Din titlurile de astăzi ale The Capitals: Polonia condamnă, printr-o rezoluție specială, schema de relocare a migranților. Declarațiile șefului Popularilor Europeni în interviul acordat EURACTIV îi înfurie pe socialiști și verzi.

The Capitals oferă zilnic știri din capitalele Europei, adunate de redacțiile regionale ale EURACTIV.

Ediția de astăzi e susținută de META

Chirurgii pot practica în metavers

Milioane de persoane orbesc din cauza lipsei de acces la servicii de îngrijire a ochilor. Pentru a oferi o mână de ajutor, FundamentalVR și Orbis International desfășoară cursuri de pregătire pentru chirurgia cataractei în metavers. Chirurgii se pot antrena de câte ori este nevoie înainte de a lucra cu pacienți reali.

Mai multe detalii, aici.

În știrile de astăzi din The Capitals:

VARȘOVIA

Polonia acuză schema de relocare a UE. Premierul spune că Europa va deveni Lampedusa. "Întreaga Europă, întreaga UE, poate deveni Lampedusa dacă vom continua să comitem aceleași greșeli vechi, schema și mecanismele pe care le-a propus Comisia", a avertizat premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Guvernul polonez a adoptat o rezoluție specială privind reforma UE în materie de migrație și azil, condamnând sistemul de relocare din blocul comunitar, dată fiind creșterea drastică a numărului de migranți pe insula italiană Lampedusa. Citește mai mult (eng.)

INSTITUȚIILE UE

Interviul acordat EURACTIV de șeful Popularilor Europeni (PPE) zguduie politica UE, îi înfurie pe socialiști și pe verzi. Un interviu recent acordat EURACTIV de secretarul general al Partidului Popular European (PPE), de centru-dreapta, Thanasis Bakolas, în care acesta a respins o coaliție de dreapta post-electorală și a susținut dialogul între forțele pro-UE, a provocat o mare agitație în cercurile de la Bruxelles. Citește mai mult (eng.)

Parlamentul UE se înfurie în timp ce Consiliul evită controlul financiar timp de 13 ani. Parlamentul European va respinge probabil miercuri execuția bugetară a Consiliului UE pentru 2021, continuând o dispută de 13 ani care ridică semne de întrebare cu privire la responsabilitate și la distribuirea competențelor. Citește mai mult (eng.)

PARIS

Partidul lui Le Pen susține că a rambursat împrumutul rusesc. Rassemblement National al liderului de extremă dreapta Marine Le Pen susține că a rambursat integral un împrumut de la o companie rusă, sperând să pună capăt acuzațiilor că este apropiat de regimul rusesc al lui Vladimir Putin. Citește mai mult (eng.)

Tranziția energetică și climatică franceză va primi suplimentar 7 miliarde de euro în 2024. Franța va investi anul viitor un plus de 7 miliarde de euro în tranziția energetică și climatică față de 2023, a declarat marți premierul francez Elisabeth Borne. Citește mai mult (eng.)

BERLIN

Alegeri europarlamentare: Candidații germani de extremă-dreapta au fost autorizați să candideze în pofida declarațiilor false privind CV-ul. Candidații de extremă-dreapta AfD la viitoarele alegeri europene nu vor fi rechemați, în pofida unei anchete interne care a constatat că cel puțin unul dintre ei a făcut afirmații false cu privire la CV-ul său, a anunțat marți conducerea partidului. Citește mai mult (eng.)

SUDUL EUROPEI

MADRID

Parlamentul spaniol aprobă utilizarea tuturor limbilor oficiale, UE amână decizia. Parlamentul spaniol a aprobat marți utilizarea limbilor catalană, bască și galiciană în toate ședințele de lucru ale instituției, în timp ce reprezentanții UE de la Bruxelles au decis să amâne decizia privind utilizarea acestora în cadrul blocului comunitar. Citește mai mult (eng.)

ROMA

Meloni va ridica problema urgență a migrației, în timpul primei sale participări la Adunarea Generală a ONU. Urgența reprezentată de afluxul de migranți, care ridică probleme serioase în Italia, se va număra printre subiectele pe care premierul italian Giorgia Meloni le va aborda, pentru prima dată în calitate de prim-ministru, în cadrul celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a ONU. Citește mai mult (eng.)

ATENA

Stânga europeană îndeamnă la unitate în cadrul Syriza din Grecia după alegeri. Principala forță de opoziție din Grecia, Syriza, trebuie să rămână unită după alegerile interne de duminică pentru a-l putea "doborî" pe premierul conservator Kyriakos Mitsotakis, a declarat pentru Euractiv un oficial al Stângii europene, pe fondul tensiunilor interne tot mai mari din cadrul partidului de stânga elen. Citește mai mult (eng.)

LISABONA

Portugalia este dispusă să primească o parte din migranții din Lampedusa. Portugalia s-a arătat dispusă să primească o parte dintre migranții care sosesc pe insula italiană Lampedusa, în cadrul mecanismului de solidaritate al Uniunii Europene, pentru a reduce "marea presiune" asupra Italiei, a anunțat marți guvernul portughez. Citește mai mult.

