Un pachet de sprijin va fi discutat la Praga, în timp ce, la Sofia, 24 de state cer renunțarea la unele restricții privind utilizarea armelor occidentale. | Premierul italian Giorgia Meloni prezice o altă majoritate în Parlamentul European.

***

Ediția de astăzi este sponsorizată de Alianța Liberă Europeană

Viziunea EFA pentru o Europă pentru toți Cetățenii Europei își găsesc vocea și cer să fie auziți. În luna iunie a acestui an, ei au ocazia de a ridica această voce. Consultați site-ul nostru pentru a afla mai multe despre viziunea noastră pentru o Europă pentru toți!

Aflați mai multe >>

În știrile de astăzi din The Capitals:

ȘTIRI DIN CENTRUL, ESTUL EUROPEI

SOFIA

Statele NATO cer să nu existe linii roșii în ceea ce privește utilizarea de către Ucraina a armelor occidentale. Douăzeci și patru de state membre NATO s-au angajat să nu mai accepte restricții privind utilizarea armelor occidentale împotriva unor ținte legitime de pe teritoriul rus, într-o declarație publicată luni în capitala Bulgariei, al cărei președinte pro-rus, care se opune trimiterii de arme în Ucraina, este absent de câteva zile. Citește mai mult.

PRAGA

100 miliarde pentru Ucraina, în discuțiile preconizate la Praga: Este de așteptat ca miniștrii de externe ai NATO să discute despre un pachet de sprijin de 100 miliarde euro pentru Ucraina, vineri (31 mai) la Praga, cu puțin înaintea summitului alianței din iulie de la Washington. Citește mai mult

VESTUL EUROPEI

ROMA

Extrema dreaptă are preconizat un rezultat bun la viitoarele alegeri europene, iar premierul italian și liderul Fratelli d'Italia, Giorgia Meloni, speră ca vechea coaliție dintre Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta și Social-Democrați (S&D) să fie contestată. Citește mai mult.

PARIS

Dreapta franceză pare deschisă la o înțelegere cu dreapta dură, în Parlamentul UE. În timp ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că este dispusă să colaboreze cu grupul conservator ECR din UE în anumite condiții, candidatul principal pe lista pentru alegerile europene a partidului francez de dreapta Les Républicains (LR/PPE), François-Xavier Bellamy, pare să lase ușa deschisă pentru discuții cu dreapta dură. Citește mai mult.

BERLIN

Guvernul german pune la îndoială sprijinul pentru nominalizarea lui von der Leyen. Guvernul german de coaliție nu susține necondiționat candidatura președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru un al doilea mandat. Reprezentanți de rang înalt ai partidelor aflate la putere spun că aceasta ar trebui să facă concesii în schimbul sprijinului german. Citește mai mult.

Misterul noului grup "conservator de stânga" din Europa. Aspirațiile Alianței Sahra Wagenknecht (BSW), partidul "stângii conservatoare" în ascensiune din Germania, de a forma un nou grup în Parlamentul European, rămân sub tăcere, în timp ce alți stângiști par, până acum, să păstreze distanța. Citește mai mult.


SUDUL EUROPEI


MADRID


Guvernul spaniol, divizat în legătură cu ajutorul militar 'opac' de un miliard de dolari acordat Ucrainei. Decizia Spaniei de a trimite un ajutor militar în valoare de 1,1 miliarde de euro Ucrainei determină o fractură în guvernul de coaliție progresist al țării, purtătorul de cuvânt de extremă-stânga Sumar, Ernest Urtasun, criticând partidul majoritar PSOE al premierului Pedro Sánchez pentru că a luat această decizie într-un mod netransparent. Citește mai mult.

LISABONA

După vizita în Spania, Zelenski va merge la Bruxelles și în Portugalia.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va merge marți în Portugalia pentru a se întâlni cu omologul său portughez Marcelo Rebelo de Sousa și cu premierul Luís Montenegro, a anunțat luni președinția portugheză, în aceeași zi în care liderul ucrainean a vizitat Spania. Citește mai mult.


VALLETTA

Malta, lovită de scandaluri, în încercarea de a avea un candidat la funcția de comisar european.
Ceea ce îi lipsește Maltei ca mărime, a compensat prin controverse înaintea alegerilor UE, deoarece candidatul său la funcția de comisar, fostul prim-ministru, și mai mulți foști și actuali oficiali au fost acuzați de infracțiuni penale, umbrind toate celelalte aspecte ale viitorului scrutin. Citește mai mult.

EUROPA DE EST 

BRATISLAVA

O prezentatoare de televiziune slovacă își vede anulată emisiunea, după avertismente de "orbanizare"
. Michal Kovačič, unul dintre cei mai importanți și mai respectați moderatori politici din Slovacia, a declarat că jurnaliștii de la cel mai mare post de televiziune slovac, Markíza, se confruntă cu presiuni atât din partea politicienilor, cât și a propriei lor conduceri, ceea ce a dus la suspendarea imediată a emisiunii sale.  Citește mai mult.


VARȘOVIA

Proteste în Polonia, după ce primarul Varșoviei a interzis simbolurile religioase în primărie.
Recenta decizie a primarului din Varșovia, Rafał Trzaskowski, de a elimina simbolurile religioase din clădirea primăriei a declanșat proteste majore în întreaga țară, liderul opoziției PiS, Jarosław Kaczyński, acuzând PPE de "distrugerea religiei și a credinței oamenilor".  Citește mai mult.


AGENDA:

  • UE: Consiliul Afaceri Externe în formațiunea sa "Apărare" se reunește pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei, capacitatea de desfășurare rapidă, revizuirea PESCO (Cooperarea strategică permanentă) și altele;
  • Consiliul Spațiului Economic European este așteptat să abordeze impactul tranziției ecologice asupra competitivității, războiul Rusiei împotriva Ucrainei, situația din Georgia și situația din Orientul Mijlociu;
  • Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, rostește un discurs de deschidere la ceremonia de decernare a Premiului internațional pentru pace din Westfalia, la Münster, Germania; președintele Franței, Emmanuel Macron, primește premiul;
  • Vicepreședintele Comisiei, Maroš Šefčovič, participă la conferința de marcare a 30 de ani de existență a Spațiului Economic European, intitulată "Un parteneriat unic, pregătit pentru viitor";
  • Vicepreședintele Vĕra Jourová are întrevederi cu Shou Zi Chew, directorul executiv al TikTok, și cu Simon Robinson, directorul operațional al Warner Bros Studios, în Los Angeles, Statele Unite;
  • Comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, îl primește pe guvernatorul Băncii Naționale a Ucrainei, Andriy Pyshnyy;
  • Comisarul pentru energie, Kadri Simson, susține un discurs principal la Forumul de securitate din Ucraina "Un punct de cotitură pentru securitatea și democrația Europei";
  • Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, participă la reuniunea înalților funcționari "Intensificarea răspunsului umanitar la crizele care afectează țările din regiunile Sahel și bazinul lacului Ciad";

***
[Editat în engleză de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Liene Lūsīte, Sofia Mandilara]