PiS respinde solicitarea lui Viktor Orbán de a se alătura noului său grup, Patrioții Europei, preferând să rămână în ECR, alături de formațiunea Giorgiei Meloni. Berlinul prospectează un viitor cu Rassemblement national la guvernare, în Franța.

VARȘOVIA

Eurodeputații polonezi ai PiS au refuzat oferta premierului ungar Viktor Orbán de a se alătura noului său grup, Patrioții Europei, hotărând în schimb să accepte oferta premierului italian Giorgia Meloni de a rămâne în grupul său de extremă-dreapta Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR). Citește mai mult.

BERLIN

Berlinul trebuie să găsească o modalitate de a colabora cu un posibil guvern Rassemblement national. Liderul conservator german Friedrich Merz, favorit pentru postul de cancelar de anul viitor, a declarat că guvernul său ar colabora cu un cabinet francez condus de Rassemblement national de extremă-dreapta, care s-ar putea materializa după alegerile franceze din această săptămână, inspirându-se din poziția dură a RN față de AfD germană. Citește mai mult.

Presiunea Germaniei asupra rezultatelor comerciale UE-China se intensifică odată cu intrarea în vigoare a taxelor vamale ale Comisiei. Presiunea Germaniei de a reconsidera tarifele comerciale aplicate mașinilor electrice fabricate în China se va intensifica în următoarele săptămâni, pe măsură ce statele membre încep să își negocieze poziția oficială în această privință, după ce Comisia a confirmat joi că taxele provizorii intră în vigoare începând de vineri. Citește mai mult.

PARIS

Alegeri legislative: Marea temere a diplomaților francezi.
În timp ce Rassemblement national (RN) se apropie mai mult ca oricând de preluarea puterii în Franța, mulți diplomați francezi se tem de ceea ce ar putea aduce un guvern de extremă dreapta. Citește mai mult.

MAREA BRITANIE & IRLANDA

Alegeri în Regatul Unit:
Laburiștii au câștigat oficial majoritatea, ajutați de creșterea extremei drepte. Partidul Laburist din Regatul Unit a depășit pragul de 326 de locuri la 5 iulie, la ora 6 dimineața (CET), devenind astfel oficial câștigătorul alegerilor generale din 4 iulie, punând capăt celor 14 ani de guvernare a Partidului Conservator de dreapta. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

ROMA

Stânga UE admite M5S din Italia pe bază de probă.
Mișcarea Cinci Stele (M5S) din Italia a aderat oficial la grupul stângii europene, dar acceptarea totală în cadrul grupului va depinde de o perioadă de probă de șase luni de "angajament reciproc". Citește mai mult.

Trei foști prim-miniștri ai Italiei spun că Biden ar trebui să renunțe la candidatura pentru realegere. Președintele american Joe Biden trebuie să renunțe la candidatura sa pentru realegere sau Donald Trump va reveni cu siguranță la Casa Albă, a declarat miercuri fostul prim-ministru italian Matteo Renzi. Opiniile sale au fost preluate de alți doi foști prim-miniștri italieni. Citește mai mult.

MADRID

PP din Spania sugerează desfășurarea armatei pentru a reduce migrația ilegală.
Guvernul spaniol ar trebui să limiteze afluxul masiv de migranți ilegali cu toate mijloacele pe care le are la dispoziție, inclusiv desfășurarea armatei și a marinei pentru a controla mai bine frontierele sale, a declarat Miguel Tellado, purtătorul de cuvânt parlamentar al principalei forțe de opoziție, Partidul Popular de dreapta (PP/EPP). Citește mai mult.

LISABONA

Guvernul portughez impune un impozit minim de 15% marilor multinaționale
. Guvernul portughez avansează cu un mecanism de impozitare minimă de 15% pentru grupurile multinaționale și naționale, conform pachetului de măsuri aprobat la reuniunea de joi a cabinetului. Citește mai mult.

ATENA

Un sondaj confirmă că sistemul politic al Greciei este în criză.
Un nou sondaj difuzat joi seara a arătat că o rată de abținere fără precedent la recentele alegeri europene nu a fost o coincidență, cetățenii greci simțindu-se tot mai dezamăgiți sau indiferenți față de sistemul politic al țării mediteraneene. Citește mai mult.

Între timp, șeful diplomației UE, Josep Borrell, va merge vineri în Grecia și este de așteptat să viziteze sediul EUNAVFOR din Larissa - baza operațiunii militare europene ca răspuns la angajamentele Houthi cu navele internaționale în Marea Roșie.

Surse diplomatice grecești au declarat că Borell va avea o întâlnire atât cu ministrul afacerilor externe, Giorgos Gerapetritis, cât și cu ministrul apărării, Nikos Dendias. Sâmbătă (6 iulie), Borell și Dendias sunt așteptați la bordul fregatei grecești "Psara", care participă la operațiunea europeană ASPIDES și navighează în prezent în Djibouti.

EUROPA DE EST

BUDAPESTA

Orbán al Ungariei călătorește la Moscova, la câteva zile după deplasarea de la Kiev.
Premierul ungar Viktor Orbán s-a deplasat joi la Moscova pentru a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin, la doar câteva zile după vizita sa la Kiev, într-o călătorie care i-a adus reproșuri severe din partea oficialilor și diplomaților UE. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Bulgaria plătește 142 de milioane de euro companiilor care au sărit în ajutor după tăierea Gazprom.
Guvernul bulgar a decis joi să despăgubească cu 278 de milioane de leva (142 de milioane de euro) comercianții de gaze naturale care au contribuit la umplerea depozitului de gaze Chiren, deținut de stat, după întreruperea bruscă a livrărilor de gaze rusești la sfârșitul lunii aprilie 2022. Citește mai mult.

BUCUREȘTI

Alegerile prezidențiale din România, amânate până la sfârșitul anului.
Coaliția de guvernare din România a încheiat joi discuțiile privind calendarul electoral pentru viitoarele alegeri prezidențiale și parlamentare, potrivit unui comunicat de presă al social-democraților și liberalilor. Citește mai mult.

AGENDA:


    UE: Comisarul pentru energie Kadri Simson se întâlnește cu ministrul de externe al Argentinei, Diana Mondino, la Buenos Aires;
    Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, vizitează cartierul general al operațiunii EUNAVFOR Aspides (operațiune militară ca răspuns la angajamentele Houthi împotriva transportului maritim internațional în Marea Roșie), în Larissa, Grecia;

***

[Editat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Mandilara; corespondență permanentă din București: Cătălina Mihai]