Președintele francez spune că „trimitem arme Ucrainei, dar îi spunem că nu le poate folosi”, cu referire la cei care se opun atacării unor ținte militare pe teritoriul rus. | Coaliția olandeză îl alege premier pe fostul șef al securității.

***

Ediția de astăzi este sponsorizată de Alianța Liberă Europeană

Viziunea EFA pentru o Europă pentru toți Cetățenii Europei își găsesc vocea și cer să fie auziți. În luna iunie a acestui an, ei au ocazia de a ridica această voce. Consultați site-ul nostru pentru a afla mai multe despre viziunea noastră pentru o Europă pentru toți!

Aflați mai multe >>

În știrile de astăzi din The Capitals:

PARIS | BERLIN | ROMA

Francezul Emmanuel Macron a declarat marți că Ucraina ar trebui să poată ataca anumite situri militare cu baza în Rusia folosite pentru a lansa rachete pe teritoriul ucrainean. În caz contrar „trimitem arme Ucrainei, dar îi spunem că nu le poate folosi”. Germania și Italia își mențin opoziția în această privință. Citește mai mult.

BERLIN | PARIS

Scholz și Macron adoptă orientări privind „competitivitatea” pentru a stabili agenda UE. În contextul în care UE este pregătită pentru un nou mandat de cinci ani, Franța și Germania, două dintre marile puteri ale blocului comunitar, insistă ca prioritățile lor economice - cu un buget UE mai mare și industrii mai puțin reglementate - să fie luate în considerare în primul rând. Citește mai mult.

HAGA

Coaliția olandeză îl alege pe fostul șef al securității ca viitor prim-ministru. Partidele coaliției de dreapta olandeze au desemnat marți fostul șef al securității Dick Schoof drept candidatul lor preferat pentru a deveni următorul prim-ministru al Olandei. Citește mai mult.

STATELE NORDICE ȘI BALTICE

STOCKHOLM

Suedia a cerut Suediei să întrerupă planurile de a trimite avioane Gripen în Ucraina și să se concentreze pe avioanele americane F-16. Suediei i s-a cerut să întrerupă planurile de trimitere a avioanelor de luptă Jas Gripen în Ucraina, a declarat marți ministrul suedez al apărării, Pål Jonson, adăugând că acum se pune accentul pe avioanele F-16 americane. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

MADRID

Grupul socialist din UE, PSOE din Spania, respinge alianța cu Meloni. Ministrul spaniol al Tranziției Ecologice, Teresa Ribera, principalul candidat la alegerile europene din partea partidului PSOE al premierului Pedro Sánchez, a precizat marți că orice fel de acord politic cu premierul italian și liderul grupului ECR, Giorgia Meloni, sau cu orice altă forță „ultra” din Europa este exclus. Citește mai mult.

Spania nu va recunoaște modificările aduse liniilor de frontieră israeliano-palestiniene din 1967, avertizează Sánchez. Premierul spaniol Pedro Sánchez a declarat marți că Madridul nu va admite modificări ale liniilor de frontieră din 1967 care nu au fost convenite anterior între Israel și statul palestinian, pe care Madridul le-a recunoscut oficial în aceeași zi, într-o acțiune coordonată cu Irlanda și Norvegia. Citește mai mult.

LISABONA

Portugalia ar putea fi următoarea țară care să recunoască statutul de stat palestinian. Ambasadorul palestinian la Lisabona, Nabil Abuznaid, a declarat marți că speră ca Portugalia să se alăture în curând Spaniei, Norvegiei și Irlandei în recunoașterea Palestinei ca stat independent și suveran, citând mai multe solicitări pe care parlamentarii portughezi le-au adresat guvernului în acest sens. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

PRAGA

Cehia îi îndeamnă pe aliați să-și respecte angajamentele, să finanțeze muniția pentru Ucraina. Ministrul ceh al apărării, Jana Černochová (ODS, ECR), a făcut apel la aliații săi europeni să contribuie financiar la așa-numita inițiativă cehă privind muniția pentru Ucraina, în condițiile în care doar patru țări și-au îndeplinit până acum angajamentele financiare. Citește mai mult.

