Blinken, la Paris: UE trebuie să își consolideze baza industrială de apărare. | Norvegia vrea să crească numărul de recruți cu 50% în fiecare an. | Spania ar putea recunoaște statutul de stat palestinian înainte de vară.

The Capitals by Euractiv.

În știrile de astăzi din The Capitals:

PARIS

UE trebuie să își consolideze baza industrială de apărare și să privească dincolo de nevoile militare imediate ale Ucrainei pentru o producție mai sustenabilă și pe termen lung, a declarat marți secretarul de stat american Antony Blinken, în timpul unei vizite la Paris înaintea celei de-a 75-a aniversări a NATO. Națiunile occidentale își intensifică eforturile de a oferi sprijin financiar și militar pe termen lung Ucrainei. Citește mai mult.

STATELE NORDICE ȘI BALTICE

OSLO

Norvegia vrea să crească numărul de recruți cu 50% în fiecare an. Guvernul norvegian a anunțat marți că va crește numărul de recruți militari prin modernizarea infrastructurii și crearea de noi posturi în cadrul forțelor de apărare. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

MADRID

Spania ar putea recunoaște statutul de stat palestinian înainte de vară. Spania ar putea recunoaște statul palestinian înainte de luna iulie a anului viitor, a declarat marți premierul spaniol Pedro Sánchez, care se confruntă cu presiuni din partea aliatului său politic din guvern, platforma progresistă Sumar, pentru ca Consiliul de Miniștri spaniol să sprijine recunoașterea înainte de alegerile europene din iunie. Citește mai mult.

Premierul spaniol cere Israelului să "clarifice" atacul din Gaza asupra lucrătorilor umanitari. Premierul spaniol Pedro Sánchez a cerut marți Israelului să clarifice circumstanțele a ceea ce el a numit un atac aerian "brutal" în centrul Gaza, care a provocat moartea a șapte voluntari ai ONG-ului World Central Kitchen (WCK), condus de bucătarul spaniol José Andrés. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

BRATISLAVA

Slovacia face presiuni pentru o nouă lege privind ONG-urile, criticii se tem de restricții similare celor din Ungaria. Partidul coaliției de guvernare din Slovacia a propus un amendament la legea privind ONG-urile din țară care ar introduce etichetarea organizațiilor care primesc mai mult de 5 000 de euro pe an din fonduri străine ca "organizații cu sprijin străin" - o măsură criticată de ONG-urile slovace, care îndeamnă guvernul să nu urmeze exemplul premierului ungar Viktor Orbán. Citește mai mult.

VARȘOVIA

Entuziasmul polonez față de UE scade. Polonezii sunt mult mai puțin entuziasmați de apartenența la UE decât erau în 2020 - la un an după precedentele alegeri europene -, potrivit ultimului sondaj de opinie, chiar dacă recentele alegeri care au fost favorabile premierului pro-UE Donald Tusk ar sugera contrariul. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

BUCUREȘTI

Trecerile Dunării sunt blocate, deoarece trecătorii o confundă cu frontiera maritimă Schengen. Blocajele și cozile continuă la punctele de trecere a frontierei Dunării, deoarece, deși România și Bulgaria au aderat la spațiul Schengen pentru frontierele aeriene și maritime, majoritatea punctelor de trecere a frontierei de pe Dunăre sunt considerate în continuare frontiere terestre și sunt supuse controalelor la frontieră. Citește mai mult.

SOFIA

Se preconizează că numărul pensionarilor bulgari va crește la 27,6% într-un deceniu. Bulgarii cu vârsta de peste 65 de ani reprezintă în prezent 23,5% din populația țării și se preconizează că vor ajunge la 27,6% până în 2034 și la 31% până la sfârșitul anului 2060, potrivit datelor privind ponderea persoanelor cu vârsta de pensionare publicate de Institutul Național de Statistică. Citește mai mult.

ANKARA

Turcia înlocuiește un primar kurd cu un candidat guvernamental la două zile după vot. Autoritățile turce l-au împiedicat marți pe primarul nou ales al unui partid prokurd să își preia postul și au anunțat o reluare a votului într-un alt district în care partidul președintelui Recep Tayyip Erdoğan a pierdut, ceea ce a provocat contestații legale și condamnări din partea opoziției. Citește mai mult.

AGENDA INTERNAȚIONALĂ

 

  • UE: Reuniunea informală a miniștrilor transporturilor ar trebui să se concentreze pe ecologizarea transporturilor, mobilitatea activă și conectivitatea feroviară între orașele europene;
  • Vicepreședintele Comisiei, Margaritis Schinas, vizitează Centrul de securitate cibernetică din Andaluzia, în Malaga, Spania;
  • Comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Iliana Ivanova, se întâlnește cu ministrul de stat japonez pentru securitate economică, Sanae Takaichi, la Tokyo, Japonia;
  • Participă la dialogul politic UE-Japonia privind educația, cultura și sportul; Se întâlnește cu ministrul educației, culturii, sportului, științei și tehnologiei, Masahito Moriyama;
  • Belgia: Reuniune a miniștrilor afacerilor externe din cadrul NATO.
*** [Editat în engleză de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Liene Lūsīte, Sofia Mandilara]