Corespondență EURACTIV din Varșovia: Premierul polonez Morawiecki oprește furnizarea armelor pentru Ucraina în războiul acesteia împotriva Rusiei, ca reacție la escaladarea tensiunilor dintre cele două țări din cauza importurilor de cereale.

În timpul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU, Zelenski a spus: "Unii în Europa joacă teatrul solidarității politice, însă transformă aprovizionarea cu cereale într-un thriller".

"Aceste țări par să își joace propriul rol, în timp ce, de fapt, ajută la pregătirea scenei pentru actorul de la Moscova", a adăugat el.

Zelenski a discutat despre refuzul Poloniei, Slovaciei și Ungariei de a menține interdicția asupra importurilor de cereale, în ciuda recomandărilor Comisiei Europene. Statele susțin că își apără proprii cultivatori de cereale de afluxul de cereale intrare la prețuri mai mici, care au afectat cultivatorii din Uniunea Europeană, supuși unor reguli comunitare mai stricte, care conduc la prețuri mai mari.

Kievul a dat în judecată cele trei țări la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), iar luni seară a fost primită o cerere de consultări, a declarat purtătorul de cuvânt al acestei instituții, potrivit Reuters.
 Citește mai mult (en)

În ediția de astăzi The Capitals:

INSTITUȚIILE UE

Vestager își prezintă candidatura la conducerea BEI în timpul vizitei la Paris. Margrethe Vestager, una dintre principalele candidate la conducerea Băncii Europene de Investiții (BEI), s-a dus miercuri la Paris pentru a lua cuvântul la o conferință emblematică pentru start-up-uri - și pentru a-și prezenta candidatura pentru postul de la BEI ministrului economiei, Bruno Le Maire. Citește mai mult (en).

BERLIN

Investițiile germane în China au crescut în ciuda promisiunilor de reducere a dependenței. Întreprinderile germane au investit în China în acest an mai mult decât oricând, în proporție mai mare decât oricând, în ciuda promisiunilor guvernului de a reduce dependența de comerțul cu Beijingul. Citește mai mult (en).

PARIS

Franța trebuie să tripleze capacitățile de energie regenerabilă până în 2035, spune operatorul de rețea. Pentru a-și îndeplini obiectivele UE, Franța va trebui să își tripleze utilizarea de energie regenerabilă și să își reducă consumul de energie cu o treime până în 2035, a declarat operatorul rețelei electrice franceze RTE în perspectivele sale privind mixul energetic în 2030 și 2035. Citește mai mult (en).

BRUXELLES

Diamantele nu sunt veșnice, Belgia e pregătită să interzică pietrele rusești. Belgia, centrul mondial al diamantelor, este pregătită să extindă sancțiunile asupra diamantelor rusești, premierul belgian Alexander De Croo declarând marți seară, la New York, că aceste "simboluri de război" ar trebui să fie interzise pe piața G7, începând cu ianuarie 2024. Citește mai mult (en).

STATELE NORDICE ȘI BALTICE

HELSINKI

Opoziția finlandeză protestează din cauza întârzierilor unei legi importante pentru persoanele cu dizabilități. Comisia pentru Sănătate și Securitate a Parlamentului finlandez protestează boicotând o ședință după ce s-a anunțat că guvernul finlandez intenționează să amâne implementarea mult așteptatei legi privind serviciile pentru persoanele cu dizabilități. Citește mai mult (en)

COPENHAGA

Danemarca va încuraja producția de muniție NATO. Guvernul danez dorește să crească producția de muniție și a pus deja ochii pe răscumpărarea unui teren cu o veche fabrică de armament, în încercarea de a ajuta Ucraina și de a stimula producția militară a NATO. Citește mai mult (en).

SUDUL EUROPEI

ROMA

Salvini critică Austria pentru că a blocat trecerea frontierei și amenință cu un proces la CJUE. Guvernul italian va acționa Austria în fața Curții de Justiție a UE pentru blocarea punctului de trecere Brenner de la granița italo-austriacă, a declarat liderul Ligii și vicepremierul Matteo Salvini, calificând demersul Austriei drept un 'act de violență și aroganță politică'. Citește mai mult (en).

