Parlamentar german: Partidul polonez PiS face jocuri politice pentru a opri armele către Ucraina

Un plan "rușinos" de a pune capăt livrărilor de arme către Ucraina, pentru motive electorale ale partidului polonez de guvernământ PiS.
În știrile de astăzi din The Capitals:
BERLIN
În timp ce tensiunile dintre Germania și guvernul naționalist al Poloniei continuă să crească, un important parlamentar din coaliția de guvernare a Germaniei a criticat joi Varșovia în legătură cu ceea ce a numit un plan "rușinos" de a pune capăt livrărilor de arme către Ucraina, atribuindu-l unor motive electorale ale partidului polonez de guvernământ PiS. Citește mai mult.
BERLIN
Verzii germani se întorc împotriva tovarășilor francezi în dezbaterea privind permisul de conducere. Partidul Verzilor din Germania s-a distanțat puternic de o propunere privind permisele de conducere făcută de Karima Delli, deputat european francez al Verzilor, după ce politicieni din partidele germane de guvernământ și de opoziție au criticat puternic propunerile. Citește mai mult.
PARIS
Politicienii francezi critică răspunsul slab al lui Borrell la noua dispută din Nagorno-Karabah. Politicienii francezi au criticat reacția șefului politicii externe a UE, Josep Borrell, la operațiunile militare ale Azerbaidjanului împotriva populației armene din Nagorno-Karabah, afirmând că remarcile sale au fost inadecvate, pe fondul temerilor că interesele economice și energetice au prioritate. Citește mai mult.
VIENA
Dreapta austriacă ia în vizor planurile de creștere a taxei naționale pe CO2. Guvernul conservator de extremă-dreapta din Austria Inferioară, format din ÖVP și FPÖ, se opune planurilor federale de creștere a taxei pe CO2 din țară, susținând că inflația ridicată necesită sprijin al populației, nu poveri suplimentare. Citește mai mult.
BRUXELLES
Belgia vrea ca planul UE privind migrația să fie adoptat până la sfârșitul președinției Consiliului. Belgia urmărește ca un nou pact privind migrația să fie ratificat înainte de încheierea mandatului său la președinția Consiliului UE, a declarat joi premierul belgian Alexander De Croo într-un discurs în fața Adunării Generale a ONU. Citește mai mult.
STATELE NORDICE ȘI BALTICE
COPENHAGA
Parlamentul danez autorizează fără interpretare feroezii din Groenlanda. Parlamentul Danemarcei va permite utilizarea limbilor minoritare, groenlandeză și feroeză, vorbite în Regatul Danemarcei, dar cei care doresc să vorbească în limba lor maternă vor trebui să își traducă ei înșiși discursurile în daneză, a anunțat joi parlamentul. Citește mai mult.
SUDUL EUROPEI
ATENA
'Miracolul Tsipras' s-a întâmplat o dată: Stânga greacă în pragul colapsului. Principalul partid de stânga din opoziție, Syriza, este în pragul colapsului, în condițiile în care alegerile interne pentru înlocuirea fostului premier Alexis Tsipras la conducerea partidului s-au transformat într-un război civil toxic fără precedent. Stânga Europeană nu exclude un scenariu de scindare a partidului, în timp ce europarlamentarul Stelios Kouloglou a declarat pentru EURACTIV că "miracolul Tsipras s-a întâmplat o dată", ceea ce înseamnă că succesul lui Tsipras de a impune un mic partid de stânga la putere nu se va repeta cu ușurință. Citește mai mult.
Grecia, sub observație pentru că nu a implementat directiva UE privind inundațiile. În timp ce Grecia Centrală începe să-și revină după inundațiile mortale provocate de furtuna Daniel, autoritățile sunt analizate pentru lipsa de pregătire și pentru că nu au reușit să pună în aplicare directivele UE privind gestionarea inundațiilor. Citește mai mult.
ROMA
Guvernul italian începe discuțiile privind energia nucleară curată. Guvernul italian a lansat Platforma națională pentru energie nucleară sustenabilă, care va conduce, în termen de nouă luni, la elaborarea unor orientări pentru o eventuală reintroducere a energiei nucleare printre sursele naționale de energie. Citește mai mult.
