Ministrul de externe din Cehia propune ca UE să cumpere pentru Ucraina muniție din străinătate. | Industria solară solicită "măsuri de urgență".

The Capitals vă prezintă cele mai recente știri din întreaga Europă, prin intermediul relatărilor de la fața locului realizate de rețeaua media a Euractiv. Vă puteți abona la newsletterul în limba engleză aici.

Știrile europene pe care meritați să le citiți. Bine ați venit la The Capitals, un produs Euractiv.

*** Ediția de astăzi este sponsorizată de WindEurope


Vântul nostru, valoarea noastră.

Vă invităm la evenimentul anual al WindEurope de la Bilbao pentru a afla cum energia eoliană creează valoare pentru Europa, respectând în același timp valorile europene. Peste 12.000 de participanți, peste 40 de sesiuni, peste 250 de vorbitori, peste 480 de expozanți, oportunități excelente de networking și multe altele! Aflați mai multe >>

***

În știrile de astăzi din The Capitals:

PRAGA

Ministrul de externe din Cehia îndeamnă UE să cumpere muniție străină pentru Ucraina. Uniunea Europeană nu reușește să aprovizioneze Ucraina cu suficientă muniție la timp, iar soluția logică este să folosească fondurile UE pentru a cumpăra muniție din străinătate, a declarat ministrul de externe Jan Lipavský reporterilor cehi în weekend. Citește mai mult. 

INSTITUȚIILE UE

Verzii se angajează să vină în întâmpinarea fermierilor și cer o mai mare ambiție în materie de climă. Partidul Verzilor Europeni (EGP) și-a reînnoit angajamentul de a veni în întâmpinarea fermierilor și a fost de acord să încerce să avanseze obiectivele UE privind neutralitatea climatică și eliminarea treptată a combustibililor fosili la congresul din acest weekend de la Lyon, în încercarea de a respinge "atacurile" extremei drepte împotriva partidului și a Acordului Verde. Citește mai mult.

Industria solară solicită "măsuri de urgență", altfel producătorii se pregătesc să părăsească Europa. Producătorii europeni de panouri solare au avertizat că sunt "pregătiți să închidă liniile de producție" dacă UE nu va lua măsuri de urgență pentru a salva sectorul, cum ar fi cumpărarea stocurilor, care s-au acumulat în ultimii ani din cauza afluxului de versiuni mai ieftine din China. Citește mai mult.

BERLIN

Liderul conservator german, încrezător în posibilitățile viitoarei coaliții. Liderul creștin-democraților conservatori din Germania, Friedrich Merz, este convins că partidul său va conduce următorul guvern federal, a declarat el în buletinul său săptămânal de sâmbătă, prezentând potențiali parteneri de coaliție. Citește mai mult.

PARIS

Parizienii votează împotriva SUV-urilor din categoria vehiculelor grele. Duminică, parizienii au votat majorarea taxelor de parcare pentru vehiculele utilitare sport (SUV), dar opoziția a calificat această măsură drept o farsă democratică, ecologistă și socială. Citește mai mult.

BRUXELLES

Președinția belgiană speră la un acord în al doisprecelea ceas cu o directivă diluată ca platformă de lucru. În urma eșecului negocierilor interinstituționale asupra directivei privind platforma de lucru de săptămâna trecută, președinția belgiană a distribuit încă un proiect de text, diluând semnificativ capitolul emblematic al dosarului privind prezumția legală de angajare. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

MADRID

Spania anunță un salariu minim pentru a "îmbunătăți" viața a milioane de oameni. Salariul minim din Spania va crește de la 1.050 de euro în prezent la 1.134 de euro brut pe lună, a anunțat sâmbătă, la un miting, premierul spaniol Pedro Sánchez (PSOE/S&D). Citește mai mult.

EUROPA DE EST

VARȘOVIA

Polonia lansează controale la importurile de la granița cu Ucraina, pentru a proteja piața internă. Polonia a introdus controale mai stricte asupra produselor agroalimentare la granița cu Ucraina pentru a-și proteja piața internă de un aflux necontrolat de produse, a declarat în weekend ministrul adjunct al agriculturii, Michał Kołodziejczak. Citește mai mult. 

BRATISLAVA

Fermierii slovaci sunt pregătiți să se alăture protestelor, numind politica UE "fanatism verde". Fermierii slovaci sunt pregătiți să se alăture omologilor lor europeni la protestele de o săptămână care au zguduit multe țări în ultimele săptămâni, a declarat Camera slovacă pentru agricultură și alimentație (SPPK), adăugând că de vină este "fanatismul verde" al UE. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI BUCUREȘTI | CHIȘINĂU

Republica Moldova reînnoiește interdicția de 5 ani pentru liderul român de extremă dreapta George Simion. Interdicția de intrare în Republica Moldova a președintelui partidului de extremă dreapta AUR, George Simion, a fost prelungită cu încă cinci ani, au declarat pentru NewsMaker.md reprezentanții Inspectoratului General pentru Migrație al ministerului de la Chișinău. Citește mai mult.

AGENDA EUROPEANĂ

UE: Reuniunea informală a miniștrilor responsabili de politica de coeziune este așteptată să discute despre oportunitățile de creștere, incluziune socială și altele, la Mons, Belgia; Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, se întâlnește cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola;

Gazda președintelui Grupului Renew Europe, Valérie Hayer; Vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovskis, participă la dialogul privind redresarea și reziliența cu comisiile BUDG și ECON ale Parlamentului; Comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, participă la trilogul privind mecanismul pentru Ucraina;

Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, se întâlnește cu președintele Băncii Europene de Investiții (BEI), Nadia Calviño;

Comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, la Addis Abeba, Etiopia are întâlniri cu: comisarul pentru sănătate, afaceri umanitare și dezvoltare socială al Uniunii Africane, Minata Samaté Cessouma, directorul general al Centrelor africane pentru controlul bolilor, Jean Kaseya; cu vicepreședintele Comisiei Uniunii Africane, Monique Nsanzabaganwa;

***

[Ediție coordonată în limba engleză de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara; corespondență permanentă de la București: Cătălina Mihai]