The Capitals oferă zilnic știri proaspete din capitalele Europei, adunate de redacțiile regionale ale EURACTIV.

În ediția de astăzi The Capitals:

PARIS

Președintele francez Emmanuel Macron și comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, au pledat joi, în discursuri separate, pentru o schimbare de gândire în ceea ce privește politica industrială a UE. Citește mai mult (eng.)

ROME

Premierul italian spune că dialogul PPE-CER ar trebui să continue și după alegerile europene. Dialogul dintre Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta și Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR) ar trebui să continue în speranța formării unei majorități solide pentru a guverna UE după alegerile europene din 2024, a declarat vicepremierul și ministrul italian al afacerilor externe, Antonio Tajani, într-un interviu exclusiv pentru EURACTIV Italia. Între timp, având în vedere previziunile potrivit cărora ECR va fi al treilea grup politic din următorul Parlament al UE, Grupul politic Reînnoim Europa exclude orice colaborare cu "extremele" de dreapta. Citește mai mult (eng.)

INSTITUȚIILE UE

Oficial al PPE: Șefa socialiștilor din UE are "probleme de autoritate" în grupul său. Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, a declarat pentru EURACTIV că șefa grupului Socialiștilor și Democraților (S&D), Iratxe García, are probleme de control asupra grupului său, deoarece parlamentarii socialiști colaborează cu cei de centru-dreapta, contrar declarației sale potrivit căreia cooperarea cu PPE s-a încheiat. Citește mai mult (eng.)

UE propune reconfigurarea strategiei privind China. Confruntată cu necesitatea de a reduce riscurile în relațiile cu China, UE trebuie să adopte o viziune mai "lucidă" și să se concentreze pe valori, securitate economică și strategică, potrivit unui document intern consultat de EURACTIV. Citește mai mult (eng.)

BERLIN

Coaliția germană nu reușește să ajungă la un acord asupra bugetului. Ministrul de finanțe, Christian Lindner, a amânat pentru a doua oară o decizie guvernamentală privind bugetul pentru anul viitor, întrucât cele trei partide din coaliție rămân divizate pe această temă. Citește mai mult (eng.)

VIENA

Viena revine în centrul diplomației internaționale, găzduind o întâlnire secretă dintre SUA și China. Guvernul austriac și-a anunțat succesul diplomatic după moderarea unui dialog constructiv pe teme-cheie între SUA și China, în condițiile în care relațiile dintre cele două superputeri sunt oarecum "înghețate". Citește mai mult (eng.)

HAGA

Olandezii primesc vizita unui oficial chinez pe fondul unei atmosfere tensionate. După ce s-a întâlnit cu regele Willem-Alexander, vicepreședintele chinez Han Zheng s-a întâlnit joi la Haga cu premierul olandez Mark Rutte pentru a discuta despre cooperarea în domeniul comerțului și al schimbărilor climatice. Citește mai mult (eng.)

Verzii olandezi și Partidul Laburist nu vor prezenta un program electoral comun pentru UE. Groen Links (GL/Verzi) și Partidul Laburist (PvdA/S&D) nu vor prezenta un program electoral comun pentru alegerile europarlamentare de anul viitor, în pofida sprijinului covârșitor în cadrul ambelor partide, potrivit unor surse interne. Citește mai mult (eng.)

ȚĂRILE NORDICE ȘI BALTICE

HELSINKI

Guvernul finlandez este divizat în privința reorientării fondurilor de dezvoltare pentru Ucraina. Cele patru partide care încearcă în prezent să formeze noul guvern finlandez sunt divizate în ceea ce privește viitoarea alocare a fondurilor de dezvoltare pentru țările din afara UE, inclusiv Ucraina. Citește mai mult (eng.)

SUDUL EUROPEI

ATENA

Progresiștii afirmă că cei care se află în spatele "Wategrate-ului grec" vor face închisoare. Partidele de opoziție de stânga Syriza (Stânga UE) și socialist (Pasok) au declarat că toți cei implicați în scandalul interceptărilor telefonice, inclusiv politicieni, vor răspunde penal și, dacă vor fi condamnați, vor face închisoare. Citește mai mult (eng.)

