Socialiștii europeni pledează pentru o Uniune Europeană mai apropiată de Washington și Beijing și nu vor să întrerupă Green Deal. | Statul de drept trebuie reinstaurat în Polonia, avertizează Berlinul.

*** (Sponsor) Flandra modelează președinția UE În cadrul președinției UE, Flandra își asumă un rol important în calitate de președinte pentru chestiuni legate de industrie, tineret, cultură, mass-media și pescuit. De asemenea, este gazda a numeroase evenimente.  >> Aflați mai multe despre modul în care Flandra influențează președinția UE.

***

În știrile de astăzi The Capitals:

BRUXELLES

Partidul Socialiștilor Europeni (PES) dorește ca Uniunea Europeană să "consolideze" relațiile atât cu Washingtonul, cât și cu Beijingul și respinge o "pauză" de reglementare a Green Deal. Această punere în stand-buy este cerută de alte forțe pro-UE, precum centrul-dreapta și liberalii, se arată într-un prim proiect de manifest electoral, consultat de Euractiv. Citește mai mult.

BERLIN | VARȘOVIA 

Germania susține restabilirea statului de drept în Polonia, în timp ce Tusk așteaptă bani de la UE. Ministrul german al justiției, Marco Buschmann, a subliniat marți, în timpul unei vizite la Varșovia, importanța restabilirii statului de drept, în condițiile în care premierul polonez Donald Tusk se confruntă în prezent cu reacții negative în eforturile sale de a revizui sistemul juridic al țării. Citește mai mult.

PARIS

Franța a înregistrat un număr record de cereri de azil în 2023. Franța a înregistrat un număr record de cereri de azil în 2023, al treilea cel mai mare număr dintre țările UE, după Germania și Spania, potrivit Oficiului francez pentru protecția refugiaților și apatrizilor (OPFRA). Citește mai mult.

STATELE NORDICE ȘI BALTICE

STOCKHOLM | BUDAPESTA

În timp ce Turcia aprobă candidatura Suediei la NATO, Ungaria rămâne singurul obstacol. Parlamentul Turciei a aprobat marți, 23 ianuarie, candidatura Suediei pentru a deveni cel de-al 32-lea membru al NATO, Ungaria rămânând ultimul obstacol de depășit în drumul țării nordice către statutul de membru cu drepturi depline. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

MADRIDGuvernul spaniol deschide calea pentru întoarcerea lui Puigdemont autoexilat. Partidul socialist PSOE, aflat la guvernare, al premierului Pedro Sánchez, și formațiunea separatistă catalană JxCat au convenit marți ca anumite infracțiuni teroriste specifice să facă parte din viitoarea lege de amnistie, deschizând calea pentru ca fostul președinte catalan autoexilat Carles Puidgemont să se întoarcă în Spania. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

BRATISLAVA | BERLIN

Un deputat german avertizează asupra alunecării Slovaciei spre populismul de tip Orban. Slovacia alunecă potențial spre un model de tip Orban, iar Berlinul intenționează să pună statul de drept pe masă la întâlnirea de miercuri dintre premierul slovac Robert Fico și cancelarul german Olaf Scholz, a declarat într-un interviu pentru Euractiv șeful adjunct al grupului parlamentar germano-slovac din Bundestag, Jorg Nurnberger. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Parlamentarii bulgari se pregătesc să confiște centrul turistic rusesc de pe litoralul Mării Negre. Parlamentarii bulgari din majoritatea aflată la putere pregătesc o lege care să elibereze proprietățile rusești și să ofere statului bulgar controlul asupra uriașei stațiuni turistice rusești Kamchia de pe coasta Mării Negre. Citește mai mult.

BUCUREȘTI | LONDRA

Marea Britanie va crește în continuare sprijinul militar acordat României. Marea Britanie își va spori și mai mult prezența militară și sprijinul pentru România ca stat aliat, a declarat marți noul ambasador britanic la București, Giles Portman, la prima sa conferință de presă la București, adăugând că Typhoon-urile Forțelor Aeriene Regale se vor întoarce în România în acest an pentru o misiune de poliție aeriană. Citește mai mult.

SARAIEVO

Bosnia are la dispoziție 6 săptămâni pentru a adopta legile cerute de UE sau negocierile nu vor începe în 2024. Bosnia va pierde șansa de a începe negocierile de aderare la UE în acest an dacă nu va adopta legile cerute de UE în următoarele șase săptămâni, au avertizat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierul olandez Mark Rutte și premierul croat Andrej Plenković, în timpul vizitei lor la Sarajevo, marți. Citește mai mult.

AGENDA

UE: Reuniunea informală a miniștrilor justiției și afacerilor interne ar trebui să se concentreze asupra migrației, inteligenței artificiale, criminalității organizate și altele;

Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, prezidează reuniunea Colegiului comisarilor; primește președintele Consiliului Național al Republicii Slovace, Peter Pellegrini;

Vicepreședinta Comisiei, Vĕra Jourová, primește vizita comisarului australian pentru eSafety, Julie Inman Grant; are o întâlnire cu ministrul integrării europene din Serbia, Tanja Miscevic, și cu ministrul justiției din Serbia, Maja Popovic;

Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, ia cuvântul în cadrul reuniunii Comisiei pentru agricultură a Parlamentului croat cu privire la revizuirea Inițiativei UE privind polenizatorii;

Comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, rostește remarcile de încheiere la Summitul UE privind investițiile durabile 2024 "Delivering on the green transition", organizat de DG ECFIN;

Comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, are întâlniri cu ministrul protecției mediului și agriculturii din Georgia, Otar Shamugia, cu RSUE pentru dialogul Belgrad-Pristina, Miroslav Lajčák, și cu președintele Yad Vashem din Israel, Dani Dayan;

Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, împreună cu Președinția belgiană, găzduiește evenimentul de lansare oficială a Alianței portuare a UE la Anvers; 

Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, împreună cu Președinția belgiană, găzduiește evenimentul de lansare oficială a Alianței portuare a UE la Anvers; participă la evenimentul de predare a președinției Grupului director al ICMPD de la Turciei la Grecia;

Mairead McGuinness, comisarul Uniunii pentru servicii financiare, stabilitate financiară și piețe de capital, ține un discurs principal la "Making it innovative: technology as a driver of the green transition" în cadrul celui de-al treilea panel al Summitului UE privind investițiile durabile "Delivering on the green transition", organizat de Comisie.
***
[Ediție în engleză de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]