Un plan "rușinos" de a pune capăt livrărilor de arme către Ucraina, pentru motive electorale ale partidului polonez de guvernământ PiS.

În știrile de astăzi din The Capitals:

BERLIN

În timp ce tensiunile dintre Germania și guvernul naționalist al Poloniei continuă să crească, un important parlamentar din coaliția de guvernare a Germaniei a criticat joi Varșovia în legătură cu ceea ce a numit un plan "rușinos" de a pune capăt livrărilor de arme către Ucraina, atribuindu-l unor motive electorale ale partidului polonez de guvernământ PiS. Citește mai mult.

BERLIN

Verzii germani se întorc împotriva tovarășilor francezi în dezbaterea privind permisul de conducere. Partidul Verzilor din Germania s-a distanțat puternic de o propunere privind permisele de conducere făcută de Karima Delli, deputat european francez al Verzilor, după ce politicieni din partidele germane de guvernământ și de opoziție au criticat puternic propunerile. Citește mai mult.

PARIS

Politicienii francezi critică răspunsul slab al lui Borrell la noua dispută din Nagorno-Karabah. Politicienii francezi au criticat reacția șefului politicii externe a UE, Josep Borrell, la operațiunile militare ale Azerbaidjanului împotriva populației armene din Nagorno-Karabah, afirmând că remarcile sale au fost inadecvate, pe fondul temerilor că interesele economice și energetice au prioritate. Citește mai mult.

VIENA

Dreapta austriacă ia în vizor planurile de creștere a taxei naționale pe CO2. Guvernul conservator de extremă-dreapta din Austria Inferioară, format din ÖVP și FPÖ, se opune planurilor federale de creștere a taxei pe CO2 din țară, susținând că inflația ridicată necesită sprijin al populației, nu poveri suplimentare. Citește mai mult.

BRUXELLES

Belgia vrea ca planul UE privind migrația să fie adoptat până la sfârșitul președinției Consiliului. Belgia urmărește ca un nou pact privind migrația să fie ratificat înainte de încheierea mandatului său la președinția Consiliului UE, a declarat joi premierul belgian Alexander De Croo într-un discurs în fața Adunării Generale a ONU. Citește mai mult.

STATELE NORDICE ȘI BALTICE

COPENHAGA

Parlamentul danez autorizează fără interpretare feroezii din Groenlanda. Parlamentul Danemarcei va permite utilizarea limbilor minoritare, groenlandeză și feroeză, vorbite în Regatul Danemarcei, dar cei care doresc să vorbească în limba lor maternă vor trebui să își traducă ei înșiși discursurile în daneză, a anunțat joi parlamentul. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

ATENA

'Miracolul Tsipras' s-a întâmplat o dată: Stânga greacă în pragul colapsului. Principalul partid de stânga din opoziție, Syriza, este în pragul colapsului, în condițiile în care alegerile interne pentru înlocuirea fostului premier Alexis Tsipras la conducerea partidului s-au transformat într-un război civil toxic fără precedent. Stânga Europeană nu exclude un scenariu de scindare a partidului, în timp ce europarlamentarul Stelios Kouloglou a declarat pentru EURACTIV că "miracolul Tsipras s-a întâmplat o dată", ceea ce înseamnă că succesul lui Tsipras de a impune un mic partid de stânga la putere nu se va repeta cu ușurință. Citește mai mult.

Grecia, sub observație pentru că nu a implementat directiva UE privind inundațiile. În timp ce Grecia Centrală începe să-și revină după inundațiile mortale provocate de furtuna Daniel, autoritățile sunt analizate pentru lipsa de pregătire și pentru că nu au reușit să pună în aplicare directivele UE privind gestionarea inundațiilor. Citește mai mult.

ROMA

Guvernul italian începe discuțiile privind energia nucleară curată. Guvernul italian a lansat Platforma națională pentru energie nucleară sustenabilă, care va conduce, în termen de nouă luni, la elaborarea unor orientări pentru o eventuală reintroducere a energiei nucleare printre sursele naționale de energie. Citește mai mult.

MADRID

Conducerea lui Sanchez se prăbușește din cauza controversatei legi a amnistiei. Posibila aprobare a unei legi de amnistie pentru cei implicați în referendumul ilegal de independență catalan din 2017, cerută de partidele naționaliste catalane în schimbul sprijinului de care premierul Pedro Sánchez pentru formarea guvernului, a creat o divizare în cadrul partidului socialist spaniol. Citește mai mult.

LISABONA

O companie portugheză detectează 961 de atacuri cibernetice pro-rusești în Europa de Vest. Compania portugheză VisionWare a detectat 961 de atacuri cibernetice ale unor hackeri pro-ruși împotriva unor țări și organizații occidentale între octombrie 2022 și martie 2023, potrivit unui raport oficial trimis joi la Lusa. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

VARȘOVIA

Polonia poartă discuții cu Germania în legătură cu presupuse transporturi ilegale de deșeuri. Polonia și Germania au avut miercuri prima audiere cu Comisia Europeană, în urma unei plângeri depuse de Varșovia, potrivit căreia Germania a expediat 35.000 de tone de deșeuri ilegale în țară. Citește mai mult.

