Obligativitatea recrutării în armată în Germania anului 2025, respinsă de oficiali ai partenerului de guvernare. | Partidul lui Marine Le Pen, prins în spatele "cordonului sanitar". | Austriecii aruncă un ochi în contractul cu Gazprom.

În știrile de astăzi din The Capitals:

BERLIN

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius (SPD/S&D), ar putea fi forțat să flexibilizeze regulile recrutării pentru armată. Noul pachet urmează a fi introdus în 2025. Mai mulți miniștri de rang înalt din FDP, partenerul de coaliție, au declarat că nu vor susține elementele obligatorii. Citește mai mult.

PARIS

În Europa și în Franța, partidul lui Le Pen este încă prins în spatele "cordonului sanitar". Președintele partidului de extremă dreapta Rassemblement National (RN), Jordan Bardella, s-a văzut deja ca noul prim-ministru al Franței săptămâna trecută, dar a fost ales în schimb să conducă grupul Patrioții pentru Europa din Parlamentul European, rămânând pentru moment prins în spatele unui cordon sanitar etanș. Citește mai mult.

VIENA

Ministrul austriac Gewessler lansează un grup de lucru pentru a investiga contractul energetic cu Gazprom. Ministrul austriac al energiei a lansat marți un grup de lucru format din experți independenți pentru a examina contractul pe termen lung privind gazele naturale încheiat de țara sa cu Gazprom din Rusia, inclusiv pentru a investiga nivelul de implicare politică în semnarea contractului din 2018. Citește mai mult.

MAREA BRITANIE ȘI IRLANDA

LONDRA

Guvernul laburist din Regatul Unit plasează sănătatea în fruntea agendei sale. Noul guvern laburist intră în funcție cu o nouă abordare ambițioasă a sănătății, dar există întrebări cu privire la modul în care aceste planuri vor fi finanțate. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

ROMA

Italia lui Meloni, la răscruce după înfrângerea extremei drepte Le Pen. Înfrângerea Rassemblement National al lui Marine Le Pen în turul al doilea al alegerilor parlamentare franceze a pus premierul italian de extremă-dreapta Giorgia Meloni în fața unei dileme: să urmeze abordarea "pragmatică" sau să se lase condusă de "recidivele sale identitare", așa cum le-a descris un analist. Citește mai mult.

MADRID

Curtea Supremă spaniolă a clasat ancheta pentru terorism împotriva lui Puigdemont. Curtea Supremă a Spaniei a decis marți să claseze o anchetă privind presupuse infracțiuni de terorism împotriva fostului președinte separatist catalan Carles Puigdemont, după ce un judecător a închis anterior cazul din cauza unei erori procedurale. Citește mai mult.

Curtea de Conturi a Spaniei amendează formațiunea de extremă dreapta VOX pentru donații neregulamentare. Curtea de Conturi a Spaniei a impus marți două sancțiuni partidului de extremă dreapta VOX, a treia forță din parlamentul spaniol, pentru ceea ce a considerat a fi două încălcări grave ale legislației spaniole privind finanțarea partidelor. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

PRAGA

Hackeri ruși și chinezi au vizat infrastructurile cibernetice cehe - raport. Instituțiile strategice cehe au înregistrat anul trecut patru intruziuni ostile sau tentative de intruziune în sistemele lor cibernetice, se arată într-un raport anual al Agenției Naționale pentru Securitate Cibernetică și Informatică (NÚKIB). Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Politician pro-rus din Bulgaria, arestat pentru divulgarea de secrete de stat. Zlatomir Dyovlensky, un lider local al Mișcării Naționale Rusofile din Plovdiv, a fost arestat sub suspiciunea de divulgare de secrete de stat într-un alt caz care implică mișcarea, al cărei lider național este judecat pentru spionaj în favoarea Rusiei din 2022. Citește mai mult.

CHIȘINĂU

Moldova urmează să achiziționeze al doilea radar de monitorizare a spațiului aerian cu ajutorul fondurilor UE. Moldova urmează să primească în 2025 al doilea radar de supraveghere a spațiului aerian, finanțat de UE, pentru a completa actualul sistem de supraveghere a spațiului aerian și a îmbunătăți detectarea potențialelor amenințări, a anunțat marți ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi. Citește mai mult.

AGENDA:

UE: Comisarul pentru justiție Didier Reynders participă la conferința la nivel înalt Eurojust cu procurorii generali din țările din America Latină, la Haga, Țările de Jos;

Comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Iliana Ivanova, participă la reuniunea ministerială G7 privind știința și tehnologia, la Bologna, Italia; Întâlnire cu Arati Prabhakar, director al Biroului pentru politici științifice și tehnologice (OSTP) al Casei Albe și consilier științific al președintelui SUA.

*** [Editat în engleză de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Mandilara] Traducere cu DeepL.com, editare și adaptare: Euractiv.ro