The Capitals oferă zilnic știri proaspete din capitalele Europei, adunate de redacțiile regionale ale EURACTIV.

În ediția de astăzi The Capitals:

BERLIN

Ministrul german de finanțe, Christian Lindner, nu va mai călători la Beijing, deoarece omologul său chinez Liu Kun, cu care urma să se întâlnească miercuri, a anulat întâlnirea în ultimul moment - o mișcare despre care experții speculează că ar putea fi mai profundă decât o simplă schimbare de program. Citește mai mult (eng.)

INSTITUȚIILE UE

Votul din Parlamentul European privind programele de spionaj este politizat, iar punerea  în aplicare este dificilă. O comisie specială a Parlamentului European (PEGA) care se ocupă de utilizarea Pegasus și a programelor spion de supraveghere echivalente a ajuns la concluzia că UE ar trebui să dezvolte un cadru de reglementare puternic și să îi tragă la răspundere pe cei care au comis acțiuni ilegale. Citește mai mult (eng.)

Vestager are "rezerve personale" cu privire la sistemul Spitzenkandidat. Vicepreședinta Comisiei Europene, Margrethe Vestager, candidată principală – sau spitzenkandidat – a liberalilor în timpul alegerilor UE din 2019, le-a declarat luni jurnaliștilor că este sceptică cu privire la acest sistem. Citește mai mult (eng.).

VIENA

Guvernul austriac și reprezentanții din industria alimentară s-au împotmolit în discuțiile privind inflația alimentară. Guvernul Austriei și liderii industriei alimentare nu au reușit să ajungă luni la un consens cu privire la combaterea inflației. Prețurile la alimente și băuturi sunt în continuă creștere în Austria. Citește mai mult (eng.)

BRUXELLES

Planul de redresare al Belgiei, blocat de impasul reformei pensiilor. Belgia încă nu a făcut progrese în spinoasa problemă a reformei pensiilor, deși ar debloca fondurile UE atât de necesare în cadrul planului de redresare al țării. Citește mai mult (eng.).

MADRID

Angajatorii spanioli și sindicatele au ajuns la un acord cu creșterea salariilor. Luni, OO și UGT au dat undă verde unui nou acord bilateral pentru ocuparea forței de muncă și negocierea colectivă care stabilește o creștere a salariilor de 4% în 2023 și 3% în 2024 și 2025. Citește mai mult (eng.).

ȘTIRI DIN BALCANI

BELGRAD

Serbia a prezentat noi măsuri în urma celui de-al doilea incident armat. În urma celor două atacuri care au șocat Serbia săptămâna trecută, președintele sârb Aleksandar Vucici a prezentat mai multe măsuri care au intrat în vigoare luni, inclusiv o amnistie pentru cei care dețin ilegal arme. Citește mai mult (eng.).

BUCUREȘTI

Cheltuire mai bună a banilor de la buget, nu măsuri de austeritate. PNL și PSD au încheiat discuțiile privind măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare, sperând să facă o economie de peste 5 miliarde de lei la buget. Citește mai mult (eng.).

TIRANA

Ombudsmanul albanez ridică întrebări cu privire la reconstrucția după cutremur. La aproape patru ani de la cutremurul care a provocat moartea a 51 de persoane și a lăsat mii de oameni fără adăpost în noiembrie 2019, Ombudsmanul albanez și-a exprimat îngrijorarea cu privire la numărul mare de persoane care încă se confruntă cu probleme legate de locuințe. Citește mai mult (eng.).

[Edited by Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]