VARȘOVIA

Polonia va consolida flancul estic al UE după ce un migrant a înjunghiat un paznic la granița cu Belarus. Premierul Donald Tusk a anunțat planuri de consolidare a flancului estic al UE după ce un solicitant de azil a atacat cu un cuțit un polițist de frontieră polonez în timp ce încerca să treacă granița cu Belarus. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Consiliul Europei laudă lupta Bulgariei împotriva spălării banilor. Bulgaria și-a îmbunătățit activitatea împotriva spălării banilor și finanțării terorismului, înregistrând progrese la majoritatea indicatorilor de evaluare, a declarat marți organismul de combatere a spălării banilor al Consiliului Europei (CoE), dar va rămâne unul dintre cele două state membre ale UE aflate pe „lista gri”, alături de Croația. Citește mai mult.

SARAJEVO

Înaltul Reprezentant al ONU: Bosnia și Herțegovina nu este pregătită pentru UE, dar nu există altă opțiune. Deși Bosnia și Herțegovina (BiH) nu este pregătită pentru aderarea la UE, Înaltul Reprezentant al Națiunilor Unite pentru Bosnia, Christian Schmidt, a declarat pentru Euractiv că liderii UE trebuie să fie conștienți de faptul că țara ar putea fi în mare pericol dacă procesul de aderare va fi în continuare amânat. Citește mai mult.

BUCUREȘTI | BUDAPESTA

Ungurul Szijjarto speră la mai multe „forțe pro-pace” în Parlamentul UE. Alianța Democratică a Maghiarilor din România (UDMR) și Fidesz, partidul de guvernământ al premierului ungar Viktor Orbán, și-au exprimat speranța comună pentru o reprezentare mai mare a „forțelor pro-pacea” în Parlamentul European, a declarat luni ministrul ungar de externe Peter Szijjarto. Citește mai mult.

AGENDA: 

  • UE: Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, prezidează reuniunea Colegiului comisarilor, care include vizita consilierului special și fostului președinte al Finlandei Sauli Niinistö;
  • Vicepreședintele Comisiei, Maroš Šefčovič, îl primește pe vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Robert de Groot; rostește un discurs de închidere la evenimentul Comitetului Regiunilor cu tema „Către un Green Deal 2.0 care să funcționeze pentru regiuni și orașe”; rostește un discurs principal la conferința Săptămâna verde a UE 2024 de la Bruxelles;
  • Vicepreședintele Vĕra Jourová participă la Summit-ul AI, în San Francisco, Statele Unite; Vicepreședintele Dubravka Suica susține un discurs la evenimentul „Să accelerăm progresul - Europa împreună împotriva cancerului”, organizat de Organizația Europeană a Cancerului, la Zagreb, Croația;
  • Comisarul pentru energie, Kadri Simson, rostește un discurs de deschidere la prima Adunare Generală a Alianței Industriale Europene privind SMR-urile; are o întâlnire cu directorii executivi din Europacable;
  • Comisarul pentru agricultură Janusz Wojciechowski se întâlnește cu prim-ministrul Kazahstanului, Olzhas Bektenov, și cu ministrul agriculturii, Saparov Aidarbek Seipellovich, la Astana;
  • Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, participă la masa rotundă virtuală a donatorilor USAID privind Gaza, împreună cu administratorul USAID, Samantha Power;
  • Mairead McGuinness, comisarul pentru servicii financiare, stabilitate financiară și piețe de capital, a avut întâlniri cu președintele Consiliului de administrație al Organizației Internaționale a Comisiilor de Valori Mobiliare (IOSCO), Jean-Paul Servais, și cu președintele Comisiei de tranzacționare a contractelor futures pe mărfuri (CFTC) din SUA, Rostin Behnam, la Atena, în Grecia;
  • Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, organizează o videoconferință cu o delegație de directori generali ai EuroCommerce pe tema revizuirii Directivei privind plățile întârziate și a legilor Egalim.

***
[Editat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Liene Lūsīte, Sofia Mandilara]