Eurodeputatul de stânga Robert Biedroń declară pentru Euractiv Polonia că stânga nu poate susține o alianță cu extrema dură, ECR și PiS. | Bruxelles-ul aprobă condiționat subvenția de 1,7 miliarde de euro pentru ieșirea Germaniei din cărbune.

***

Ediția de astăzi este sponsorizată de European Liberal Alliance (Alianța Liberă Europeană - EFA)

Viziunea EFA pentru o Europă pentru toți Cetățenii Europei își găsesc vocea și cer să fie auziți. În luna iunie a acestui an, ei au ocazia de a ridica această voce. Consultați site-ul nostru pentru a afla mai multe despre viziunea noastră pentru o Europă pentru toți!

Aflați mai multe >>

În știrile de astăzi din The Capitals:

VARȘOVIA 

Partidului de Stânga (S&D), co-guvernator al Poloniei, i-ar fi greu să susțină un al doilea mandat al președintelui Comisiei Europene,
Ursula von der Leyen, dacă aceasta va decide să coopereze cu conservatorii din grupul de dreapta dură ECR, a declarat eurodeputatul de stânga Robert Biedroń pentru Euractiv Polonia, adăugând că și premierul Donald Tusk ar trebui să excludă o astfel de cooperare. Citește mai mult.

BERLIN

Bruxelles-ul aprobă condiționat subvenția de 1,7 miliarde de euro pentru ieșirea Germaniei din sectorul cărbunelui.
Guvernul german a anunțat marți că a primit aprobarea de principiu din partea Bruxelles-ului pentru a aloca subvenții în valoare de 1,75 miliarde de euro pentru marele producător de cărbune LEAG, dar cu plata unei treimi din sumă condiționată de viitoarele prețuri la energie și CO2. Citește mai mult.

BRUXELLES

Fermierii radicali se adună la Bruxelles pentru a cere revizuirea agendei ecologice a UE.
Peste o mie de agricultori din cel puțin nouă țări ale Uniunii Europene s-au adunat marți, 4 iunie, la periferia Bruxelles-ului, protestând împotriva normelor europene de mediu și a acordurilor comerciale, cu câteva zile înainte ca alegătorii să meargă la urne. Citește mai mult.

MAREA BRITANIE ȘI IRLANDA

LONDRA

Liderii britanici se confruntă într-o dezbatere televizată, în timp ce Farage intră în lupta electorală.
Liderii principalelor două partide politice din Marea Britanie s-au confruntat marți, 4 iunie, în prima dezbatere televizată în direct din campania pentru alegerile generale, cu o lună înainte ca alegătorii să se prezinte la urne și cu previziuni privind o victorie record pentru principalul partid de opoziție, Partidul Laburist. Citește mai mult.

STATELE NORDICE ȘI BALTICE

STOCKHOLM

Partidele aflate la putere în Suedia sunt divizate în privința unei potențiale cooperări cu grupul ID.
Membrii coaliției de dreapta din Suedia sunt împărțiți în ceea ce privește cooperarea cu grupul de extremă dreapta ID după alegerile europene, unii dintre ei manifestându-și un interes serios în acest sens, în timp ce premierul Ulf Kristersson, din partea Partidului Moderat de centru-dreapta (PPE), a respins marți o astfel de mișcare. Citește mai mult.

Suedia vrea să permită poliției să folosească tehnologia de recunoaștere facială. Guvernul Suediei a declarat luni că dorește să ofere forțelor de ordine posibilitatea de a utiliza tehnologia de recunoaștere facială în timp real de la camerele de luat vederi din locuri publice, de exemplu pentru a identifica persoanele suspectate de anumite infracțiuni. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

ROMA

Toți ochii sunt ațintiți asupra lui Meloni, în timp ce se luptă pentru a fi regele dreptei.
În timp ce partidele de dreapta urcă în sondaje înaintea alegerilor europene, premierul italian și liderul ECR, Giorgia Meloni, pare să fie pe cale să revendice rolul de „kingmaker” în viitorul Parlament European cu sloganul partidului său „Italia schimbă Europa”, însă diviziunile interne ale partidului ar putea crea probleme. Citește mai mult.

MADRID

Soția lui Sánchez va apărea în fața instanței pentru presupuse acuzații de corupție.
Un judecător spaniol a citat-o marți pe soția premierului spaniol Pedro Sánchez (PSOE/S&D), Begoña Gómez, să se prezinte în instanță pe 5 iulie în calitate de „persoană anchetată” pentru presupuse fapte de corupție și trafic de influență în sectorul privat, în urma unei plângeri anterioare depuse de un sindicat controversat al funcționarilor publici legat de extrema dreaptă. Citește mai mult.

EUROPA DE EST 

PRAGA

Partidul ceh ANO își retrage reclama electorală anti-migranți din UE.
Partidul populist ceh ANO (Renew) a retras o reclamă electorală în care apărea o barcă plină de migranți cu o pancartă pe care scria „Votați înainte de a fi prea târziu”, motivând că aceasta ar putea speria unii cetățeni. Citește mai mult.

BRATISLAVA

Guvernul slovac se ciocnește în legătură cu alegerea președintelui Parlamentului.
În urma victoriei lui Peter Pellegrini în alegerile prezidențiale, demisia sa din funcția de președinte al parlamentului a pus fostul său partid, Hlas, într-o poziție dificilă, deoarece ambii săi parteneri de coaliție - Smer al premierului Robert Fico și Partidul Național Slovac (SNS) - preferă să acorde postul SNS, în ciuda acordului de coaliție. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Curtea de la Strasbourg se pronunță împotriva Bulgariei într-un caz de părtinire judiciară.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a găsit Bulgaria vinovată de încălcarea dreptului la libertatea de exprimare a jurnalistului de investigație Rossen Bossev, care a dezvăluit părtinirea unui judecător. Citește mai mult.

BUCUREȘTI

România descoperă o rețea de trafic de migranți care se folosește de accesul la Schengen. Autoritățile române au efectuat marți percheziții în mai multe județe după ce au identificat o nouă metodă de trafic de migranți care implică migranți care intră în țările Schengen prin România, deși traficul de migranți este principalul motiv pentru care Austria a blocat anul trecut accesul României la Schengen. Citește mai mult. 

AGENDA:

  • UE: Conferința video a Eurogrupului este așteptată pentru a discuta despre urmările reuniunii miniștrilor de finanțe și a guvernatorilor băncilor centrale din G7, la Stresa;
  • Vicepreședintele Comisiei se întâlnește cu prim-ministrul Libanului, Najib Mikati, la Beirut; Are întrevederi cu comandantul Forțelor Armate Libaneze, generalul Joseph Aoun, președintele Parlamentului, Nabih Berri;
  • Comisarul pentru buget și administrație, Johannes Hahn, susține un discurs principal la seminarul privind piețele de capital organizat în comun de BCE, MES și Comisie;
***

[Ediție coordonată în limba engleză de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Liene Lūsīte, Sofia Mandilara; corespondență pentru România: Cătălina Mihai]
Traducere cu ajutorul DeepL; adaptare și editare: redacția Euractiv.ro