte pentru combaterea schimbărilor climatice în Africa. Noi proiecte susținute de Regatul Unit, în valoare de 49 de milioane de lire sterline, vor fi anunțate de ministrul Dezvoltării și Africii, Andrew Mitchell, la primul Summit Africa privind Clima, care va fi găzduit de Kenya în perioada 4-6 septembrie. Citește mai mult în The Capitals (en.).

ȚĂRILE NORDICE ȘI BALTICE

STOCKHOLM

Un oficial suedez al UE a ținut ostatic în Iran timp de peste 500 de zile. Oficialul suedez al UE Johan Floderus a fost închis în Iran de peste 500 de zile după ce a călătorit acolo pentru a vizita un prieten care era angajat la Ambasada Suediei la Teheran, a informat luni New York Times. Citește mai mult în The Capitals (en.).

SUDUL EUROPEI

ROMA

Ministrul italian de externe călătorește în China pentru a consolida legăturile comerciale. Ministrul Antonio Tajani se află în China pentru relațiioptime cu China, chiar și în cazul în care Inițiativa Belt and Road (BRI) nu este reînnoită. Citește mai mult în The Capitals (en.).

MADRID

Șeful Cataloniei stabilește condițiile pentru coaliția de stânga spaniolă. Liderul „Împreună pentru Catalonia”, Carles Puigdemont (JxCAT) s-a întâlnit luni cu candidatul Sumar, Yolanda Díaz, la Parlamentul UE, pentru a ajusta pozițiile dintre partidul separatist al lui Puigdemont și viitorul guvern de stânga, în care Díaz ar fi probabil viceprim-ministru al liderului socialist. și prim-ministrul interimar Pedro Sánchez. Citește mai mult în The Capitals (en.).

EUROPA DE EST

BRATISLAVA

PPE sprijină partidul slovac, în ciuda remarcilor anti-LGBT ale liderului. Grupul de centru-dreapta din Parlamentul European, Partidul Popular European (PPE), și-a dat binecuvântarea membrului său slovac KDH înainte de alegerile anticipate din țară, în ciuda faptului că liderul său, Milan Majersk, numește „ideologia” LGBTI un „flagel” și la fel de dăunătoare pentru Slovacia precum corupția. Citește mai mult în The Capitals (en.).

VARȘOVIA

OSCE desfășoară o misiune de observare a alegerilor înaintea alegerilor din Polonia. Cu puțin mai mult de o lună înaintea alegerilor naționale, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (ODIHR) a desfășurat o Misiune Limitată de Observare a Alegerilor (LEOM) în Polonia, mai ales cu privire la modificările legislative recente, finanțarea campaniilor politice și rolul presei. Citește mai mult în The Capitals (en.).

PRAGA

Ambasadorul NATO al Cehiei: Probabil că Suedia se va alătura alianței în această toamnă. Probabil că Suedia se va alătura alianței NATO în această toamnă, a declarat recent Jakub Landovský, ambasadorul ceh la NATO. Citește mai mult în The Capitals (en.).

ȘTIRI DIN BALCANI

TIRANA

Albania preia președinția Consiliului de Securitate al ONU și dorește o reformă pe fondul vremurilor „disperate”. Albania urmează să preia președinția rotativă a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite pentru a doua oară de când a devenit membru nepermanent în 20 de ani în The Capitals (en.).

SOFIA

Susținătorii președintelui pro-rus Radev nu sunt de acord cu alegerea guvernului bulgar pentru ziua națională. Conduși de europarlamentarul Petar Vitanov (S&D), susținătorii președintelui pro-rus al Bulgariei, Rumen Radev, au lansat un referendum pentru ca ziua de 3 martie să fie sărbătoare națională a țării, ca răspuns la planurile coaliției de guvernământ de a schimba sărbătoarea națională pe 24 mai. Citește mai mult în The Capitals (en.).

BELGRAD


Serbia înregistrează o creștere semnificativă a lucrătorilor străini. Serbia se confruntă cu o creștere rapidă a numărului de lucrători străini, cifrele din primele șase luni ale anului 2023 ajungând aproape la totalul anului 2022, arată datele oficiale ale Serviciului Național de Ocupare al Serbiei. Citește mai mult în The Capitals (en.).

AGENDĂ:

  • UE: Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, participă la Summitul Africa privind Clima, de la Nairobi, Kenya;
  • Vicepreședintele Vĕra Jourová îl primește în vizită pe pe președintele ILR și Chief Legal Officer al Camerei de Comerț a SUA, Harold Kim;
  • Vicepreședintele Dubravka Šuica îl primește în vizită pe președintele CESE Diversity Europe Group, Séamus Boland;
  • Vicepreședintele Maroš Šefčovič îl primește în vizită pe ministrul sârb al integrării europene Tanja Miščević, alături de ministrul sârb al mineritului și energiei, Dubravka Đedović;
  • Germania: Parlamentarii dezbat bugetul de stat 2024 în parlament;
  • Austria: Președintele Israelului Isaac Herzog în vizită oficială;
  • Turcia: Ministrul grec de externe Giorgos Gerapetritis în vizită oficială;

 [Ediția în limba engleză a fost editată de: Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Zoran Radosavljevic, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]