MADRID
Conducerea lui Sanchez se prăbușește din cauza controversatei legi a amnistiei. Posibila aprobare a unei legi de amnistie pentru cei implicați în referendumul ilegal de independență catalan din 2017, cerută de partidele naționaliste catalane în schimbul sprijinului de care premierul Pedro Sánchez pentru formarea guvernului, a creat o divizare în cadrul partidului socialist spaniol. Citește mai mult.
LISABONA
O companie portugheză detectează 961 de atacuri cibernetice pro-rusești în Europa de Vest. Compania portugheză VisionWare a detectat 961 de atacuri cibernetice ale unor hackeri pro-ruși împotriva unor țări și organizații occidentale între octombrie 2022 și martie 2023, potrivit unui raport oficial trimis joi la Lusa. Citește mai mult.
EUROPA DE EST
VARȘOVIA
Polonia poartă discuții cu Germania în legătură cu presupuse transporturi ilegale de deșeuri. Polonia și Germania au avut miercuri prima audiere cu Comisia Europeană, în urma unei plângeri depuse de Varșovia, potrivit căreia Germania a expediat 35.000 de tone de deșeuri ilegale în țară. Citește mai mult.
PRAGA
Cehia continuă să finanțeze arme pentru Ucraina. Republica Cehă va continua să acorde prioritate susținerii Ucrainei împotriva agresiunii rusești, ajutând-o să-și finanțeze armele, în ciuda dificultăților evidente de a-și consolida finanțele publice. Citește mai mult.
BRATISLAVA
Ucraina oprește acțiunile în justiție împotriva Slovaciei pe fondul dramei importurilor de cereale. Acțiunile legale împotriva Slovaciei, inclusiv în fața Organizației Mondiale a Comerțului și interzicerea importurilor de produse agricole slovace în Ucraina, vor fi abandonate după negocierile online în cadrul cărora ambele țări au convenit să instituie un sistem de comercializare a cerealelor bazat pe emiterea și monitorizarea licențelor. Citește mai mult.
ȘTIRI DIN BALCANI
SOFIA
Preot rus de rang înalt expulzat din Bulgaria. Autoritățile bulgare l-au expulzat joi pe reprezentantul Bisericii Ortodoxe Ruse din Sofia, arhimandritul Vassian Zmeev, care fusese expulzat din Skopje cu o săptămână mai devreme din cauza acuzațiilor că ar fi fost spion rus. Citește mai mult.
BUCUREȘTI
Comunitatea LGBTQ+ din România vrea drepturi egale, nu condiții speciale. Cuplurile de același sex căsătorite în alte state membre UE nu vor fi recunoscute ca soți în România și vor primi doar drepturi de ședere, se arată într-un proiect de lege aprobat de guvern. Citește mai mult.
LIUBLIANA
Slovenia promulgă amnistia pentru cei care încalcă regulile COVID. Orice persoană amendată pentru încălcarea restricțiilor din epoca COVID, declarate ulterior neconstituționale, va fi rambursată, iar infracțiunile vor fi șterse din cazier, conform unui proiect de lege adoptat miercuri de parlamentul sloven. Citește mai mult.
BELGRAD
Vučić: Respectarea Cartei ONU nu este o alegere, ci o obligație, iar nerespectarea acesteia, în special în cazul Serbiei, este un precursor al problemelor cu care se confruntă lumea astăzi, a declarat Aleksandar Vučić, președintele Serbiei, în cadrul celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a ONU. Citește mai mult.
TIRANA
Președintele albanez cere la Adunarea ONU drepturi egale pentru albanezii din Serbia ca și pentru cei din Kosovo. Curățarea etnică administrativă a albanezilor care trăiesc în sudul Serbiei a fost ridicată de președintele albanez Bajram Begaj la Adunarea Generală a Națiunilor Unite de la New York, unde a cerut consolidarea drepturilor acestora, așa cum face Kosovo cu sârbii din nord. Citește mai mult
Proiectul hidroenergetic Skavica din Albania va fi examinat de Curtea Constituțională. Mega-barajul Skavica, controversat, dar care încă nu a fost construit, și care amenință aproximativ 41 de sate din nordul țării, va fi revizuit de cea mai înaltă curte de justiție a Albaniei, în urma unei plângeri constituționale depuse de o coaliție de ONG-uri din domeniul energiei și al mediului. Citește mai mult
PRIȘTINA
Relațiile dintre Kosovo și Serbia, încordate din cauza vizitei lui Vučić și arestării a trei etnici sârbi. Tensiunile dintre Belgrad și Pristina cresc din nou după arestarea a trei etnici sârbi în Kosovo și după ce președintele sârb Aleksander Vučić a declarat că va vizita țara fără permisiune; în replică, ministrul de interne Xhelal Svecla a spus că riscă să fie arestat. Citește mai mult.
