Ministrul federal al sănătății, Karl Lauterbach, va avea de confruntat opoziția landurilor cu privire la inițiativa sa, legalizarea canabisului în Germania. | Varșovia: Fermierii polonezi lansează o nouă blocadă la granița cu Germania.

***Today’s edition is powered by the European Round Table for Industry (ERT)

A message from European Round Table for Industry (ERT)

The business case for Europe has started to crumble. Time for a turnaround! Find out more in ‘Rebuilding Europe’s Business Case’, ERT’s 2024 Competitiveness and Industry Benchmarking Report, featuring 38 KPIs of Europe’s performance in a new world order.

Find out more here.

***

În știrile de astăzi din The Capitals:

BERLIN

Proiectul de lege pentru legalizarea canabisului în Germania riscă să fie amânat pe termen lung din cauza opoziției semnificative din partea landurilor. Ministrul federal al sănătății, Karl Lauterbach, este hotărât să nu renunțe la inițiativa sa emblematică. Proiectul de lege, pregătit pentru a intra în vigoare la 1 aprilie, ar permite adulților de peste 18 ani să dețintă până la 25 de grame de cannabis pentru uz personal. Dezbaterea proiectului va avea loc vineri, în Bundesrat, a doua cameră a Parlamentului german. Citește mai mult. 

INSTITUȚIILE UE

Liberalii din UE se pregătesc de campanie împotriva lui von der Leyen. Forțele liberale europene se vor încălzi pentru o bătălie electorală împotriva președintelui Comisiei Ursula von der Leyen atunci când se vor întâlni miercuri (20 martie) pentru a-și lansa platforma comună de campanie electorală "Renew Europe Now", pe fondul rezultatelor slabe în sondaje. Citește mai mult.

PARIS Valérie Hayer, șefa Renew, confirmată candidat principal al liberalilor europeni. Cea mai apropiată aliată a președintelui francez Emmanuel Macron la Bruxelles, Valérie Hayer, a fost confirmată al treilea Spitzenkandidat al unei echipe franco-germane care îi va ghida pe liberalii europeni pe tot parcursul campaniei pentru alegerile europene din iunie. Citește mai mult.

STATELE NORDICE ȘI BALTICE

STOCKHOLM

Suedia vrea pace, spune regele la ceremonia NATO. Regele Suediei, Carl al XVI-lea Gustaf, și-a afirmat dorința de pace în timpul discursului său de luni, la ceremonia de ridicare a drapelului NATO din Parlamentul suedez. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

MADRID

Puigdemont este sigur că va câștiga alegerile catalane, în ciuda arestului temporar. Fostul președinte catalan Carles Puigdemont și-a exprimat dorința de a fi arestat, chiar dacă temporar, dacă se va întoarce în Spania după ce va câștiga alegerile regionale anticipate din 12 mai, a declarat avocatul său, Gonzalo Boye, într-un interviu acordat unui post de radio local. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

VARȘOVIA

Ajutoarele președintelui polonez amenință să blocheze candidatura ministrului de externe la postul de comisar european. În timp ce ministrul polonez de externe, Radosław Sikorski, a început procesul de rechemare a peste 50 de ambasadori străini, șeful de cabinet al președintelui a avertizat că lipsa de cooperare în materie de politică externă ar putea duce la respingerea candidaturii lui Sikorski la șefia noului portofoliu de comisar european pentru apărare. Citește mai mult.

Fermierii polonezi lansează o nouă blocadă la granița cu Germania. Fermierii polonezi au blocat luni două puncte importante de trecere a frontierei cu Germania, în semn de protest față de importurile de produse agricole din afara Uniunii Europene și față de birocrația de mediu a blocului. Citește mai mult.

PRAGA

Cehia cere UE să interzică importurile de cereale rusești și belarusești. Cehia va propune la Consiliul European din această săptămână interzicerea importurilor de cereale rusești și belaruse de la intrarea în UE, potrivit ministrului agriculturii, Marek Výborný. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Partidele bulgare joacă la risc, Sofia poate rata guvernul pro-UE. Bulgaria riscă să își piardă guvernul proeuropean dacă GERB al lui Boyko Borissov și Continuăm Schimbarea - Bulgaria Democratică (PP-DB), cele două formațiuni principale care negociază de peste o săptămână un cabinet, nu reușesc să ajungă la un acord până marți la prânz. Citește mai mult

BUCUREȘTI

Președintele României aprobă antrenarea piloților ucraineni la o bază militară. România va permite antrenarea piloților ucraineni la baza sa aeriană de la Fetești și tranzitul echipamentelor militare pe care Finlanda le-a donat Ucrainei, a anunțat luni președintele Klaus Iohannis. Citește mai mult.

AGENDA

UE: Consiliul Afaceri Generale se reunește pentru a pregăti reuniunea Consiliului European din martie, a discuta despre semestrul european și despre viitorul Europei; Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, îl primește pe ministrul moldovean al afacerilor externe, Mihai Popșoi;

Vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovskis, îl primește pe prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal; rostește un discurs principal la evenimentul la nivel înalt privind raportul OIM "Profituri ilegale din munca forțată";

Vicepreședintele Margaritis Schinas are întrevederi cu vicepreședintele Parlamentului din Tadjikistan cu o delegație a Parlamentului din Tadjikistan, Mavsuma Muini, secretarul general al Consiliului de Cooperare al Golfului, Jasem Albudaiwi, ministrul afacerilor externe al Turkmenistanului, Rashid Meredov;

Vicepreședintele Dubravka Suica are întrevederi cu directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell, și cu Secretarul General Special al ONU, Maalla M'Jid;

Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, susține un discurs principal la "Stimularea pieței unice a UE: Towards the Single Digital Gateway 2.0", conferința Președinției belgiene;

Helena Dalli, comisarul pentru egalitate, susține un discurs la evenimentul Președinției belgiene "Către o incluziune deplină a persoanelor cu handicap - Pilonul european al drepturilor sociale și nu numai";

Comisarul pentru energie, Kadri Simson, se întâlnește cu ministrul brazilian al minelor și energiei, Alexandre Silveira; Comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Iliana Ivanova, susține un discurs principal la deschiderea Zilei beneficiarilor Consiliului European pentru Inovare în marja Săptămânii cercetării și inovării (R&I Week);

Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, se întâlnește cu comisarul Uniunii Africane pentru sănătate, afaceri umanitare și dezvoltare socială, Cessouma Minata Samate; Are întâlniri cu președintele și directorul general al Comitetului Internațional de Salvare (IRC), David Miliband, și cu secretarul general al Consiliului Norvegian pentru Refugiați (NRC), Jan Egeland. 
Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, vizitează Biroul Național Australian pentru Siguranța Copilului (NOCS), în Canberra; se întâlnește cu ministrul pentru imigrație, cetățenie, servicii pentru migranți și afaceri multiculturale al Australiei, Andrew Giles, procurorul general Mark Dreyfus, ministrul afacerilor interne Clare Ellen O'Neil.
***
[Editat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Olivia Gyapong, Sofia Mandilara]