The Capitals oferă zilnic știri proaspete din capitalele Europei, adunate de redacțiile regionale ale EURACTIV.

Ediția de astăzi este susținută de logos 

EnerGreenDeal: invitații gratuite pentru cititorii Euractiv

Pentru a sărbători parteneriatul nostru media cu Euractiv, vă oferim invitații gratuite în număr limitat la cel mai important eveniment din domeniul energiei de la Bruxelles din 6 iunie. Trimiteți-ne un e-mail și alăturați-vă politicienilor de top din UE și liderilor de afaceri pentru a modela viitorul energetic al Europei! Aflați mai multe >>

În ediția de astăzi The Capitals:

VARȘOVIA

Guvernul polonez nu va coopera cu schema de relocare forțată a migranților propusă de Consiliul suedez al președinției UE, a anunțat miercuri Ministerul de Externe al Poloniei. Citește mai mult (eng.)

PARIS

Senatul francez confirmă creșterea alarmantă a lipsei de medicamente. Penuria de medicamente a crescut într-un ritm alarmant în ultimii cinci ani în Franța, a declarat miercuri președinta Comisiei de anchetă a Senatului privind penuria de medicamente, Sonia de La Provôté. Citește mai mult (eng.)

BERLIN

Biletul lunar unic pentru transportul în comun din Germania are deja 10 milioane de abonați. Peste 10 milioane de persoane s-au abonat la biletul lunar de 49 de euro pentru toate mijloacele de transport public regional din Germania, inclusiv autobuze locale, tramvaie și trenuri. Citește mai mult (eng.)

HAGA

Crește amenințarea teroristă în Olanda. Probabilitatea ca un atac terorist să fie comis pe teritoriul olandez a crescut în ultima jumătate de an, a declarat marți coordonatorul național pentru securitate și antiterorism în evaluarea amenințărilor, subliniind amenințările din partea grupurilor de extremă dreapta și islamiste. Citește mai mult (eng.)

REGATUL UNIT AL MARII BRITANII ȘI AL IRLANDEI DE NORD

DUBLIN 

Irlanda va colabora cu Germania în domeniul producției hidrogenului verde. O declarație comună de cooperare în domeniul producției de hidrogen verde a fost semnată miercuri de ministrul irlandez al climei și mediului, Eamon Ryan, și de secretarul de stat parlamentar al ministrului federal al educației și cercetării, Mario Brandenburg. Citește mai mult (eng.)

Militanții irlandezi susțin legea UE privind refacerea naturii. Grupurile de protecție a mediului au cerut liderilor politici să susțină Legea UE de restaurare a naturii, foarte criticată, și să inverseze tendința de deteriorare a ecosistemelor, în timpul unui miting organizat miercuri în fața Parlamentului irlandez. Citește mai mult (eng.)

ȚĂRILE NORDICE ȘI BALTICE

HELSINKI

O fabrică de hidrogen de un miliard de euro perturbă negocierile pentru formarea noului guvern finlandez. Compania americană Plug Power a anunțat o investiție de un miliard de euro pentru dezvoltarea unor fabrici de producție de hidrogen în Finlanda, în timp ce strategia energetică și obiectivele privind clima sunt puse sub semnul întrebării de Partidul Finlandez în cadrul negocierilor guvernamentale. Citește mai mult (eng.)

Rusia își reduce prezența consulară în Finlanda. Rusia își va închide consulatul din orașul Lappeenranta din Finlanda și va revoca acordul pentru funcționarea birourilor consulatului finlandez din Petrozavodsk și Murmansk, închiderea consulatelor urmând să intre în vigoare de la 1 iulie, a anunțat Ministerul rus de Externe, citând decizia Finlandei de a adera la NATO. Citește mai mult (eng.)

SUDUL EUROPEI

MADRID

Hidre, meduze și gorgone: Stânga spaniolă încearcă să oprească "monștrii mitologici" ai dreptei. La mai puțin de două luni de la alegerile generale anticipate din Spania, partidul socialist (PSOE/S&D) încearcă să discrediteze o posibilă alianță între Partidul Popular de centru-dreapta (PP/PPE) și Vox (ECR), de extremă dreapta, pe care o compară cu un monstru mitologic cu două capete din antichitatea clasică. Citește mai mult (eng.)

Dispariția partidului Ciudadanos: moartea liberalismului de centru spaniol. Alegerile regionale și municipale de duminică din Spania au confirmat dispariția din peisajul politic a partidului liberal de centru Ciudadanos (Reînnoiește Europa), cu rezultate record scăzute, urmate de decizia partidului de a nu participa la alegerile naționale anticipate programate pentru 23 iulie. Citește mai mult (eng.)

ROMA

Trupele italiene vor rămâne în Kosovo pentru a garanta stabilitatea. Atacul demonstranților sârbi asupra unităților armatei italiene a fost calificat drept "inacceptabil" de ministrul de externe Antonio Tajani, care a anunțat că atât trupele italiene, cât și cele ale NATO vor rămâne în Kosovo pentru a facilita încheierea unui acord de pace. Citește mai mult (eng.)

LISABONA

Portugalia va contribui la administrarea celui mai mare spital de campanie de protecție civilă din UE. Cel mai mare spital de campanie paneuropean, care include șapte țări UE și Turcia, a fost prezentat miercuri la Cascais, Lisabona, și are ca scop îmbunătățirea mecanismului european de protecție civilă pentru urgențele medicale în urma unor dezastre naturale sau provocate de om. Citește mai mult (eng.)

VIȘEGRAD

PRAGA

UE va adera la Convenția de la Istanbul, în ciuda rezistenței unor state membre. Se așteaptă ca joi UE să ratifice în mod oficial Convenția de la Istanbul, în ciuda respingerii acesteia de către o serie de state membre, printre care și Cehia. Citește mai mult (eng.)

BRATISLAVA

Bratislava s-a confruntat cu un atac cibernetic masiv în timpul conferinței GLOBSEC. Sistemele electronice și serviciile de parcare din capitala Slovaciei au fost indisponibile miercuri, în timpul unei conferințe internaționale de securitate, GLOBSEC, un grup anti-NATO revendicând responsabilitatea pentru atac. Citește mai mult (eng.)

ȘTIRI DIN BALCANI

TIRANA

Premierul albanez: Armata sârbă este neputincioasă. Premierul Edi Rama a declarat că armata sârbă, aflată în prezent în apropierea graniței cu Kosovo, are putere zero și se află acolo doar din motive politice interne sârbești. Citește mai mult (eng.)

BUCUREȘTI

România amână planul "Învingem cancerul". Lansarea și implementarea Planului național de combatere a cancerului a fost amânată, a anunțat miercuri, într-o conferință de presă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Citește mai mult (eng.)

SOFIA

Procuratura cere ridicarea imunității lui Borissov. Procuratura orașului Sofia a cerut ridicarea imunității liderului partidului GERB și fostului premier Boyko Borisov, pentru a fi anchetat într-un caz de spălare de bani, cunoscut în Bulgaria sub numele de 'Barcelonagate'. Citește mai mult (eng.)

BELGRAD | PRIȘTINA

Polițiști și jurnaliști atacați în Kosovo. Poliția kosovară a confirmat miercuri că trei dintre vehiculele sale au fost atacate la Zvecan, soldate cu geamuri sparte și un polițist rănit, precum și atacuri asupra jurnaliștilor și vehiculelor acestora, în timp ce premierul Albin Kurti lasă deschisă posibilitatea unor noi alegeri. Citește mai mult (eng.)

***

[Edited by Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]