Le Pen îl susține pe Geert Wilders și compară victoria din olanda cu referendumul pentru Brexit al britanicilor. | La Bratislava, Fico vrea să reducă pedepsele cu închisoarea pentru corupție.

*** (sponsor) Ediția de astăzi este sponsorizată de Equinor

Captarea și stocarea carbonului (CSC): O soluție pentru atingerea obiectivelor climatice globale Equinor stochează în siguranță CO2 în Marea Nordului norvegiană. Proiectul Northern Lights va începe să stocheze CO2 în 2024, iar noua licență Smeaheia are potențialul de a stoca 20 de milioane de tone de CO2 anual, transportate din Belgia și Germania printr-o nouă conductă. Află mai multe >>

***

În ediția de astăzi The Capitals:

PARIS

Olandezii ar putea avea un cuvânt de spus în privința viitorului lor în UE, așa cum au făcut britanicii în urmă cu câțiva ani, prin intermediul unui referendum, a declarat joi politicianul francez de extremă dreapta Marine Le Pen, după victoria Partidului Libertății (PVV, Identitate și Democrație) al lui Geert Wilders în alegerile din Olanda. Citește mai mult.

CE SPUN EUROPARLAMENTARII

Un europarlamentar transfug candidează singur pe linia verde. Europarlamentarul Nicolae Ștefănuță, care a plecat de la USR/Renew în martie, va candida independent la alegerile europene "pentru a obține o victorie pentru familia verde din România". Despre partidul verde român existent spune că este lipsit de "credibilitate", într-un interviu exclusiv pentru Euractiv.

BERLIN

Germania dă asigură că menține bugetul pentru apărare. Fondul special de 100 de miliarde de euro al Germaniei pentru a-și spori capacitățile de apărare nu va fi afectat de o înghețare de urgență a bugetului, a precizat joi Ministerul Apărării, în urma incertitudinii provocate de o instanță care a declarat neconstituționale anumite părți din angajamentele de cheltuieli ale Germaniei. Citește mai mult.

Germania va suspenda "frâna datoriei" în 2023. Germania își va suspenda 'frâna constituțională a datoriei' în 2023 prin declararea stării de urgență, a anunțat joi ministrul de finanțe Christian Lindner (FDP/Renew), în urma unei decizii a Curții Constituționale care a pus sub semnul întrebării legalitatea 'scutului energetic' de 200 de miliarde de euro al Germaniei pentru stabilizarea prețurilor la energie. Citește mai mult.

STATELE NORDICE ȘI BALTICE

TALLIN

Estonia va opri la graniță fluxul de migrație creat de Rusia, afirmă un ministru. În urma crizei migranților de la granița dintre Finlanda și Rusia, țara vecină, Estonia, a declarat că nu va lăsa să intre pe teritoriul său migranții trimiși de Rusia, ci îi va opri la graniță, a declarat joi ministrul estonian de interne Lauri Läänemets. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

ATENA

Grecii furioși își amintesc remarcile urâte ale lui Wilders despre criza economică. Presa greacă a reacționat negativ la victoria partidului olandez de extremă dreapta PVV în recentele alegeri, afirmând că liderul acestuia, Geert Wilders, și-a construit cariera pe baza atacurilor populiste la adresa Greciei în timpul crizei economice de acum mai bine de zece ani. Citește mai mult.

MADRID

Sánchez îl îndeamnă pe Netanyahu să lucreze pentru crearea unui "stat palestinian viabil". Premierul spaniol Pedro Sánchez l-a îndemnat joi (22 noiembrie) pe omologul său israelian Benjamin Netanyahu să ofere poporului palestinian o perspectivă de pace și nu doar un răspuns militar la atacul terorist al Hamas, au declarat pentru EFE surse guvernamentale spaniole. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

PRAGA

Conservatorii cehi blochează adoptarea monedei euro, în pofida pregătirii țării. Ministerul ceh de Finanțe, aflat în mâinile Partidului Civic Democrat (ODS, ECR), și Banca Națională a Cehiei, consideră că Cehia ar trebui să îndeplinească principalele criterii pentru adoptarea euro anul viitor, dar nu recomandă niciun pas pentru a avansa spre zona euro, potrivit unui proiect de raport consultat de către Hospodářské noviny, partenerul ceh al Euractiv. Citește mai mult. 