VALLETTA

Prețul alimentelor malteze crește cu 11% pe fondul intervenției UE pentru susținerea deficitului. Prețul alimentelor din supermarketurile malteze a crescut cu aproape 11% în ultimul an, ceea ce reprezintă o problemă semnificativă pentru consumatori, în timp ce inflația generală a scăzut, coborând sub media zonei euro. Citește mai mult (eng.)

EUROPA DE EST

PRAGA

Cehia va trimite arme în Ucraina cu sprijinul financiar danezo-olandez. Republica Cehă va furniza arme Ucrainei datorită sprijinului financiar al Danemarcei și Olandei, potrivit unei 'Scrisori de intenție' semnate de cele trei țări în marja unei reuniuni a Grupului de contact pentru Ucraina, care a avut loc marți la baza aeriană americană Ramstein din Germania. Citește mai mult (eng.)

BRATISLAVA

Ministrul slovac al agriculturii critică procesele intentate de Ucraina la OMC, invocând lipsa de bază legală. Procesele pe care Ucraina le-a intentat împotriva Poloniei, Slovaciei și Ungariei la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) în legătură cu interdicția unilaterală impusă de acestea asupra produselor agricole ucrainene nu au niciun temei juridic, deoarece a duce alimente într-un mod necontrolat într-un stat membru al UE nu este probabil un argument, a declarat marți ministrul slovac al agriculturii, Jozef Bíreš. Citește mai mult (eng.)

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Bulgaria menține interdicția asupra importurilor din Ucraina după conflictul cu producătorii de cereale. Bulgaria nu va permite deocamdată importul de semințe de floarea-soarelui din Ucraina, după patru ore de negocieri tensionate între guvern și fermierii protestatari, care au intrat în a doua zi de blocare a drumurilor din întreaga țară și au parcat 600 de tractoare, combine și alte utilaje agricole la intrarea în capitala bulgară. Citește mai mult (eng.) 

BUCUREȘTI

Reforma fiscală în România: Impozite mai mari pentru IMM-uri, IT, agricultură. Proiectul de Lege privind măsurile fiscal-bugetare, care prevede mai multe majorări de taxe și eliminarea unor facilități pentru a asigura sustenabilitatea fiscală pe termen lung a României, a fost publicat marți de Ministerul Finanțelor. Citește mai mult (eng.)

BELGRAD 

Vucic: Vom proteja cu fermitate poziția Serbiei.
Adunarea Generală a ONU reprezintă o oportunitate excepțională pentru ca vocea "Balcanilor de Vest să se facă auzită mai puternic și mai bine", a declarat președintele sârb Aleksandar Vučić, după numeroasele întâlniri pe care le-a avut în prima sa zi la New York. Citește mai mult (eng.)

PRIȘTINA

Kosovo și Serbia "riscă să piardă oportunitățile de a progresa pe drumul lor european" dacă nu pun în aplicare acordurile negociate de UE. Citește mai mult (eng.)

AGENDA:  • UE: Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, susține un discurs la Summitul privind ambiția climatică de la New York, Statele Unite;
  • Virginijus Sinkevičius, comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, participă la semnarea Tratatului BBNJ pentru protejarea mărilor înalte, alături de președinta Ursula von der Leyen și de prim-ministrul Spaniei, Pedro Sánchez; rostește un discurs la evenimentul la nivel înalt pentru natură și oameni: De la ambiție la acțiune; are întâlniri cu ministrul afacerilor externe și trimisul pentru climă al Arabiei Saudite, Adel Al Jubeir, și cu secretarul general adjunct al ONU, Amina J. Mohammed;
  • Vicepreședintele Comisiei, Dubravka Šuica, are întâlniri cu subsecretarul general al Biroului ONU pentru droguri și infracțiuni, Ghada Waly, și cu reprezentantul special al Secretarului General al ONU pentru copii și conflicte armate, Virginia Gamba;
  • Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, participă la cea de-a 78-a sesiune a Săptămânii ministeriale a Adunării Generale a ONU (UNGA78); organizează întâlniri cu asistentul administratorului Biroului de asistență umanitară al USAID, Sara Charles, cu secretarul adjunct al Biroului pentru populație, refugiați și migrație al SUA, Julieta Valls Noyes, cu supervizorul general al Centrului de ajutor umanitar și de asistență al regelui Salman din Arabia Saudită, Abdullah Al-Rabeeah;
  • Vicepreședintele Maroš Šefčovič ia cuvântul la evenimentul Canada Global Carbon Pricing, la New York, Statele Unite;
  • Bugetul și administrația Johannes Hahn participă la sesiunea plenară a Comitetului Economic și Social European privind revizuirea la jumătatea perioadei a cadrului financiar multianual (CFM);
  • Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate, susține un discurs principal la cea de-a 9-a ediție anuală a Economist World Cancer Series;
  • Comisarul pentru agricultură Janusz Wojciechowski o primește pe Anila Denaj, ministrul albanez al agriculturii; Se întâlnește cu ministrul agriculturii și dezvoltării rurale al Republicii Socialiste Vietnam, Le Minh Hoan;
  • Comisarul pentru energie, dl Simson, prezintă un discurs în cadrul dezbaterii Forumului european pentru industria prelucrătoare cu privire la Legea industriei NET-ZERO, împreună cu WindEurope;
  • ONU: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se întâlnește cu președintele Braziliei, Lula da Silva.
***

[Editat în engleză de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara; corespondent România: Cătălina Mihai]