AGENDA
- UE: Vicepreședintele Comisiei, Maroš Šefčovič, participă la consultările ministeriale din cadrul Convenției-cadru a ONU privind schimbările climatice cu privire la modalitățile de finanțare pentru a răspunde pierderilor și pagubelor, la New York, Statele Unite;
- Vicepreședintele Margaritis Schinas susține un discurs la sesiunea de deschidere a celei de-a șasea conferințe "Mediterana viitorului", la Marsilia, Franța;
- Virginijus Sinkevičius, comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, se întâlnește cu ministrul resurselor naturale al Chinei, Wang Guanghua; rostește un discurs de deschidere la dialogul la nivel înalt privind guvernanța oceanelor, la Shezehn, China;
- Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, participă la conferința "Viitorul muncii și al dialogului social", organizată de Președinția spaniolă, la Santiago de Compostela, Spania;
- Franța: Conferință de presă la bordul navei Ocean Viking din Marsilia privind situația umanitară din Mediterana.
[Editori ai The Capitals (en): Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara; corespondență pentru România: Cătălina Mihai]
de esop 23 Sep 2023 20:16
Your comment is awaiting moderation
Daca accesam trecutul recent si il atasam actualei crize ucraineano – polone putem vedea cu mare acuratate si motivele disputei .Desigur, batalia politica din Polonia se resfringe partial si asupra relatiilor intre cele doua natiuni , inca prietene ,dar , mereu exista acest cuvint superb „ dar” pina mai ieri Polonia se erija in contestatara multor decizii luate la Bruxelles impreuna cu Ungaria lui Orban .Polonia se si vedea ,tot asa cum cindva husarii cavaleri Polonezi au salvat Europa , ca si o forta nu numai miltara dar si economica in UE dorinta clar exprimata fiind aceea ce ne arata natiunea poloneza ca fiind cea mai redutabila forta militara din UE. Razboiul din Ucraina le-a taiat aripile si Germania (atit de contestata de poloni ) isi impune impreuna cu Franta reconfigurarea UE in patru straturi , cercuri concentrice ,avind in avangarda Ucraina .Peste noapte visul polonez dispare .Ucraina devine cea mai puternica natiune din estul Europei atunci cind dorim a face referire la fortele sale armate lasînd in „ofsaid ”Polonia .De aici incolo urmeaza deranjul .Polonia devine o simpla natiune de tranzit al echipamentelor militare oferite Ucrainei .Polonia a investit sume uriase in tehnica militara investitie care nu isi mai regaseste sensul in noua situatie geopolitica creeata .Acum Germania(se poate inarma fara ca cineva sa mai zica pîs ) impreuna cu Franta si SUA pot inarma tot estul Europei .O data cu terminarea razboiului Ucraina va deveni o cetate de granita super inarmata profitind de tehnologii deja performante avind si avantajul noilor intelegeri ce ofera capacitati economice noi de producere a armamentului .Ucraina devine purtatoarea experientei miltare a SUA ,UE si aduce alaturi de acestea si stiinta cunoasterii tehnicii de lupta sovietice .Practic acest cumul militar o transforma intr-o forta militara uriasa . Cum naiba sa ii convina asta Poloniei ? Germania si-a aratat inca o data forta .Polonia mereu nemultumita si trufasa mai pierde inca o batalie .Schimbarea regimului la Varsovia se pare ca este aproape .Romania a jucat altfel aceasta carte si a cistigat .Polonia isi pierde atractivitatea o data cu mutarile inegalabile facute de catre UE in jocul politico- militar din Ucraina .UE si NATO se dezvolta cu pasi mari si totul ar trebui sa convearga spre refacerea Imperiului .Inca o data zicerea ce defineste „ „lungul nasului ” trebuie respectată .Vedem cu usurinta cum sumele de bani transformate in armament si in alte nevoi atasate Ucrainei devin duble fata de cele oferite de catre SUA.Asa cum deja ar trebui sa stim SUA ofera ajutor Europei primind in contrapartida banii pe gazele lichefiate si pe armamentul dovedit performant .UE preia incet dar sigur intreaga constructie militara ,politica si economica a acestei parti de lume .