The Capitals oferă zilnic știri proaspete din capitalele Europei, adunate de redacțiile regionale ale EURACTIV.

Ediția de astăzi este susținută de Future of Forestry

Viitorul nostru depinde de pădurile noastre

Gestionarea responsabilă a pădurilor din Europa este esențială. Pădurile reprezintă o resursă strategică care poate stimula tranziția UE către bioeconomie, administrate într-un mod echilibrat și respectând cele 17 obiective globale de sustenabilitate, combustibilii fosili vor deveni de domeniul trecutului. Află mai multe despre proiect >>

În ediția de astăzi The Capitals:

PRAGA

Recenta comparație făcută de premierul maghiar Viktor Orban între integrarea europeană și planurile lui Hitler a fost amendată de ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky, care a subliniat că nimeni nu obligă Ungaria să facă parte din comunitatea europeană.

Între timp, comisarul european Vera Jourová a dezvăluit că maghiarii evită să facă fotografii cu ea la Bruxelles pentru a nu se confrunta cu "persecuții acasă". Citește mai mult (eng.)

PARIS

Un ministru francez spune că extinderea UE ar trebui decisă până la "sfârșitul anului". Statele membre trebuie să pună la punct mecanismul de extindere a Uniunii Europene până la sfârșitul anului 2023, asigurându-se în același timp că UE rămâne fidelă ei însăși, a declarat sâmbătă ministrul francez al UE, Laurence Boone, pentru EURACTIV. Citește mai mult (eng.)

Franța va continua să sprijine militar Ucraina. Președintele francez Emmanuel Macron și-a reiterat sprijinul militar și diplomatic pentru Ucraina atât timp cât va fi necesar, după o cină la Paris cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, dar posibilitate trimiterii de avioane de luptă este încă "prematură". Citește mai mult (eng.)

BERLIN

Germania și Ucraina, dispuse își să consolideze relațiile de afaceri. Germania și Ucraina și-au reiterat dorința de a-și consolida în continuare relațiile economice într-o declarație comună a cancelarului german Olaf Scholz și a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Citește mai mult (eng.)

VIENA

Discuțiile privind coaliția guvernamentală de dreapta din Salzburg progresează. Negocierile privind noul guvern de land din Salzburg avansează rapid, iar FPÖ, de extremă dreapta, și ÖVP, de centru-dreapta, par să se suprapună în multe chestiuni, anticipând ce ar putea urma la alegerile generale din 2024. Citește mai mult (eng.)

MAREA BRITANIE ȘI IRLANDA

LONDRA

Peste 1.500 de soldați britanici se vor alătura exercițiului anual al NATO în Estonia. Marea Britanie trimite peste 1.500 de soldați pentru a se antrena alături de alte mii de militari din țările Alianței Nord-Atlantice în cadrul unui exercițiu major care se va desfășura în Estonia. Citește mai mult (eng.)

ȚĂRILE NORDICE ȘI BALTICE

HELSINKI

Finlanda va crește finanțarea cercetării la 4% din PIB. Noul guvern finlandez a fost de acord să majoreze finanțarea pentru cercetare, dezvoltare și inovare, care a rămas în urmă în comparație cu țările concurente. Citește mai mult (eng.)

SUDUL EUROPEI

ROMA

Alegerile municipale din Italia ar putea schimba echilibrul puterii. Aproximativ 6,3 milioane de italieni au fost chemați duminică spre luni să aleagă primarii din 790 de municipalități, iar rezultatul alegerilor ar putea schimba echilibrul de putere în majoritatea guvernamentală și influența alianțele din opoziție. Citește mai mult (eng.)

MADRID

Un partid basc înfurie familiile victimelor ETA adăugând foști teroriști pe lista electorală. Familiile victimelor fostului grup terorist ETA s-au revoltat după ce partidul naționalist basc pro-independență EH Bildu a inclus 44 de foști membri condamnați ai organizației ETA pe listele sale oficiale pentru alegerile regionale și municipale. Citește mai mult (eng.)

LISABONA

Noua lege a eutanasiei din Portugalia, criticată de Papa Francisc. Aprobarea decretului privind moartea asistată medical în Portugalia a fost criticată de Papa Francisc, care va urma să viziteze țara în luna august pentru Ziua Mondială a Tineretului și pentru a vedea Sanctuarul de la Fatima. Citește mai mult (eng.)

ATENA

Legătura lui Weber cu Grecia aruncă o umbră înaintea alegerilor din Atena. O rețea de consultanți politici greci influenți care lucrează pentru liderul Partidului Popular European, Manfred Weber, și care se laudă cu legături impecabile cu premierul Kyriakos Mitsotakis, a apărut înaintea alegerilor din Grecia de săptămâna viitoare. Citește mai mult (eng.)

VIȘEGRAD

VARȘOVIA

Polonia caută un presupus balon de observație belarus. Un obiect neidentificat care a intrat în spațiul aerian polonez - despre care se crede că este un balon de observație belarus - a fost observat pentru prima dată vineri și văzut ultima dată sâmbătă, înainte de a dispărea, potrivit forțelor armate poloneze. Citește mai mult (eng.)

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Procurorul-șef bulgar ar putea fi demis până la sfârșitul lunii. Procurorul-șef bulgar Ivan Geshev ar putea fi demis până la sfârșitul lunii, după ce șase membri ai Colegiului de urmărire penală din cadrul Consiliului Judiciar Suprem au cerut vineri demiterea sa după ce a intervenit într-o anchetă în curs. Citește mai mult (eng.)

BUCUREȘTI

Primul Centru de Explorare a Energiei din Europa care va avea un simulator SMR, lansat la București. Primul Centru de Explorare a Energiei (Centrul E2) din Europa care va rula simulatorul NuScale de reactor modular mic (SMR) a fost inaugurat vineri la Universitatea Politehnica din București. Citește mai mult (eng.)

BELGRAD

Femeile sârbe se confruntă cu feminicidul și interzicerea avortului. Femeile sârbe se confruntă cu o serie de probleme, printre care se numără amploarea pe care a luat-o interdicția avortului și 18 acte de feminicid, până în momentul de față, cel mai recent având loc după ce victima a dobândit un ordin de restricție împotriva agresorului. Citește mai mult (eng.)

TIRANA | ATENA

Atena amenință cu blocarea aderării Albaniei la UE din cauza incidentelor din timpul alegerilor. O nouă dispută diplomatică a izbucnit între Grecia și Albania pe fondul alegerilor locale din Albania, ceea ce a dus la dus la amenințări din partea premierului grec Kyriakos Mitsotakis de a întrerupe procesul de aderare a Albaniei la UE. Citește mai mult (eng.)

Rezultatele preliminare arată o victorie zdrobitoare a socialiștilor la alegerile locale din Albania. Cetățenii albanezi s-au îndreptat duminică spre urne pentru a vota primarii și consilierii locali în 61 de municipalități, iar primele rezultate sugerează că partidul socialist aflat la putere, care a deținut și în ultimii patru ani 60 din cele 61 de municipalități, va obține o victorie zdrobitoare. Citește mai mult (eng.)

ANKARA

Erdogan se confruntă în turul doi cu un contracandidat de centru-stânga. Cursa pentru președinția Turciei se va decide abia în turul al doilea, deoarece nici președintele turc Recep Tayyip Erdogan, nici contracandidatul său de centru-stânga, Kemal Kilicdaroglu, nu au reușit să obțină majoritatea voturilor. Citește mai mult (eng.)

***

[Redactat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Zoran Radosavljevic, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]