Mai multe state membre au cerut marți ca blocul comunitar să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova până la sfârșitul lunii iunie. | Partidul de Centru din Suedia vrea excluderea liberalilor suedezi din Renew.

***

Ediția de astăzi este sponsorizată de CEN și CENELEC

Participate to the promotion of European ICT standards! In its first open call for proposals, the InDiCo-Global project looks for organizations interested in contributing to the promotion of EU ICT/digital standards. The aim is to disseminate internationally the EU’s digital vision. Find out more >>

***

În știrile de astăzi din The Capitals:

INSTITUȚIILE UE 

UE ar putea începe în mod oficial negocierile de aderare a Ucrainei și Republicii Moldova în iunie, dar rămân obstacole. Mai multe state membre ale UE au cerut marți ca blocul comunitar să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova până la sfârșitul lunii iunie, dar mai multe obstacole tehnice și politice rămân pentru ca decizia să fie luată. Citește mai mult. 

STOCKHOLM

Partidul de Centru din Suedia va face presiuni pentru ca liberalii suedezi să fie excluși din grupul Renew Europe din Parlamentul European după alegerile europene dacă vor continua să coopereze cu Democrații Suedezi de extremă dreapta la nivel național, a declarat marți Emma Wiesner, europarlamentar al partidului. Citește mai mult.

INSTITUȚIILE UE

Corupție, transparență: dosare de urmărit în viitorul Parlament UE. Următorul Parlament European va trebui să negocieze cu țările UE două dosare cheie care vizează armonizarea infracțiunilor de corupție și a cerințelor de transparență pentru organizațiile finanțate din străinătate, ambele propuse după ce o serie de cazuri de corupție, precum Qatargate, au zguduit legislatura ieșită. Citește mai mult.

UE nu ar trebui să facă "comerț cu ființe umane", avertizează Amnesty International. Uniunea Europeană nu ar trebui să facă "comerț" cu migranți sau să aplice o "solidaritate interesată" prin externalizarea gestionării politicii sale de migrație către țări terțe, inclusiv Libia sau Tunisia, unde drepturile omului nu sunt garantate, a avertizat Amnesty International. Citește mai mult.

BERLIN

Liberalii germani o critică pe von der Leyen pentru că nu exclude o nouă datorie a UE. Politicienii din partidul liberal FDP (Renew), parte a coaliției tripartite de guvernare din Germania, au criticat-o pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru că nu a exclus un nou program de investiții al UE finanțat din datorie. Citește mai mult.

PARIS

RN francez se desparte de AfD-ul german. Președintele Rassemblement National (RN), Jordan Bardella, a anunțat marți că partidul va pune capăt alianței cu omologul său german Alternativa pentru Germania (AfD), un coleg din grupul de extremă-dreapta Identitate și Democrație (ID). Citește mai mult.

Macron în Noua Caledonie pentru a înființa o "misiune" după proteste. Președintele francez Emmanuel Macron ar trebui să sosească marți seară în tulbure Noua Caledonie pentru a înființa "o misiune", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului, în condițiile în care situația din teritoriul francez de peste mări din Pacificul de Sud rămâne tensionată după o săptămână de proteste, cu blocaje în anumite zone ale capitalei Nouméa. Citește mai mult.

MAREA BRITANIE ȘI IRLANDA

ALEGERILE EUROPENE - DUBLIN

Irlanda va fi un "caz singular" în alegerile UE. În timp ce alegătorii irlandezi se îndreaptă spre urne pentru alegerile locale și europene din 7 iunie, nici partidele aflate la guvernare, nici opoziția nu au un avantaj clar, ca urmare a apariției recente a candidaților independenți, dar situația ar putea fi schimbată pe măsură ce problemele "fierbinți", cum ar fi combaterea imigrației sau locuințele, devin principalul obiectiv al campaniei. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

MADRID

Spania își recheamă ambasadorul în Argentina, pe măsură ce se adâncește conflictul diplomatic
. Spania își recheamă ambasadorul în Argentina, a declarat marți ministrul spaniol de externe Jose Manuel Albares, pe fondul escaladării disputei diplomatice dintre cele două națiuni. Citește mai mult.

