Yolanda Díaz, care deține portofoliul Muncii, se va duce în Palestina pentru a cere încetarea focului și pentru a condamna "ipocrizia" comunității internaționale în conflictul din Orientul Mijlociu. | Economia germană merge "dramatic de prost".

*** (sponsor) Ediția de astăzi este sponsorizată de Equinor

Captarea și stocarea carbonului (CSC): O soluție pentru atingerea obiectivelor climatice globaleEquinor stochează în siguranță CO2 în Marea Nordului norvegiană. Proiectul Northern Lights va începe să stocheze CO2 în 2024, iar noua licență Smeaheia are potențialul de a stoca 20 de milioane de tone de CO2 anual, transportate din Belgia și Germania printr-o nouă conductă. Află mai multe >>

***

În știrile de astăzi din The Capitals:

MADRID

Lidera platformei Sumar, Yolanda Díaz, care deține portofoliul Muncii, se va deplasa în Palestina pentru a semna mai multe acorduri bilaterale, pentru a cere încetarea focului și pentru a condamna "ipocrizia" comunității internaționale în conflictul din Orientul Mijlociu, au confirmat miercuri surse oficiale. Citește mai mult.

BERLIN

Economia germană merge "dramatic de prost", afirmă ministrul economiei, în timp ce guvernul se pregătește să reducă prognoza privind PIB-ul. Economia germană merge "dramatic de prost", a declarat miercuri ministrul economiei, Robert Habeck (Verzi), în cadrul unui târg de comerț din Leipzig, guvernul așteptându-se acum la o creștere de doar 0,2% pentru 2024. Citește mai mult.

PARIS

Fostul consilier principal al lui Macron a avut legături economice cu Rusia lui Putin, a constatat poliția. Poliția franceză a descoperit că Alexandre Benalla, un fost consilier de top al lui Emmanuel Macron, a fost implicat în afaceri care au încheiat acorduri de securitate privată cu oligarhi ruși și a beneficiat personal de unele dintre venituri - inclusiv atunci când încă lucra la Elysée. Citește mai mult.

Sarkozy, vinovat - din nou - de finanțare ilegală a campaniei electorale. Fostul președinte al Franței, Nicolas Sarkozy, a fost găsit miercuri vinovat de finanțarea ilegală a campaniei electorale de către Curtea de Apel din Paris și a fost condamnat la un an de închisoare. Citește mai mult.

HAGA

Wilders caută un nou politician care să intermedieze formarea unui nou guvern, pentru a pune capăt impasului din Olanda. Liderul extremei drepte olandeze, Geert Wilders, a declarat miercuri că a cerut unui nou oficial să relanseze discuțiile privind formarea unui guvern olandez, la aproape trei luni de la alegeri. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

MADRID

Irlanda și Spania cer UE o "reexaminare urgentă" a comerțului cu Israel pentru respectarea drepturilor omului în Gaza. Irlanda și Spania solicită o "revizuire urgentă" pentru a stabili dacă Israelul respectă obligațiile privind drepturile omului în cadrul acordului său comercial cu UE, potrivit unei scrisori comune consultate de Euractiv. Citește mai mult.

LISABONA

Bruxelles-ul promite aprobarea rapidă a modificărilor planului național al Portugaliei privind PAC. Comisia Europeană a promis să grăbească aprobarea revizuiriii Planului strategic național al Portugaliei pentru implementarea Politicii Agricole Comune (PAC), a declarat Confederația Agricultorilor Portughezi, după întâlnirea de miercuri cu comisarul pentru agricultură Janusz Wojciechowski, dar a precizat că mingea este acum în terenul guvernului. Citește mai mult.

ATENA

Biserica Ortodoxă Greacă solicită vot nominal pentru proiectul de lege privind căsătoriile între persoane de același sex. Biserica Ortodoxă Greacă le-a cerut miercuri parlamentarilor să organizeze un vot nominal asupra proiectului de lege privind căsătoriile între persoane de același sex, o problemă sensibilă care a stârnit o dezbatere intensă în țară și a divizat partidul conservator Noua Democrație, aflat la guvernare. Citește mai mult.