PRAGA

Cehia continuă să finanțeze arme pentru Ucraina. Republica Cehă va continua să acorde prioritate susținerii Ucrainei împotriva agresiunii rusești, ajutând-o să-și finanțeze armele, în ciuda dificultăților evidente de a-și consolida finanțele publice. Citește mai mult.

BRATISLAVA

Ucraina oprește acțiunile în justiție împotriva Slovaciei pe fondul dramei importurilor de cereale. Acțiunile legale împotriva Slovaciei, inclusiv în fața Organizației Mondiale a Comerțului și interzicerea importurilor de produse agricole slovace în Ucraina, vor fi abandonate după negocierile online în cadrul cărora ambele țări au convenit să instituie un sistem de comercializare a cerealelor bazat pe emiterea și monitorizarea licențelor. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Preot rus de rang înalt expulzat din Bulgaria. Autoritățile bulgare l-au expulzat joi pe reprezentantul Bisericii Ortodoxe Ruse din Sofia, arhimandritul Vassian Zmeev, care fusese expulzat din Skopje cu o săptămână mai devreme din cauza acuzațiilor că ar fi fost spion rus. Citește mai mult.

BUCUREȘTI

Comunitatea LGBTQ+ din România vrea drepturi egale, nu condiții speciale. Cuplurile de același sex căsătorite în alte state membre UE nu vor fi recunoscute ca soți în România și vor primi doar drepturi de ședere, se arată într-un proiect de lege aprobat de guvern. Citește mai mult.

LIUBLIANA 

Slovenia promulgă amnistia pentru cei care încalcă regulile COVID. Orice persoană amendată pentru încălcarea restricțiilor din epoca COVID, declarate ulterior neconstituționale, va fi rambursată, iar infracțiunile vor fi șterse din cazier, conform unui proiect de lege adoptat miercuri de parlamentul sloven. Citește mai mult.

BELGRAD 

Vučić: Respectarea Cartei ONU nu este o alegere, ci o obligație, iar nerespectarea acesteia, în special în cazul Serbiei, este un precursor al problemelor cu care se confruntă lumea astăzi, a declarat Aleksandar Vučić, președintele Serbiei, în cadrul celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a ONU. Citește mai mult.

TIRANA

Președintele albanez cere la Adunarea ONU drepturi egale pentru albanezii din Serbia ca și pentru cei din Kosovo. Curățarea etnică administrativă a albanezilor care trăiesc în sudul Serbiei a fost ridicată de președintele albanez Bajram Begaj la Adunarea Generală a Națiunilor Unite de la New York, unde a cerut consolidarea drepturilor acestora, așa cum face Kosovo cu sârbii din nord. Citește mai mult

Proiectul hidroenergetic Skavica din Albania va fi examinat de Curtea Constituțională. Mega-barajul Skavica, controversat, dar care încă nu a fost construit, și care amenință aproximativ 41 de sate din nordul țării, va fi revizuit de cea mai înaltă curte de justiție a Albaniei, în urma unei plângeri constituționale depuse de o coaliție de ONG-uri din domeniul energiei și al mediului. Citește mai mult

PRIȘTINA

Relațiile dintre Kosovo și Serbia, încordate din cauza vizitei lui Vučić și arestării a trei etnici sârbi. Tensiunile dintre Belgrad și Pristina cresc din nou după arestarea a trei etnici sârbi în Kosovo și după ce președintele sârb Aleksander Vučić a declarat că va vizita țara fără permisiune; în replică, ministrul de interne Xhelal Svecla a spus că riscă să fie arestat. Citește mai mult.

AGENDA

  • UE: Vicepreședintele Comisiei, Maroš Šefčovič, participă la consultările ministeriale din cadrul Convenției-cadru a ONU privind schimbările climatice cu privire la modalitățile de finanțare pentru a răspunde pierderilor și pagubelor, la New York, Statele Unite;
  • Vicepreședintele Margaritis Schinas susține un discurs la sesiunea de deschidere a celei de-a șasea conferințe "Mediterana viitorului", la Marsilia, Franța;
  • Virginijus Sinkevičius, comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, se întâlnește cu ministrul resurselor naturale al Chinei, Wang Guanghua; rostește un discurs de deschidere la dialogul la nivel înalt privind guvernanța oceanelor, la Shezehn, China;
  • Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, participă la conferința "Viitorul muncii și al dialogului social", organizată de Președinția spaniolă, la Santiago de Compostela, Spania;
  • Franța: Conferință de presă la bordul navei Ocean Viking din Marsilia privind situația umanitară din Mediterana.
***


[Editori ai The Capitals (en): Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara; corespondență pentru România: Cătălina Mihai]