MADRID

Liderul separatist catalan dă ca sigur că guvernul spaniol va aproba legea amnistiei. Aprobarea de către guvernul spaniol a unei legi de amnistie pentru cei implicați în tentativa de secesiune din 2017, pentru a deschide calea pentru reinstalarea premierului în exercițiu Pedro Sánchez, a fost luată ca de la sine înțeleasă de liderul separatist catalan Oriol Junqueras, președintele formațiunii pro-independență Stânga Republicană din Catalonia (ERC). Citește mai mult (en).

EUROPA DE EST

BRATISLAVA

Fermierii slovaci înregistrează un profit istoric pe fondul conflictului cu cerealele din Ucraina. Sectorul agricol slovac a obținut în 2022 cel mai mare profit din istorie, de 346,5 milioane de euro, dar fermierii încă se tem de un "sfârșit definitiv" al afacerii lor, dacă guvernul nu ține grânele ucrainene departe de teritoriul său. Citește mai mult (en).

PRAGA

Guvernul ceh face presiuni pentru exploatarea litiului, în ciuda scepticismului regional. Guvernul ceh depune toate eforturile pentru a facilita mineritul litiului în țară, deoarece este o materie primă strategică pentru redresarea economiei cehe, a declarat miercuri premierul Petr Fiala (ODS, ECR), în timp ce vizita zone cu potențial minier. Citește mai mult (en).

ȘTIRI DIN BALCANI

BUCUREȘTI

Europarlamentar român: Statele membre trebuie să aibă agenții de integritate. Fiecare stat membru va înființa o direcție anticorupție, dar este important să aibă și agenții de integritate care să se ocupe de prevenirea și conflictele de interese, a declarat pentru Euractiv România Ramona Strugariu, raportor al PE pentru noua directivă anticorupție. Citește mai mult (en).

SOFIA

Guvernul bulgar le-a promis minerilor protestatari un serviciu public sigur. Protestul de la Sofia, organizat de cele două sindicate ale minerilor și energeticienilor bulgari din bazinul Marița, a dus la un acord cu guvernul pentru a garanta păstrarea locurilor de muncă pentru cei angajați în acest sector. Citește mai mult (en).

PRIȘTINA

Președintele Parlamentului din Kosovo reiterează acuzațiile la adresa lui Lajcak. Președintele parlamentului kosovar, Glauk Konjufca, a devenit cel mai recent politician dintr-un șir de politicieni care îl acuză pe trimisul special al UE pentru Balcanii de Vest, Miroslav Lajcak, de părtinire în procesul de dialog în curs de desfășurare dintre Kosovo și Serbia. Citește mai mult (en).

AGENDA

UE: Reuniunea informală a miniștrilor transporturilor discută rolul transporturilor și al mobilității în realizarea coeziunii sociale și teritoriale, în cadrul decarbonizării și digitalizării; 

  • Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, susține un discurs la sesiunea Global Citizen NOW privind clima, la New York, Statele Unite;
  • Vicepreședintele Comisiei, Maroš Šefčovič, reprezintă UE la consultarea ministerială a președinției viitoare a COP28 privind bilanțul global; participă la masa rotundă cu directorii executivi pe tema "Accelerarea tranziției net zero"; participă la cel de-al treilea dialog la nivel înalt pe tema "Construirea unei tranziții energetice aliniate la 1,5C";
  • Vicepreședinta Vĕra Jourová ia cuvântul la Conferința internațională a radiodifuzorilor publici, la Praga, Republica Cehă;
  • Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, participă la conferința la nivel înalt organizată de președinția spaniolă pe tema "Viitorul muncii și al dialogului social";
  • Comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, îl primește pe guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armasu;
  • Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, se întâlnește cu subsecretarul general al ONU pentru afaceri umanitare și coordonator al ajutorului de urgență, Martin Griffiths;
  • Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, participă la Forumul internațional al cooperativelor de produse lactate din Bialystok, Polonia;
  • Franța: Ministrul forțelor armate, Sebastien Lecornu, îl primește pe ministrul german al apărării, Boris Pistorius; președintele BCE, Christine Lagarde, ia cuvântul în cadrul reuniunilor mediteraneene de la Marsilia;
    ONU: Raportorul special privind situația drepturilor în Rusia prezintă primul raport Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.
***


[Editori ai The Capitals (en): Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Zoran Radosavljevic, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara; corespondență pentru România: Cătălina Mihai]