ROMA

Lega, formațiunea italiană de extremă-dreapta, depune un proiect de lege pentru serviciul militar obligatoriu.
Partidul Ligii, al vicepremierului Matteo Salvini, a depus la Camera Deputaților un proiect de lege care propune o perioadă obligatorie de șase luni de serviciu militar sau civil pentru toți tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 26 de ani, în timp ce aliații de centru-dreapta ai formațiunii de extremă dreapta, inclusiv ministrul Apărării, Guido Crosetto, se opun măsurii. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

VARȘOVIA

Bruxelles-ul va retrage procedura articolului 7 împotriva Poloniei în zilele următoare.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Věra Jourová, a declarat că va recomanda executivului UE să retragă procedura articolului 7 împotriva Poloniei, lansată în 2017, în urma discuțiilor pe această temă între miniștrii UE, la Consiliul Afacerilor Generale de marți. Citește mai mult.

PRAGA

Parlamentarii cehi avertizează asupra operațiunilor rusești care amenință alegerile din UE.
Campaniile rusești de influență și dezinformare în UE reprezintă o amenințare semnificativă la adresa integrității viitoarelor alegeri europarlamentare, potrivit Comisiei pentru afaceri externe, apărare și securitate a Senatului ceh. Citește mai mult.

BRATISLAVA

Partidele slovace îndeamnă la încetarea urii, în timp ce guvernul merge mai departe cu reformele polarizante.
Partidele din parlamentul slovac au adoptat în unanimitate o rezoluție de coaliție care condamnă recenta tentativă de asasinat asupra premierului Robert Fico și îndeamnă oamenii să nu răspândească ura, în timp ce guvernul și-a reafirmat angajamentul față de reformele care au declanșat proteste în masă. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Scandalul interceptărilor telefonice zguduie campania electorală din Bulgaria.
Scurgerile telefonice divulgate ale unor politicieni importanți din partidul bulgar "Noi continuăm schimbarea", legat de liberalii de la Renew Europe, în care unul dintre ei este auzit spunând că partidul are mulți bani disponibili în numerar, au zdruncinat campania înaintea alegerilor parlamentare anticipate din Bulgaria și a alegerilor europene, programate în aceeași zi. Citește mai mult.

AGENDA:

  • UE: Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, prezidează reuniunea Colegiului comisarilor, inclusiv președintele Dialogului strategic privind viitorul agriculturii, profesorul Peter Strohschneider;
  • Vicepreședintele Comisiei, Maroš Šefčovič, participă la cea de-a șasea conferință anuală privind controlul reglementării;
  • Comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, o primește pe Odile Renaud-Basso, președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD);
  • Comisarul pentru energie, Kadri Simson, ține un discurs online la Eurelectric Power Summit 2024 "Lights On" și la conferința "Energy Ireland 2024";
  • Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, susține un discurs principal la masa rotundă la nivel înalt privind Academia europeană de competențe în domeniul securității cibernetice; susține un discurs principal la prima reuniune a consiliului de administrație al Critical Raw Materials (CRM);
  • Comisarul pentru buget și administrație, Johannes Hahn, se întâlnește cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Nicola Beer;
  • Comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Iliana Ivanova, se întâlnește cu un grup la nivel înalt privind evaluarea intermediară a programului Orizont Europa; primește vizita secretarului pentru inovare, tehnologie și industrie al guvernului RAS Hong Kong, profesorul Dong Sun;
  • Servicii financiare, stabilitate financiară și piețe de capital Uniunea Mairead McGuinness ține un discurs principal în cadrul unui atelier de lucru privind politicile macroprudențiale pentru intermedierea financiară nebancară (IFNB);

 

ONU: Consiliul de Securitate se reunește cu privire la Gaza.
***

[Rubrică editată în engleză de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Liene Lūsīte, Sofia Mandilara]