Extremiștii s-au axat pe nemulțumirea lor față de UE, trecând cu vederea opiniile diferite față de Rusia. | Un institut din Sofia a calculat cât pierde Bulgaria din cauza neaderării depline la Schengen.

În știrile de astăzi din The Capitals:

PRAGA

Pozițiile diferite față de Rusia ale partidelor care s-au alăturat până acum noului grup Patrioții pentru Europa din Parlamentul European nu sunt problematice, potrivit vicepreședintelui formațiunii cehe ANO, care a mai spus că, în loc să caute aliați cu aceleași opinii asupra Rusiei, accentul s-a pus pe găsirea de aliați cu aceleași puncte de vedere asupra funcționării Uniunii Europene. Citește mai mult.

PARIS | BERLIN

Berlinul rămâne îngrijorat în legătură cu tandemul franco-german, în ciuda înfrângerii extremei drepte în Franța. În ciuda „sentimentului de ușurare” cu care guvernul german a primit vestea înfrângerii extremei-dreapte la alegerile parlamentare franceze, coaliția de guvernare se teme că acum cooperarea franco-germană ar putea suferi în urma unui posibil vid de putere la Paris, determinându-i pe unii să se uite în schimb spre Polonia. Citește mai mult.

BERLIN

Asociația germană a companiilor din industria chimică: industria a evitat un dezastru, dar modelul bazat pe export s-ar putea să se termine. Industria chimică din Germania și-a depășit punctul de scădere, dar modelul anterior de export de produse chimice de bază s-a încheiat, a declarat luni asociația-umbrelă a sectorului VCI. Citește mai mult.

ȚĂRILE NORDICE & BALTICE

STOCKHOLM

Suedia numește primul său comisar european de centru-dreapta. Guvernul suedez a nominalizat-o pe Jessika Roswall ca următorul comisar european al Suediei, devenind-o prima membră a Partidului Moderat (PPE) care a fost nominalizată în acest sens, a declarat luni prim-ministrul suedez Ulf Kristersson, într-o conferință de presă. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

MADRID

Liderul VOX: Meloni va rămâne ”prieten și aliat” după trecerea la Patrioții  Europei. Prim-ministra italiană și lideră a Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), Georgia Meloni, va rămâne un ”prieten și aliat” al grupului de extremă dreaptă a Spaniei VOX, a declarat șeful partidului Santiago Abascal, după ce partidul său a decis să treacă de la ECR la nou-creatul Patrioții Europei. Citește mai mult.

ESTUL EUROPEI

VARȘOVIA

CEO-ul Orlen devenit europarlamentar depune mărturie în scandalul vizelor în care sunt implicați oficiali PiS. Fostul CEO al gigantului petrolier de stat polonez, devenit europarlamentar PiS după alegerile din 9 iunie, Daniel Obajtek depune mărturie marți în fața comisiei parlamentare care investighează scandalul vizelor, în care foști oficiali PiS sunt acuzați că au accelerat cererile de viză pentru migranți în schimbul banilor, când partidul era la putere. Citește mai mult.

BRATISLAVA

Majoritatea slovacilor sunt acum pro-Occident, în timp ce sunt mai puțin în favoarea unei abordări geopolitice echilibrate – sondaj. Mai mulți slovaci sunt în favoarea unei orientări geopolitice pro-occidentale pentru țară, potrivit unui sondaj recent, care, în comparație cu același sondaj de anul trecut, arată că acest grup i-a depășit pe cei care preferă o poziție echilibrată între Rusia și Occident. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Bulgaria pierde aproape un miliard de euro din cauza aderării târzii la Schengen în acest an. Bulgaria a pierdut 0,7 miliarde de euro doar în acest an – inclusiv 423 de milioane de euro în pierderi directe și 225 de milioane de euro în beneficii pierdute – ca urmare a faptului că nu a fost pe deplin admisă în spațiul Schengen, a declarat ministrul interimar al Economiei Petko Nikolov. Citește mai mult.

[Editat în engleză de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Mandilara]