LISABONA

Bruxelles-ul laudă eforturile Portugaliei în domeniul energiilor regenerabile offshore și al hidrogenului verde. Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a lăudat joi, la Matosinhos, eforturile Portugaliei în domeniul energiei regenerabile 'offshore' și al hidrogenului 'verde', apreciind obiectivul ridicat al Portugaliei în materie de energie regenerabilă și planurile comune de electrificare cu Spania. Citește mai mult (eng.)

VIȘEGRAD

PRAGA

Noul pachet fiscal din Cehia va duce la dispariția presei tipărite, avertizează editorii. Guvernul ceh a prezentat un nou pachet fiscal, care include o creștere semnificativă a TVA-ului pentru ziarele tipărite, o măsură aspru criticată de editorii cehi, care spun că le va falimenta afacerile. Citește mai mult (eng.)

VARȘOVIA | BUDAPESTA

Declarațiile unui general maghiar despre cel de al II-lea Război Mondial îi scandalizează pe polonezi. Ambasadorul Poloniei în Ungaria acuză într-o scrisoare faptul că afirmația generalului maghiar precum că un "război local" între Polonia și Germania a dus la declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial denaturează într-un mod inacceptabil faptele istorice. Citește mai mult (eng.)

BUDAPESTA

ONG-uri: Reforma pachetului judiciar din Ungaria nu a reușit să răspundă cerințelor UE. Ungaria nu a reușit să soluționeze în mod adecvat cerințele UE în legătură cu reformele judiciare și riscă să nu primească mult așteptatele miliarde de euro din fondurile UE, au declarat mai multe ONG-uri, inclusiv Amnesty International Ungaria. Citește mai mult (eng.)

BRATISLAVA

Președintele slovac îl va da în judecată pe fostul premier. Președinta Zuzana Caputova a anunțat marți seară că îl va acționa în justiție pe liderul opoziției și fostul premier Robert Fico pentru comentarii la adresa sa. Citește mai mult (eng.)

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Economia bulgară nu este afectată de sancțiunile UE împotriva Rusiei. Sancțiunile impuse de UE Rusiei din cauza războiului din Ucraina nu afectează economia bulgară, a declarat joi ministrul interimar al economiei, Nikola Stoyanov, în fața parlamentarilor. Citește mai mult (eng.)

BUCUREȘTI

România relansează o companie de stat care vizează construirea unei rețele de fructe și legume. Casa de Comerț Unirea, o companie de stat care are ca obiectiv crearea unei rețele naționale de retaileri de fructe și legume, va fi relansată săptămâna viitoare, a anunțat ministrul Agriculturii, Petre Daea, după ce conceptul a eșuat în timpul fostului guvern Dăncilă. Citește mai mult (eng.)

ZAGREB

Croația își apără planurile de construcție a unui centru de depozitare a deșeurilor nucleare. Planurile Croației de a înființa un centru pentru dezafectarea și eliminarea deșeurilor nucleare au fost analizate cu atenție după ce ministrul comerțului și al relațiilor economice din Bosnia și Herțegovina, Staša Košarac, a acuzat Croația că încalcă reglementările și standardele europene. Citește mai mult (eng.)

LJUBLJANA

Slovenia înregistrează cea mai scăzută rată a șomajului din ultimele trei decenii. Slovenia înregistrează cea mai scăzută rată a șomajului din ultimii peste treizeci de ani, în condițiile în care companiile au raportat aproape 24.000 de locuri de muncă vacante în primul trimestru al acestui an, în creștere cu 2% față de trimestrul precedent și cu aproape 2% mai puțin decât în urmă cu un an, arată cele mai recente statistici. Citește mai mult (eng.)

BELGRAD

Premierul sârb: Serbia nu este o platformă de eludare a sancțiunilor UE. Serbia nu este o platformă pentru eludarea sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, a declarat premierul sârb Ana Brnabić, în cadrul unei întâlniri cu trimisul special internațional pentru punerea în aplicare a sancțiunilor Uniunii Europene, David O'Sullivan. Citește mai mult (eng.)

TIRANA

Polonia susține parcursul Albaniei în UE, iar Albania cere Poloniei să sprijine Kosovo pentru aderarea la NATO. Polonia susține eforturile Albaniei de aderarea la UE, potrivit președintelui Andrzej Duda, care s-a aflat joi la Tirana pentru a se întâlni cu omologul său albanez Bajram Begaj, care, în schimb i-a cerut lui Duda să sprijine aderarea Kosovo la NATO. Citește mai mult (eng.)

[Redactat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]