Premierul spaniol Pedro Sanchez se gândește să demisioneze, ceea ce a dus la speculații suplimentare. | Ministrul polonez de externe spune că Polonia trebuie să mențină relații strânse cu SUA.

Today’s edition is powered by EIT RawMaterials

Europe’s Leading Raw Materials

Event: Raw Materials Summit Join Europe’s leading Raw Materials Event in Brussels from May 14-16, opened by Maroš Šefčovič, European Commission Executive Vice-President for the European Green Deal, for Interinstitutional Relations and Foresight.

Visit eitrmsummit.com to secure your spot now!

MADRID

Recentul anunț al premierului spaniol Pedro Sánchez că ia în considerare posibilitatea de a demisiona a dus la o avalanșă de speculații. Analiștii și mass-media anticipează o demisie iminentă, alegeri anticipate sau o moțiune de cenzură. Citește mai mult.

INSTITUȚIILE UE

Parlamentarii UE dezbat viitorul "Green Deal", cu două luni înainte de alegeri. Citește mai mult.

Parlamentul European aprobă o echipă de urgență a UE pentru a combate patogenii care afectează plantele. Miercuri, Parlamentul European a votat în favoarea unui amendament la Regulamentul privind sănătatea plantelor, care prevede înființarea unei echipe europene de urgență pentru a combate bacterii și alți agenți patogeni care afectează sănătatea plantelor. Citește mai mult.

Directorul agenției spațiale consideră că legislația UE privind spațiul cosmic ar fi la fel de necesară ca GDPR. O legislație spațială europeană ar avea beneficii care s-ar răsfrânge în afara granițelor UE, a declarat miercuri, într-un interviu acordat Euractiv, Rodrigo da Costa, director executiv la Agenția UE pentru Programul Spațial (EUSPA). Citește mai mult. 

BERLIN

Partidul cancelarului german mizează pe dificultățile extremei drepte pentru a reveni în sondaje. Citește mai mult.

Germania și Franța propun o reformă a sistemului european de cooperare în domeniul apărării. Germania și Franța doresc să facă mai atractivă colaborarea în domeniul proiectelor de apărare, prin reducerea sarcinii administrative și evitarea proiectelor de tip "coajă goală", potrivit unui document de discuție informal, consultat de Euractiv. Citește mai mult.

PARIS

Macron la Sorbona: Energia, cheia "noii paradigme europene" a președintelui francez. Președintele francez Emmanuel Macron și-a expus viziunea pentru viitorul Europei, plasând energia, inclusiv cea nucleară, în centrul abordării sale, într-un discurs susținut joi la Universitatea Sorbona. Citește mai mult.

STATELE NORDICE ȘI BALTICE

STOCKHOLM | RIGA

Suedia va trimite un batalion militar NATO în Letonia. Guvernul suedez va trimite un mic batalion în cadrul Forței Multinaționale NATO din Letonia, ca parte a contribuției țării la alianța transatlantică, a anunțat joi premierul suedez Ulf Kristersson. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

VARȘOVIA

Ministrul de externe polonez: legăturile strânse cu SUA, revizuirea Triunghiului de la Weimar, esențiale pe fondul amenințării Rusiei. Polonia trebuie să mențină legături strânse cu SUA, iar Triunghiul de la Weimar franco-germano-polonez trebuie urgent reactivat, a declarat joi ministrul de externe Radosław Sikorski, în fața parlamentului. Acesta a mai spus că NATO, ca mecanism defensiv, ar rezista unui atac rusesc asupra membrilor săi. Citește mai mult.

PRAGA

Aderarea la UE a fost benefică pentru exporturile și investițiile cehe. Economia cehă a beneficiat de pe urma aderării la Uniunea Europeană în urmă cu 20 de ani, deoarece accesul pe piața europeană a stimulat exporturile cehe și a ajutat PIB-ul țării, a declarat joi Marek Rojicek, președintele Biroului de Statistică al Cehiei (CSU). Citește mai mult. 

BRATISLAVA

Libertatea presei slovace este amenințată pe fondul unui proiect de lege controversat, avertizează Jourová. Vicepreședintele Comisiei Europene pentru Valori și Transparență, Věra Jourová, a făcut apel la respectarea libertății presei în Slovacia în timpul întâlnirii sale cu ministrul Culturii, Martina Šimkovičová, și cu alți oficiali guvernamentali slovaci, joi, la o zi după ce guvernul a aprobat noul proiect de lege pentru reformarea radiodifuzorului public RTVS. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

PRISTINA | BERLIN

Kosovo promite să introducă uniunile între persoane de același sex în luna mai. Guvernul din Kosovo intenționează să introducă uniunile între persoane de același sex în luna mai, a anunțat joi premierul Albin Kurti, măsura făcând parte din eforturile țării sale de a adera la Consiliul Europei. Citește mai mult.

SOFIA

Bulgaria riscă să piardă miliarde de euro din fondurile UE din cauza disputei cu minerii de cărbune. Bulgaria riscă să piardă 4,4 miliarde de euro din fondurile UE în cadrul Planului său de redresare și sustenabilitate energetică. Parlamenie întârzie decizii legislative cheie, din cauza reacțiilor minerilor de cărbune. Bulgaria riscă să piardă alocări din Fondul de redresare și reziliență al Bulgariei. Citește mai mult.

BUCUREȘTI

Biserica Ortodoxă Română primește preoții moldoveni care doresc să se alăture. Biserica Ortodoxă din România spune că va continua să primească preoți care fug din Biserica Ortodoxă din Moldova, legată de Rusia, pentru a se alătura unui organism rival în creștere, subordonat Bucureștiului, deoarece consideră că viitorul fostului stat sovietic se află în Europa. Citește mai mult.

AGENDA:

 

  • UE: Vicepreședintele Comisiei, Maroš Šefčovič, vizitează Observatorul internațional al emisiilor de metan (IMEO) și se întâlnește cu președintele Comitetului de punere în aplicare a IMEO, Andris Piebalgs, la Paris, Franța; vizitează stația de alimentare cu hidrogen Air Liquid;
  • Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, participă online la un dialog la nivel înalt cu părțile interesate privind locuințele sociale și la prețuri accesibile în Europa, organizat de primarul Vienei;
  • Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, se întâlnește cu ministrul, șeful Administrației Generale a Vămilor din China, Yu Jianhua, și cu ministrul comerțului, Wang Wentao, în cadrul unei misiuni la nivel înalt la Beijing;
  • Elisa Ferreira, comisarul pentru coeziune și reforme, are întâlniri oficiale la Ankara, în Turcia;
***

[Editare în engleză de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Liene Lūsīte, Olivia Gyapong, Sofia Mandilara; corespondență pentru România: Cătălina Mihai]