Partidul Socialiștilor Europeni (PES) va lua măsuri împotriva partidului din Bulgaria, membru PES, pe cale să fondeze o coaliție de forțe pro-ruse, naționaliste. | Miniștrii francezi vor să înlocuiască WhatsApp cu Olvid.

În știrile de astăzi din Capitale:

SOFIA

Partidul Socialiștilor Europeni (PES) este pregătit să ia toate măsurile necesare împotriva partidului din Bulgaria, membru PES, care și-a anunțat intenția de a forma o coaliție largă cu partide pro-ruse, naționaliste, a declarat secretarul general al PES, Giacomo Filibeck, pentru Euractiv. Între timp, la Sofia, experții estimează că președintele bulgar Rumen Radev se află în spatele impulsului naționalist și că UE ar trebui să se pregătească pentru un guvern de tip Orbán, gata să profite de "oboseala" tot mai mare cu privire la Ucraina. Citește mai mult.

PARIS

Franța: Oficialii vor renunța la serviciile de mesagerie populare, din motive de secutitate. Miniștrii francezi vor trebui să nu mai folosească WhatsApp, Telegram și Signal ca servicii de mesagerie începând cu 8 decembrie din motive de securitate, guvernul face apel pentru trecerea la o nouă aplicație de mesagerie de producție franceză, numită Olvid. Citește mai mult.

INSTITUȚIILE UE

Secretarul general al PPE, "încrezător" că liderii vor susține al doilea mandat von der Leyen. Thanasis Bakolas, secretarul general al Partidului Popular European de centru-dreapta, a declarat că este încrezător că liderii naționali ai partidului vor "face ceea ce trebuie" și o vor susține pe Ursula von der Leyen pentru un al doilea mandat la conducerea Comisiei Europene, avertizând în același timp cu privire la posibilii "perturbatori" din partea altor partide politice. Citește mai mult.

Doi eurodeputați și doi outsideri se alătură cursei pentru candidații principali ai Verzilor la alegerile europene. Șeful Verzilor și europarlamentarul Terry Reintke (Germania), europarlamentarul GroenLinks Bas Eickhout (Olanda), fosta candidată la președinția Letoniei, Elīna Pinto, și purtătoarea de cuvânt a Tinerilor Verzi Europeni, Benedetta Scuderi (Italia), candidează pentru a fi unul dintre cei doi candidați principali ai Verzilor europeni la alegerile europene. Citește mai mult. 

BERLIN

Politica germană în domeniul climei este insuficientă, decide tribunalul. Guvernul german trebuie să prezinte programe de urgență pentru a-și îmbunătăți politica climatică în sectorul transporturilor și al clădirilor, a decis joi un tribunal din Berlin, după ce țara a eșuat în repetate rânduri să îndeplinească obiectivele de reducere a emisiilor. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

ROMA

Draghi: UE trebuie să devină un stat. Uniunea Europeană se află într-un moment critic, iar acum este necesar ca aceasta să se unească pentru a "deveni un stat", a declarat fostul premier și guvernator al BCE Mario Draghi în timpul prezentării unei cărți. Citește mai mult.

LISABONA

Portugalia înregistrează până acum un excedent bugetar de 6,2 miliarde de euro pentru 2023. Portugalia a înregistrat un excedent bugetar în conturile publice de 6,2 miliarde de euro pentru anul în curs până în octombrie, cu 3,4 miliarde de euro mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, a anunțat joi Ministerul portughez de Finanțe. Citește mai mult 

ATENA

Grecia va testa pentru prima dată votul prin corespondență la alegerile din UE. Partidul de centru-dreapta de guvernământ Noua Democrație (PPE) a anunțat joi că va permite pentru prima dată posibilitatea votului prin corespondență la alegerile europene din iunie 2024. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

VARȘOVIA

Majoritatea polonezilor se opun reformei tratatului UE: sondaj. Mai mult de unul din doi polonezi se așteaptă ca guvernul lor să se opună reformelor tratatului UE propuse de Parlamentul European, potrivit unui sondaj realizat de United Surveys. Citește mai mult. 

PRAGA

Europarlamentar ceh: Este foarte neclar cum va arăta Parlamentul European după 2024. Este foarte neclar cum va arăta compoziția Parlamentului European după alegerile europene de anul viitor, a declarat pentru Euractiv Cehia europarlamentarul Evžen Tošenovský, din partea partidului de guvernământ ODS, exprimându-și în același timp temerile că mutarea partidului de la ECR la PPE ar putea slăbi vocea sa. Citește mai mult.

BRATISLAVA

Slovacia va redirecționa banii pentru combaterea dezinformărilor către reparații de acoperișuri. Proiectele menite să combată dezinformarea și să consolideze educația media vor rămâne nefinanțate, deoarece ministrul Culturii, Martina Šimkovičová, a decis să redirecționeze fonduri europene în valoare de 300.000 de euro pentru a repara acoperișul Filarmonicii Slovace și pentru a sprijini bibliotecile. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

BUCUREȘTI

România își propune să recicleze 7 miliarde de PET-uri pe an. Sistemul românesc de returnare garantată a ambalajelor din plastic, sticlă și metal a intrat în funcțiune joi, având ca obiectiv ambițios reciclarea a aproximativ 7 miliarde de bucăți de plastic PET reutilizabile în fiecare an, pentru a crește masiv rata actuală de colectare selectivă a țării, de aproximativ 12-13%. Citește mai mult.

LIUBLIANA

Inflația slovenă scade sub 5%. Rata anuală a inflației din Slovenia a scăzut la 4,9% în noiembrie, cea mai mică din ultimii doi ani și cu două puncte procentuale mai mică decât în luna precedentă, deși rămâne printre cele mai ridicate din UE, potrivit unor date recente ale biroului de statistică al țării. Citește mai mult.

BELGRAD

Spyware folosit împotriva societății civile sârbe înaintea alegerilor parlamentare anticipate. Un spyware avansat, probabil Pegasus, a fost folosit împotriva societății civile sârbe cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile parlamentare anticipate, a confirmat marți organizația pentru drepturile omului Amnesty International. Citește mai mult.

AGENDA 

Summitul mondial de acțiune privind clima COP28 are loc la Dubai, Emiratele Arabe Unite; președintele Consiliului, Charles Michel, și președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, sunt așteptați să reprezinte UE;

Planul de acțiune al președinției spaniole pentru îndeplinirea pilonilor Acordului de la Paris se concentrează pe patru domenii: accelerarea tranziției energetice, stabilirea finanțării pentru combaterea schimbărilor climatice, plasarea naturii, a oamenilor, a vieților și a mijloacelor de trai în centrul acțiunilor climatice, susținând totul cu o incluziune deplină;
UE: Comisarul pentru energie, Kadri Simson, are întâlniri cu ministrul economiei, comerțului și industriei (METI) din Japonia, Yasutoshi Nishimura, și cu ministrul educației, culturii, sportului, științei și tehnologiei, Masahito Moriyama, la Tokyo; are o întâlnire cu Asociația parlamentară pentru promovarea generării de energie prin fuziune nucleară a Partidului Liberal Democrat din Japonia;

Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, se întâlnește prin videoconferință cu reprezentanți la nivel înalt ai industriei solare și ai statelor membre, sub egida Alianței solare;
***

[Coordonatorii ediției în engleză: Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara; corespondență din România: Cătălina Mihai]