Dispută Metsola - Salvini. | SPD-ul lui Scholz pune în așteptare legalizarea canabisului. | Bill Gates la Paris: O tranziție ecologică echitabilă social se bazează pe inovația tehnologică.

*** (sponsor) Ediția de astăzi este sponsorizată de Instagram

Instrumente de protecție familială de la Instagram pentru părinți și adolescenți

Instagram pune la dispoziția părinților o serie de instrumente pentru a-i ajuta să sprijine siguranța și bunăstarea adolescenților lor în cadrul aplicației. Limitarea zilnică a timpului, supravegherea și multe altele. Iar atunci când adolescenții își configurează profilul, conturile lor sunt private în mod implicit. Aflați mai multe 

*** 

În știrile de astăzi din Capitale:

ROMA

Disputa Metsola - Salvini. Declarația Robertei Metsola l-a iritiat pe liderul de extremă-dreapta din Italia, Matteo Salvini, care a acuzat-o că încearcă să "trișeze din nou" prin asocierea partidelor de stânga împotriva ambițiilor sale de a crea o coaliție de "centru-dreapta". Șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, a spus recent că va fi nevoie de o coaliție pro-UE după alegerile din iunie 2024.Citește mai mult.

BERLIN

SPD-ul lui Scholz pune în așteptare legalizarea canabisului. Planurile Germaniei de a legaliza canabisul par să fie suspendate, după ce Partidul Social-Democrat din coaliția tripartită a cancelarului Olaf Scholz a anunțat marți că legea nu va fi adoptată în acest an, așa cum era prevăzut inițial. Citește mai mult.

PARIS

Bill Gates: Nu există echitate în lupta împotriva schimbărilor climatice fără inovație. O tranziție ecologică echitabilă din punct de vedere social ar trebui să se bazeze în mare măsură pe inovația tehnologică, a declarat marți, la Paris, magnatul american din domeniul tehnologiei și filantropul Bill Gates, în cadrul unei conferințe la nivel înalt privind "Creșterea și clima". Citește mai mult.

REGATUL UNIT ȘI IRLANDA

Marea Britanie semnează un nou tratat de azil în Rwanda, pe care îl descrie ca model pentru statele UE. Marea Britanie a încercat marți să salveze acordul cu Rwanda privind banii pentru solicitanții de azil, semnând un nou tratat cu această țară din Africa de Est, în timp ce miniștrii speră că pactul revizuit va fi un model de colaborare cu statele UE în domeniul controlului migrației. Citește mai mult.

STATELE NORDICE ȘI BALTICE

STOCKHOLM | COPENHAGA

Sindicatul danez se alătură colegilor suedezi în conflictul cu Tesla. Sindicatul danez 3F Transport s-a alăturat disputei dintre sindicatul suedez IF Metall și compania Tesla a lui Elon Musk, din cauza refuzului acesteia din urmă de a semna un contract colectiv. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

VALLETTA

Eurobarometru: Maltezii se tem de scăderea nivelului de trai, cred mai mult în democrația UE decât în cea proprie. Majoritatea maltezilor sunt nemulțumiți de modul în care merg lucrurile în țară, se tem de o scădere a nivelului de trai și consideră că democrația și statul de drept sunt chestiuni cheie care trebuie abordate, potrivit rezultatelor sondajului Eurobarometru publicate miercuri. Citește mai mult.

MADRID

Liderul Vox îl îndeamnă pe Sánchez să își ceară scuze pentru că a pus la îndoială ofensiva israeliană asupra Hamas. Premierul spaniol Pedro Sánchez (PSOE/S&D) ar trebui să-și ceară scuze Israelului pentru că a pus sub semnul întrebării răspunsul militar al Tel Avivului la atacul Hamas din 7 octombrie, a declarat marți liderul partidului de extremă dreapta Vox, Santiago Abascal, în timpul unei vizite la Kibbutzul Nir Oz. Citește mai mult.

ESTUL EUROPEI

BRATISLAVA

Parchetul UE, îngrijorat de faptul că Slovacia reduce drastic pedepsele cu închisoarea pentru corupție. Slovacia ar putea pierde accesul la fondurile UE în cadrul mecanismului de condiționalitate privind statul de drept, deoarece procurorul general al UE citează lipsa unor "sancțiuni penale eficiente, proporționale și disuasive" pentru a pedepsi infracțiunile împotriva bugetului UE. Citiți mai mult.

VARȘOVIA

Legislația UE îl va proteja pe șeful băncii poloneze împotriva unor posibile presiuni guvernamentale sub formă de urmărire penală. Guvernatorul Băncii Centrale poloneze, Adam Glapiński, va fi protejat de legislația UE împotriva urmăririi penale ilegale din partea viitorului guvern, a declarat marți președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde. Citește mai mult.

Noile infecții cu HIV înregistrate în Polonia ating un nivel record. Polonia a înregistrat o creștere a numărului de infecții cu HIV în cursul anului 2023, arată cele mai recente date ale Institutului Național de Sănătate Publică - Institutul Național de Cercetare. Citește mai mult.

PRAGA

Partidul ceh STAN explorează o nouă alianță cu Renew înainte de alegerile din 2024. Candidați de frunte ai partidului politic ceh STAN, care are legături strânse cu partidul conservator PPE, s-au întâlnit la Paris cu președintele Renew Europe, Stéphane Séjourné, pentru a discuta despre o posibilă cooperare înaintea alegerilor europene din iunie anul viitor. Citește mai mult. 

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Lukoil ia în considerare vânzarea rafinăriei din Bulgaria. Compania petrolieră rusă Lukoil ia în considerare toate opțiunile posibile pentru viitorul activității sale din Bulgaria, inclusiv vânzarea celei mai mari rafinării din Balcani, Neftochim Burgas, și a rețelei sale vaste de benzinării și depozite de petrol din țară, a anunțat marți compania rusă. Citește mai mult.

BUCUREȘTI

Sustenabilitatea planetei devine tot mai puțin importantă pentru români: studiu.
În urma crizei continue a costului vieții din acest an și a creșterii nivelului inflației, românii se arată mai puțin preocupați de sustenabilitate, se arată într-un barometru publicat de Reveal Marketing Research. Citește mai mult.

BELGRAD 

Serbii din nordul Kosovo încearcă să înlăture primarii albanezi. Reprezentanții cetățenilor din patru municipalități din nordul Kosovo și Metohija - Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan și Zubin Potok - au depus cereri de inițiere a petiției de demitere a primarilor, conform procesului stabilit de guvern pentru convocarea de noi alegeri. Citește mai mult.

AGENDA 

UE: Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, participă la reuniunea ministerială de monitorizare a Conferinței umanitare internaționale de la Paris din 9 noiembrie pentru populația civilă din Gaza;
Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, susține un discurs în cadrul Conferinței privind perspectivele agricole ale UE pentru 2023;
Comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Iliana Ivanova, îl primește pe președintele Asociației pentru cooperare europeană în domeniul științei și tehnologiei, profesorul Salvatore Grimaldi;
Comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, îl primește pe vicepreședintele femeilor din PPE și membră a Parlamentului albanez, Albana Vokshi;
Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, vorbește la evenimentul "Transformarea capitalismului în era inteligenței artificiale", organizat de FEPS-FES-S&D;
Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, susține un discurs la evenimentul "Niciun copil nu ar trebui să fie supus abuzurilor. Trebuie să ne asigurăm că internetul este #SafeForKids";
Președintele Parlamentului, Roberta Metsola, se întâlnește cu premierul italian Giorgia Meloni.
***
[Editat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]