Liderul partidului PiS, Jarosław Kaczyński, îi cere președintelui Andrzej Duda să convoace alegeri anticipate, PiS a pierdut guvernarea în favoarea formațiunii conduse de Donald Tusk. | ECR este pe cale să ia locul Renew.

În știrile de astăzi The Capitals:

VARȘOVIA

Liderul partidului PiS, Jarosław Kaczyński, îi cere președintelui Andrzej Duda să convoace alegeri anticipate care ar putea permite PiS să recâștige puterea pe care a pierdut-o anul trecut în favoarea premierului Donald Tusk. Citește mai mult.

INSTITUȚIILE UE

Sondaj flash privind alegerile din UE: formațiunea conservatoare ECR este pe cale să ia locul Renew. Grupul național-conservator ECR ar putea depăși grupul liberal Renew Europe ca a patra forță politică din Parlamentul European, dacă tendința de scădere a liberalilor se menține, potrivit celei mai recente proiecții a Europe Elects pentru Euractiv. Citește mai mult.

BERLIN | PARIS

AfD, formațiunea de extremă-dreapta, dă înapoi în privința "remigrației" înainte de întâlnirea cu partidul lui Le Pen. După ce Marine Le Pen (partidul RN) a criticat partidul german AfD pentru că ar fi pledat pentru 'remigrație', partidul a încercat miercuri să reducă tensiunile în rândul extremei drepte din UE, înainte de un viitor summit de pace cu reprezentanții RN, printr-o precizare oficială în care a spus că a existat o confuzie anterioară. Citește mai mult.

PARIS

Lista Partidului Socialist francez pentru alegerile europene, considerată prea elitistă. Partidul Socialist din Franța se confruntă cu tulburări interne din cauza listei sale pentru alegerile europene, despre care unii membri ai partidului consideră că exclude "muncitorii și angajații", potrivit unei scrisori a federațiilor și aleșilor consultate de AFP. Citește mai mult.

STATELE NORDICE ȘI BALTICE

STOCKHOLM

Premierul suedez va discuta cu Orbán despre candidatura la NATO. Premierul suedez Ulf Kristersson a declarat că va avea "cu siguranță" ocazia de a discuta cu omologul său ungar Viktor Orbán pentru a discuta despre candidatura Suediei la NATO, în marja summitului UE de la Bruxelles, unde se așteaptă mult de la turbulentul lider ungar. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

MADRID

Separatiștii catalani amenință că vor răsturna guvernul Sánchez din cauza legii amnistiei. Partidul catalan pro-independență a amenințat că își va retrage sprijinul pentru partidul socialist al premierului spaniol Pedro Sánchez dacă nu va adopta o lege de amnistie "cuprinzătoare" pentru a ierta toate infracțiunile comise de forțele separatiste catalane între 2012 și 2023. Citește mai mult.

Bruxelles-ul mediază pentru a debloca reînnoirea celui mai important organism juridic din Spania. Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, s-a întâlnit miercuri, la Bruxelles, cu ministrul spaniol al justiției, Félix Bolaños, într-o ultimă încercare de mediere între Partidul Socialist, aflat la putere, și Partido Popular, principala formațiune de opoziție, pentru a obține reînnoirea organismului de conducere a judecătorilor, care funcționează interimar de peste cinci ani. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

PRAGA

Viticultorii cehi îndeamnă la dialog în UE privind accizele. Asociația producătorilor cehi de struguri și vinuri a solicitat, într-o scrisoare deschisă adresată președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, un dialog urgent privind viitorul vinificației europene și o abordare comună a UE în ceea ce privește accizele. Citește mai mult.

BRATISLAVA

Matovič își anunță candidatura la președinție, deși nu își dorește să câștige. Fostul prim-ministru Igor Matovič, care și-a câștigat faima în UE pentru că a permis administrarea vaccinurilor Sputnik, ceea ce în cele din urmă l-a costat scaunul, și-a aruncat pălăria în viitoarele alegeri prezidențiale, dar a recunoscut că nu este "visul său" și că o face pentru a mobiliza alegătorii prodemocratici să susțină candidatul potrivit. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Escrocherie rusească pentru obținerea cetățeniei bulgare, demascată. Agenția bulgară de contrainformații SANS a fost acuzată că nu a reușit să contracareze o schemă ilegală care permitea rușilor să obțină cetățenia bulgară - și, prin urmare, cetățenia UE - cu ajutorul unor documente false. Citește mai mult.

BUCUREȘTI

Guvernul român prelungește cu două luni plafonarea majorărilor la produsele alimentare. Restricțiile privind adaosurile comerciale la diverse alimente de bază au fost prelungite, întrucât această măsură a frânat creșterile speculative de prețuri, a contribuit la reducerea inflației și a protejat puterea de cumpărare a populației, a declarat miercuri premierul Marcel Ciolacu. Citește mai mult.

ZAGREB

Jurnaliștii croați protestează față de proiectul de lege împotriva scurgerilor de informații. Câteva sute de jurnaliști s-au adunat miercuri în fața sediului guvernului din Zagreb pentru a protesta împotriva unui proiect de lege depus de partidul conservator HDZ (PPE) al premierului Andrej Plenkovic, aflat la putere, care urmărește să incrimineze scurgerile de informații din anchetele de corupție în curs. Citește mai mult.

AGENDA

 

  • UE: Consiliul European extraordinar se reunește pentru a discuta despre bugetul pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027, inclusiv despre mecanismul pe termen lung pentru Ucraina și despre platforma tehnologiilor strategice pentru Europa (STEP);
  • Vicepreședintele Comisiei, Maroš Šefčovič, îl primește pe reprezentantul pentru comerț al Statelor Unite, Katherine Tai; Vicepreședintele Vĕra Jourová se întâlnește cu directorul general al televiziunii cehe, Jan Souček, și cu președintele Curții Constituționale a Republicii Cehe, Josef Baxa, la Praga;
  • Vicepreședintele Valdis Dombrovskis participă prin videoconferință la reuniunea ministerială a Grupului de la Ottawa;
  • Comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, face o declarație pentru a marca Ziua mondială de luptă împotriva cancerului în cadrul Subcomisiei pentru sănătate publică a Parlamentului European; ține un discurs în cadrul dialogului strategic cu OMS Europa;
  • Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, îl primește pe ministrul adjunct al afacerilor externe al Australiei, Tim Watts; se întâlnește cu secretarul general al Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), Kao Kim Hourn;
  • Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, primește reprezentanți ai Confederației Europene a Constructorilor;
  • Comisarul pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, se întâlnește cu șefii de delegații care participă la cel de-al treilea Forum ministerial UE Indo-Pacific;
  • Comisarul Kadri Simson are o întrevedere cu ministrul energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov, la Chișinău;
  • Comisarul Mairead McGuinness are întâlniri cu președintele Autorității europene pentru valori mobiliare și piețe (ESMA), Verena Ross, și cu reprezentantul special al UE pentru drepturile omului, Eamon Gilmore;
  • Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, organizează o videoconferință cu ministrul canadian pentru inovare, știință și industrie, François-Philippe Champagne.

[Editat în engleză de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]