Alegeri cruciale în Turcia. Partidul lui Erdogan pierde categoric cinci orașe mari, Istanbul, Ankara, Izmir, Bursa și Adana. | Primele zile de Schengen pentru români și bulgari, fără frontiere terestre.

The Capitals by Euractiv.

Today’s edition is powered by European Trade Union Institute

Discover the Benchmarking Working Europe 2024

Given the political significance of this European election year, using fact-based evidence and analysis, ETUI and ETUC have chosen to provide a retrospective assessment of the state of Social Europe. Find out more →

În știrile de astăzi din The Capitals:

Opoziția îl învinge categoric pe Erdoğan în alegeri locale cruciale. 

Partidul lui Erdogan a pierdut cinci orașe mari, începând cu Istanbulul, câștigat de actualul primar Ekrem Imamoğlu, principal rival al președintelui Turciei. Partidul lui Erdogan a pierdut Istanbul, Ankara, Izmir, Bursa și Adana. 

Citește mai mult (en) 

Europa de EST

Bulgaria, Romania - primele zile în zona liberă Schengen, cu cale de acces prin aeroporturi. 
Bulgaria și România s-au alăturat duminică (31 martie) spațiului european de liberă circulație Schengen, permițând călătoriile pe calea aerului și pe mare fără controale la frontieră, după 13 ani de așteptare.

Fără rute terestre, dat fiind vetoul Austriei
Cu toate acestea, un veto din partea Austriei înseamnă că noul statut nu se va aplica rutelor terestre, după ce Viena și-a exprimat îngrijorarea cu privire la un potențial aflux de solicitanți de azil.
Traficul pe Dunăre nu este inclus nici el, deoarece este considerat o rută terestră. În ciuda aplicării parțiale, ridicarea controalelor la frontierele aeriene și maritime ale celor două țări are o valoare simbolică semnificativă.

Admiterea în Schengen este o "piatră de hotar importantă" pentru Bulgaria și România, simbolizând o "chestiune de demnitate, de apartenență la Uniunea Europeană", potrivit analistului de politică externă Ștefan Popescu.

"Orice român care trebuia să meargă pe o bandă separată de ceilalți cetățeni europeni se simțea tratat diferit", a declarat el pentru AFP.
Articol integral (en.)

VESTUL EUROPEI 

BERLIN

Germania nu este pregătită pentru atacuri cibernetice de amploare. Germania nu este suficient de pregătită pentru un potențial atac cibernetic de amploare, deoarece nu dispune de un sistem funcțional de gestionare a crizelor, a avertizat duminică șeful Biroului Federal pentru Securitatea Informației (BSI). Citește mai mult (en). 

Guvernul francez este convins că a fost "vizionar" în ceea ce privește suveranitatea UE. Franța a fost "vizionară" în ceea ce privește suveranitatea europeană începând din 2017, a declarat duminică noul purtător de cuvânt al majorității prezidențiale pe tema Europei, Clément Beaune, într-un interviu pentru France Info, adăugând că eurodeputații și aliații săi europeni au fost "utili" și "eficienți". Citește mai mult

STATELE NORDICE ȘI BALTICE
STOCKHOLM

Premierul suedez, majoritatea zguduită de legea privind identitatea de gen. Premierul suedez Ulf Kristersson riscă să piardă sprijinul propriului său grup parlamentar și al coaliției de guvernare din cauza unui controversat proiect de lege privind identitatea de gen, care a scos la iveală diviziunile de ambele părți. Citește mai mult (en). 

SUDUL EUROPEI
MADRID

Argentinianul Milei îl va susține pe liderul spaniol VOX înaintea alegerilor europene. Președintele Argentinei, Javier Milei, va călători la Madrid în luna mai a anului viitor pentru a-l susține public pe liderul spaniol de extremă dreapta VOX, Santiago Abascal, înaintea alegerilor europene și pentru a promova mesajul liberal al acestuia în contextul a ceea ce el numește o mișcare populistă de stânga în UE, a scris pe X șeful guvernului țării sud-americane. Citește mai mult.  

EUROPA DE EST
VARȘOVIA
Polonia reacționează la atacul rusesc cu rachete asupra Ucrainei și trimite luptători la graniță.
 Polonia a reacționat la atacul masiv cu rachete al Rusiei asupra Ucrainei duminică dimineața devreme, trimițând avioanele sale de vânătoare la granița cu Ucraina, au confirmat forțele armate poloneze. Citește mai mult.

Premierul polonez Tusk avertizează că Europa a intrat în "epoca de dinaintea războiului". Premierul polonez Donald Tusk a avertizat în legătură cu amenințarea "reală" a unui conflict în Europa, afirmând că, pentru prima dată de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, continentul a intrat într-o "eră prebelică". Citește mai mult.

PRAGA
Producătorii cehi de armament prosperă pe fondul tensiunilor globale.
 Producătorii cehi de arme prosperă și raportează vânzări record ca urmare a războiului din Ucraina și a tensiunilor globale sporite, relatează presa cehă. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA
GERB-ul lui Borissov obține controlul asupra guvernului interimar. Președintele Rumen Radev l-a ales pe Dimitar Glavchev, o figură cheie în cel mai mare partid din Bulgaria, GERB, ca prim-ministru interimar și l-a însărcinat să formeze un guvern interimar care să conducă țara până la formarea unui guvern permanent. Citește mai mult.

BUCUREȘTI
România nu a alocat fonduri pentru refugiații ucraineni în 2024.
 Autoritățile române nu au alocat până în prezent niciun ajutor financiar pentru refugiații ucraineni în 2024, a anunțat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Citește mai mult.

TIRANA
Guvernul albanez va crea o comisie împotriva influenței străine și a dezinformării. 
Guvernul albanez a anunțat că intenționează să înființeze o comisie parlamentară specială pentru a lupta împotriva interferențelor străine și a dezinformării în sfera publică, potrivit ministrului de interne Bledi Çuçi. Citește mai mult.

*** [Ediție de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Liene Lūsīte, Sofia Mandilara; versiunea în limba română a fost adaptată evenimentelor importante din regiune]