NICOSIA

Cipru ar putea extrage primele cantități de gaze naturale în 2026, a spus un ministru. Cipru ar putea începe să producă primele sale gaze naturale încă din 2026 și intenționează să participe la un proiect de cablu electric de mare putere care leagă estul Mediteranei de Europa continentală, a declarat ministrul energiei pentru Reuters. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

VARȘOVIA

Polonia și Bruxelles se luptă să ajungă la un acord privind calendarul fondului de redresare. Se așteaptă ca Polonia să se confrunte cu noi întârzieri în primirea primei tranșe de 6 milioane de euro alocate în cadrul Planului de redresare și reziliență, deoarece guvernul și Comisia Europeană au încă probleme nerezolvate, scrie presa poloneză. Citește mai mult.

Reprezentantul comercial al Ucrainei critică Polonia pentru disputa privind importurile de alimente. Kievul nu va fi intimidat de „încercările Poloniei de a-i stigmatiza” producția de alimente pe fondul tensiunilor de la graniță și al blocajelor viitoare planificate de fermierii polonezi, a declarat miercuri reprezentantul comercial al Ucrainei Taras Kachka. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Bulgaria caută un cumpărător strategic în SUA pentru Lukoil Neftochim. „Nevoia de a găsi un cumpărător strategic” pentru rafinăria Lukoil Neftochim din Burgas și posibilitățile de reducere a dependenței de gazul și petrolul rusesc în regiunea balcanică au fost discutate de o delegație a guvernului bulgar în timpul vizitei sale în SUA, a anunțat miercuri Ministerul de Finanțe. Citește mai mult.

BUCUREȘTI

AUR, partid de extremă dreaptă, va primi politicieni social-democrați și liberali.
Câțiva politicieni social-democrați și liberali se vor alătura la un moment dat partidului AUR, a anunțat miercuri liderul George Simion, adăugând că încă nu au aderat oficial din cauza riscului de a-și pierde mandatele. Citește mai mult.

ZAGREB

Fermierii croați întrerup protestele pentru a vedea dacă guvernul le va îndeplini cerințele. Fermierii croați își suspendă protestele până când vor vedea care va fi rezultatul reuniunii fermierilor din UE de săptămâna viitoare și organizează o nouă rundă de negocieri cu guvernul pentru a vedea dacă acesta le va îndeplini cerințele, potrivit unui comunicat al Camerei de Agricultură a Croației (HPK) publicat miercuri. Citește mai mult.

AGENDA:

 

  • UE: Vicepreședintele Comisiei, Margaritis Schinas, susține un discurs în deschiderea Conferinței de securitate cibernetică de la München; Se întâlnește cu consilierul adjunct de securitate națională al SUA pentru tehnologie cibernetică și emergentă Anne Neuberger;
  • Vicepreședinta Dubravka Suica participă la dezbaterea în sesiunea plenară a CESE privind dialogul civil;
  • Comisara pentru Afaceri Interne Yiva Johansson susține discursul de deschidere la evenimentul de lansare a proiectului CEPOL „EU4Security”, la Chișinău, Moldova; Vorbește la Forumul online pentru siguranța copiilor; Susține discursul de deschidere la cea de-a 9-a reuniune a Centrului de Sprijin al UE pentru Securitate Internă și Managementul Frontierelor în Moldova;
  • Comisarul pentru servicii financiare, stabilitate financiară și uniunea piețelor de capital, Mairead McGuinness, vorbește la conferința la nivel înalt despre „Încheierea discriminării financiare împotriva supraviețuitorilor de cancer”;
  • Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, în vizită oficială la Varșovia, Polonia: are întrevederi cu prim-ministrul Donald Tusk, cu șeful Senatului, Małgorzata Kidawa-Błońska, cu liderul Camerei Deputaților, Szymon Hołownia, cu ministrul de Externe, Radoslaw Sikorski;

 

***

[Editat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]