Grecia: Dezvăluiri de presă arată că unele dovezi ar fi fost manipulate, pentru a îndrepta vina spre "eroare umană". | Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, posibil viitor secretar general al Consiliului Europei.

În știrile de astăzi din The Capitals:

ATENA

Guvernul grec de centru-dreapta (PPE) se confruntă marți cu o moțiune de cenzură inițiată de partidele de opoziție, în urma unor investigații media care sugerează că au fost denaturate conversațiile dintre lucrătorii de tren în noaptea accidentului, când 57 de persoane și-au pierdut viața. Citește mai mult.

INSTITUȚIILE UE

Comisarul Didier Reynders, preselectat pentru a fi secretar general al Consiliului Europei. Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, a fost preselectat pentru a deveni următorul secretar general al Consiliului Europei, a anunțat marți Comitetul de Miniștri. Citește mai mult.

BERLIN

Germania dă startul construcției unei gigafabrici de baterii pentru mașini electrice, după o aprobare rapidă.Germania a obținut construcția unei gigafabrici de baterii pentru mașini electrice într-un timp record, cu ajutorul noului sistem de "potrivire" a subvențiilor din partea UE. Citește mai mult.

PARIS | BERLIN

Parlamentarii speră că parlamentul franco-german poate fluidiza relațiile interguvernamentale. În urmă cu cinci ani, Germania și Franța au creat primul parlament binațional din lume, dar, în timp ce relațiile dintre cei doi lideri ai țărilor rămân dificile, legislatorii speră că acesta poate împiedica înrăutățirea situației. Citește mai mult.

PARIS

Macron în Brazilia pentru a relansa relația, evită problema spinoasă a acordului Mercosur. Războiul din Ucraina, atractivitatea investițiilor și schimbul de ponturi pentru decarbonizarea societăților se vor afla pe agenda discuțiilor dintre președintele francez Emmanuel Macron și președintele Lula în timpul deplasării sale în Brazilia, de marți până joi, în încercarea de a relansa relația. Citește mai mult.

Macron spune că islamiștii care au lovit Rusia au încercat să atace Franța. Președintele Emmanuel Macron a declarat luni că atacatorii care au ucis 137 de persoane într-o sală de concerte din afara Moscovei fac parte dintr-o ramură a Statului Islamic, care s-a aflat în spatele unor încercări dejucate de a ataca Franța în ultimele luni. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

ROMA

Comisia Europeană își exprimă îngrijorarea cu privire la acordul Lufthansa-ITA. Comisia Europeană a avertizat împotriva intenției Lufthansa de a cumpăra o participație minoritară la compania italiană ITA Airways, comunicând transportatorului de pavilion german și Ministerului italian al Economiei că afacerea riscă să fie respinsă dacă nu se iau măsuri pentru a rezolva problemele de concurență. Citește mai mult.

MADRID

Partidul lui Sanchez neagă discuțiile de independență cu forțele separatiste. Partidul socialist al premierului Pedro Sánchez, aflat la guvernare, "discută deja" cu forțele secesioniste despre un viitor referendum de independență în Catalonia, a declarat secretarul general al stângii republicane pro-independență din Catalonia (ERC), Marta Rovira, în timp ce partidul lui Sánchez neagă că separarea Cataloniei ar fi "pe masă". Citește mai mult.

EUROPA DE EST

PRAGA

Președintele Senatului ceh propune găzduirea opoziției belaruse în exil. Praga ar putea găzdui guvernul belarus de opoziție condus de Sviatlana Tsikhanouskaya, care se află în prezent în exil la Vilnius, a declarat luni președintele Senatului ceh, Miloš Vystrčil, amintind că a găzduit guvernul belarus în exil în urmă cu aproximativ un secol. Citește mai mult 

BUDAPESTA

De teama arestării, brazilianul Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei. Fostul președinte brazilian de extremă-dreapta Jair Bolsonaro a stat două nopți la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după ce poliția federală i-a confiscat pașaportul și a arestat doi foști consilieri suspectați de pregătirea unei lovituri de stat, a declarat luni avocatul lui Bolsonaro. Citește mai mult.

BRATISLAVA

Slovacia întârzie plățile către fermieri, UE nu poate interveni. Guvernul Slovaciei a întârziat plata subvențiilor agricole ale UE, cunoscute sub numele de plăți directe, către fermierii eligibili care, în ciuda faptului că s-au alăturat celor mai mari proteste ale agricultorilor din istoria țării, riscă să nu le primească, deoarece Comisia Europeană a confirmat că situația nu depinde de ea. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Crizele politice iminente trimit instituțiile bulgare în teritoriu necunoscut. Bulgaria se îndreaptă spre al șaselea său scrutin parlamentar în trei ani, după ce fostul comisar european Mariya Gabriel (GERB, PPE) și-a retras luni candidatura pentru postul de prim-ministru,în ciuda acordurilor politice anterioare care confirmau că va primi postul. Citește mai mult. 

TIRANA | ROMA

Acordul Albania-Italia privind migranții avansează, Roma publicând licitația pentru centrul de procesare. Începând cu 20 mai 2024, taberele din Albania care vor procesa cererile de azil ale persoanelor salvate de autoritățile italiene vor fi funcționale, în condițiile în care un document de licitație publicat recent dezvăluie mai multe detalii despre acord și despre modul în care va funcționa acest loc. Citește mai mult.

PRISTINA

Întâlnirea Kosovo-Serbia de la Bruxelles se încheie fără progrese. Întâlnirile dintre Kosovo și Serbia, care au avut loc luni, la Bruxelles, cu privire la utilizarea dinarului sârbesc în această țară, nu au dat niciun rezultat. Vicepremierul kosovar Besnik Bislimi a spus că speră ca trimisul UE pentru dialogul Kosovo-Serbia, Miroslav Lajcak, să programeze o nouă întâlnire pentru săptămâna viitoare. Citește mai mult.

AGENDA INTERNAȚIONALĂ 

  • UE: Consiliul Agricultură și Pescuit se reunește pentru a discuta situația pieței, măsurile rapide și structurale pentru sectorul agricol;
  • Vicepreședintele Comisiei, Maroš Šefčovič, participă la evenimentul la nivel înalt "Către o societate neutră din punct de vedere climatic și rezilientă în 2050", organizat de Președinția belgiană;
  • Vicepreședintele Margaritis Schinas prezintă observațiile de închidere a conferinței la nivel înalt privind viitorul Uniunii Europene în domeniul sănătății, organizată de Președinția belgiană;
  • Vicepreședintele Vĕra Jourová are o întrevedere cu subsecretarul american pentru diplomație publică și afaceri publice, Elizabeth Allen, și cu trimisul special și coordonatorul Centrului de angajament global al SUA, James Rubin, la Washington, Statele Unite; Se întâlnește cu președintele Consiliului de administrație al Endowment for Democracy și ia cuvântul la conferința Consiliului Atlantic, Ken Wollack;
  • Comisarul pentru economie Paolo Gentiloni îl primește pe ministrul economiei și digitalizării din Republica Moldova, Alaiba Dumitru;
  • Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, îl primește pe ministrul pentru știință și TIC al Coreei, Lee Jong Ho; participă la cea de-a doua reuniune ministerială a Parteneriatului digital UE-Coreea; ține un discurs principal la Forumul inCyber (FIC);
  • Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, se întâlnește cu președintele Adunării Naționale a Sloveniei, Urška Klakočar Zupančič, cu președintele Sloveniei, Nataša Pirc Musar, și cu primul ministru al Sloveniei, Robert Golob, la Ljubljana;
  • ONU: Consiliul de Securitate se reunește pe tema Gaza.