The Capitals oferă zilnic știri proaspete din capitalele Europei, adunate de redacțiile regionale ale EURACTIV.

În ediția de astăzi The Capitals

HELSINKI

Noul guvern de dreapta, format din Partidul Coaliției Naționale, Adevărații Finlandezi, Partidul Popular Suedez și Creștin-Democrații, a anunțat, după șapte săptămâni de negocieri, programul său de 250 de pagini, în care șapte pagini sunt dedicate în mod special viitorului politicii europene a țării. Citește mai mult (eng.)

INSTITUȚIILE UE

Comisia Europeană interzice Huawei și ZTE, îndemnând țările membre să facă același lucru. Comisarul european Thierry Breton a îndemnat joi statele membre să folosească prerogativele din setul de instrumente 5G pentru a restricționa sau a exclude furnizorii cu risc ridicat și a anunțat măsurile Comisiei pentru a-și elibera rețelele interne de Huawei și ZTE. Citește mai mult (eng.)

PARIS | BERLIN

Miniștrii de interne francez și german se află în Tunisia pentru a discuta despre imigrația ilegală. Miniștrii de interne francez și german, Gérald Darmanin și Nancy Faeser, au sosit duminică în Tunisia pentru a consolida cooperarea în domeniul securității și pentru a aborda problema imigrației ilegale, fiind așteptate în curând anunțuri pe aceste teme. Citește mai mult (eng.)

SUDUL EUROPEI 

MADRID

Partidul Popular din Spania semnează un pact de guvernare cu extrema dreaptă. Liderul Partidului Popular (PP/PPE), Alberto Núñez Feijóo, a semnat un pact cu formațiunea de extremă dreapta Vox (ECR) în mai multe regiuni, acceptând implicit principiile politice radicale ale acesteia, printre care se numără și retrocedări în ceea ce privește drepturile femeilor și politicile sociale. Citește mai mult (eng.)

Guvernul PP-Vox din Valencia oferă o funcție de conducere unui fost toreador pro-franchist. Toreadorul în retragere Vicente Barrera a fost ales noul vicepreședinte și ministru al culturii din regiunea Valencia de către coaliția de guvernare Vox (ECR), de extremă dreapta, și PP (PPE), conservator. Citește mai mult (eng.)

VIȘEGRAD

PRAGA

Partidele de extremă dreapta din Republica Cehă își vor uni forțele înaintea alegerilor europene. Partidele de extremă dreapta, Libertate și Democrație Directă (SPD) și Trikolora își vor uni forțele fie sub forma unei coaliții, fie sub forma unei "alte forme de entități de cooperare" înaintea alegerilor europene din 2024, pentru a atrage toți alegătorii conservatori și patrioți. Citește mai mult (eng.)

VARȘOVIA

Un un mesaj Twitter insultător după meciul de fotbal Polonia-Germania provoacă furie. Deputatul polonez Tadeusz Cymański, membru al partidului de guvernământ Lege și Justiție, și-a cerut scuze public pentru un tweet al unui ministru care l-a insultat pe liderul opoziției, Donald Tusk, după un meci de fotbal în care Polonia a învins Germania. Citește mai mult (eng.)

BRATISLAVA

Slovacia adaugă în Constituție dreptul la plățile în numerar din cauza temerilor legate de euro digital. Toată lumea are dreptul de a plăti pentru cumpărarea de bunuri și servicii în numerar, afirmă un nou amendament la constituția slovacă, adoptat săptămâna trecută cu sprijinul a 111 parlamentari și menit să protejeze plățile în numerar de un viitor în care euro digital va deveni obligatoriu. Citește mai mult (eng.)

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Partidul bulgar "Noi continuăm schimbarea" este foarte aproape de a se alătura grupului european Renew. Negocierile partidului din guvernul bulgar "Noi continuăm schimbarea" pentru a se alătura grupului liberal din Parlamentul UE se află într-un stadiu avansat, a declarat o sursă pentru EURACTIV Bulgaria. Citește mai mult (eng.)

BUCUREȘTI

USR propune înființarea unui pol al forțelor de dreapta înaintea alegerilor naționale din 2024. Un mandat pentru înființarea unui pol de dreapta pentru alegerile din 2024 a fost cerut sâmbătă la congresul partidului Uniunea Salvați România (USR). Citește mai mult (eng.)

BELGRAD

Vucic: Kurti vrea război, Occidentul nu vede Serbia ca partener. Premierul kosovar, Albin Kurti, vrea război cu orice preț, a declarat președintele sârb Aleksandar Vucic la televiziunea sârbă, adăugând că țările occidentale nu văd Serbia ca pe un partener. Citește mai mult (eng.)

'Vucic afară': Protestatarii sârbi mențin presiunile asupra guvernului. Sârbii au defilat sâmbătă cu figuri în mărime naturală ale unor personalități guvernamentale importante în salopete de închisoare, în timpul celei de-a șaptea săptămâni de proteste. Citește mai mult (eng.)

TIRANA

Șomajul în rândul tinerilor din Albania crește, dar mii de posturi rămân neocupate. Șomajul în Albania este în creștere, în special în rândul tinerilor, în timp ce mii de posturi în sectorul turismului și al serviciilor rămân neocupate, punând în pericol ceea ce se anunță a fi un an record pentru turism. Citește mai mult (eng.)

***

[Redactat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]