Orbán, nemulțumit de împărțire funcțiilor la nivel UE, nemulțumire exprimată în timpul unei întâlniri cu Georgia Meloni. | Bardella (RN, Franța) confirmă că vrea să desființeze „droit du sol” (deptul la cetățenie prin naștere).

În știrile de astăzi din The Capitals:

ROMA

Premierul ungar Viktor Orbán se opune modului în care țările majoritare gestionează discuțiile cu privire la împărțirea pozițiilor de top în UE, acuzând unele excluderi, potrivit comentariilor făcute în timpul unei întâlniri cu premierul italian Giorgia Meloni. Citește mai mult.

PARIS

Liderul de extremă dreapta Bardella dezvăluie programul de imigrare înaintea alegerilor anticipate. Președintele partidului Rassemblement National (RN), Jordan Bardella, a confirmat luni că intenționează să desființeze „droit du sol” al Franței, dreptul la cetățenie pin naștere și că va restricționa spațiul Schengen pentru cetățenii UE numai după alegerile anticipate. Citește mai mult.

Înaintea alegerilor legislative din Franța, sindicatele și angajatorii își fac vocea auzită. Înaintea alegerilor legislative din 30 iunie și 7 iulie, sindicatele franceze sunt împărțite în privința strategiei de adoptat în fața ascensiunii Rassemblement National (RN) de extremă dreapta, în timp ce marii angajatori par să se ferească de promisiunile făcute de stânga și dreapta. Citește mai mult.

BERLIN | VARSOVIA | PARIS

Germania și Polonia avertizează împotriva amenințării de extremă dreapta franceză care planează asupra sprijinului Ucrainei. Miniștrii apărării german și polonez, întâlniți luni pentru discuții cu omologul lor francez, au avertizat împotriva riscurilor unei coaliții guvernamentale franceze cu extrema dreapta și au subliniat că sprijinul pentru Ucraina „nu este deschis pentru dezbatere”. Citește mai mult.

BERLIN

Scholz și Habeck din Germania își pun speranțele în discuțiile UE-China pentru a evita războiul comercial. Cancelarul german Olaf Scholz și-a exprimat luni speranța că negociatorii UE și chinezi vor ajunge la un acord privind tarifele vehiculelor electrice (EV) înainte de 4 iulie - ziua în care taxele europene asupra producătorilor de automobile chinezi urmează să intre în vigoare. Citește mai mult.

Germania dorește ca viitoarea Comisie să urmărească o agendă de liber schimb „numai UE”. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că următoarea Comisie Europeană ar trebui să încheie mai multe acorduri de liber schimb (ALS) cu țări terțe, chiar și fără a necesita un consens unanim între statele membre ale UE. Citește mai mult.

Marea Britanie & IRLANDA Irlanda va nominaliza ministrul de Finanțe McGrath pentru Comisia UE. Liderii celor trei partide la guvernare din Irlanda au convenit luni (24 iunie) să numească ministrul de Finanțe Michael McGrath drept reprezentant al țării în Comisia Europeană, a declarat pentru Reuters o sursă familiarizată cu chestiunea. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

MADRID

Díaz din Spania vrea ca noua Comisie să aibă un portofoliu de economie socială. Următoarea Comisie Europeană ar trebui să aibă un comisar cu un portofoliu de economie socială, a declarat luni vicepremierul spaniol și ministrul Muncii Yolanda Díaz. Citește mai mult.

LISABONA

António Costa pentru Consiliul UE, o variantă „încă pe masă”: FM portughez. Ministrul de externe al Portugaliei, Paulo Rangel, a declarat luni că candidatura lui António Costa pentru a prezida Consiliul European este încă pe masă, dar a avertizat că munca trebuie să continue până la reuniunea din această săptămână. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

PRAGA

Jourová spune că cetățenii au dat politicilor ecologice ale UE un „cartonaș galben”. Vicepreședintele Comisiei UE, Věra Jourová, consideră că alegătorii din ultimele alegeri UE au emis un cartonaș galben politicilor UE, în special în ceea ce privește clima. Citește mai mult.///

VARȘOVIA

Duda din Polonia dorește un comerț mai echilibrat cu China, în timp ce Bruxelles-ul discută despre tarife. Președintele polonez Andrzej Duda și-a exprimat speranța în timpul unei vizite la Beijing luni, țara sa și-ar putea crește exporturile către China, așa cum UE urmează să înceapă discuțiile cu Beijingul cu privire la tarifele pe care a amenințat să le impună vehiculelor electrice chineze (EV). Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Baronul bulgar al drogurilor, condamnat în trei țări UE, se predă. Seful criminalității internaționale Evelin „Brendo” Banev, condamnat pentru trafic de cocaină și spălare de bani în Bulgaria, România și Italia, s-a predat voluntar autorităților bulgare luni dimineață, iar poliția de frontieră investighând modul în care acesta a intrat in tara. Citește mai mult.

AGENDĂ:

UE: Consiliul Afaceri Generale se întrunește pentru a discuta directiva privind transparența reprezentării intereselor în numele țărilor terțe, procedura articolului 7 privind Ungaria și multe altele; În marja reuniunii GAC, sunt programate să aibă loc Conferințe de aderare cu Ucraina, Moldova și Muntenegru;

Comisarul pentru Economie, Paolo Gentiloni, prezintă observațiile de închidere la cea de-a treia reuniune a Grupului de lucru al G20 (FWG);

Comisarul pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, participă la reuniunea anuală a Comitetului consultativ pentru raportul de monitorizare globală a educației (GEM);

Comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Iliana Ivanova, se întâlnește cu președintele Băncii Europene de Investiții, Nadia Calviño;

*** [Editare în engleză de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Liene Lūsīte, Sofia Mandilara]