VARȘOVIA

Conservatorii polonezi sunt de acord să se întâlnească cu PiS, dar exclud o coaliție. Partidul PiS, aflat la guvernare în Polonia, a invitat toate celelalte partide parlamentare să se întâlnească și să discute despre potențiale coaliții, Confederația fiind singurul partid care a acceptat până acum, chiar dacă exclude guvernarea cu ceilalți. Citește mai mult. 

BRATISLAVA

Guvernul Fico vrea să reducă pedepsele cu închisoarea pentru corupție. Persoanele care au legături cu partidul Smer al premierului Robert Fico și care au fost urmărite penal pentru acuzații de corupție ar putea rămâne cu o palmă în loc de închisoare, în condițiile în care Ministerul slovac al Justiției lucrează la reformele codului penal - o parte esențială a promisiunilor Smer. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

BUCUREȘTI

Foști miniștri români, suspectați de abuzuri în achiziția vaccinului COVID-19. Fostul premier Florin Cîțu și foștii miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă ar fi procurat mult mai multe doze de COVID-19 decât era necesar, potrivit Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România, care a cerut joi în mod oficial ridicarea imunității acestora. Citește mai mult.

SOFIA

Noua taxă pe gaz înseamnă că Rusia datorează 130 de milioane de euro Bulgariei. Operatorul de stat al sistemului de transport și stocare a gazelor naturale Bulgartransgaz, deținut de stat, va încasa aproape 130 de milioane de euro din taxa introdusă în urmă cu două luni pentru importurile de gaze rusești, a declarat joi directorul general al operatorului, Vladimir Malinov, pe fondul temerilor că Bulgaria nu va primi absolut nimic. Citește mai mult. 

LIUBLIANA

Băncile și companiile slovene vor contribui la finanțarea reconstrucției după inundații. Băncile și companiile slovene vor contribui la finanțarea unei părți substanțiale din factura de reconstrucție estimată la 10 miliarde de euro, după ce inundațiile devastatoare din august au distrus case și infrastructură în mare parte din țară, potrivit unui proiect de lege aprobat joi de guvern. Citește mai mult.

BELGRAD

Cinci radicali sârbi, acuzați de ultraj în Curtea de la Haga.  Cinci membri ai Partidului Radical Sârb, inclusiv liderul încarcerat anterior, Vojislav Šešelj, au fost acuzați de sfidare a curții în fața Mecanismului internațional rezidual pentru Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie de la Haga, a confirmat partidul. Citește mai mult.

AGENDA

  • UE: Vicepreședintele Comisiei, Vĕra Jourová, participă prin videoconferință la reuniunea Consiliului UE-India pentru comerț și tehnologie;
  • Comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, participă la InvestEU Roadshow, la Oslo, Norvegia; se întâlnește cu ministrul de finanțe Trygve Slagsvold Vedum, ministrul comerțului și industriei Jan Christian Vestre;
  • Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, îl primește pe ministrul afacerilor externe și al emigranților din Liban, Abdallah Bou Habib;
  • Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, participă la reuniunea Rețelei PES pentru migrație;
  • Comisarul pentru egalitate susține un discurs de deschidere la reuniunea ministerială privind violența împotriva femeilor, la Pamplona, Spania;
  • Comisarul pentru energie, Kadri Simson, participă la reuniunea ambasadorului UE privind investițiile în energie cu reprezentanți ai președinției Africii de Sud, asociații de afaceri și agenții sud-africane;
  • Elisa Ferreira, comisarul pentru coeziune și reforme, susține un discurs principal la Forumul regional "Competitivitatea regională după 2030: Nordul în UE", la Santo Tirso, Portugalia;
  • Comisarul pentru buget și administrație, Johannes Hahn, susține un discurs la conferința "Road to Recovery", la Leipzig, Germania;
  • Președintele Parlamentului, Roberta Metsola, îl primește pe ministrul afacerilor externe și emigranților din Liban, Abdallah Bou Habib;

Republica Cehă: vizita premierului slovac Robert Fico

***

[Editori ai versiunii originale în limba engleză: Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara; corespondență de la București: Cătălina Mihai]