43 din cele 56 de investiții din planul polonez de redresare riscă să piardă finanțarea europeană. | Cancelarul Scholz exclude livrarea de rachete Taurus, cu rază lungă de acțiune, către Ucraina.

***

Ediția de astăzi este sponsorizată de: the European Round Table for Industry (ERT)

A message from European Round Table for Industry (ERT):

Is the race for the future already run & lost? Find out as ERT launches its Competitiveness and Industry Benchmarking Report near Rond-point Schumann on Monday, 18 March at 14:00 CET. Mark your diary and register here.

***


În știrile de astăzi din The Capitals:

VARȘOVIA

43 din cele 56 de investiții din planul polonez de redresare riscă să piardă finanțarea europeană, având termen de implementare sfârșitul lui august 2026, potrivit unei analize realizatte ce centrul de consultanță pentru afaceri CRIDO. Citește mai mult. 

BERLIN

Cancelarul Scholz exclude livrarea de rachete Taurus, cu rază lungă de acțiune, către Ucraina. Împotrivindu-se presiunilor interne, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, s-a pronunțat deschis, luni, împotriva livrării de rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Taurus către Ucraina, invocând riscul ca Germania să se implice în război. Citește mai mult.

PARIS

Emirul Qatarului se va întâlni cu Macron la Paris pentru a discuta despre războiul Israel-Hamas. Emirul Qatarului, Tamim ben Hamad Al-Thani, va efectua marți și miercuri prima sa vizită la Paris, unde se va întâlni cu președintele francez Emmanuel Macron pentru a discuta despre războiul Israel-Hamas. Citește mai mult.

STATELE NORDICE ȘI BALTICE

COPENHAGA

Poliția daneză închide ancheta privind Nord Stream, fără a oferi un motiv. Ancheta daneză privind exploziile de la Nord Stream 1 și 2 a fost închisă, au anunțat luni autoritățile daneze, la mai puțin de o lună după ce Suedia a făcut același lucru, fără a oferi însă detalii cu privire la motive. Citește mai mult.

STOCKHOLM 

Suedia, gata să intre în NATO: trece de ultimul obstacol maghiar. Ungaria a dat luni (26 februarie) undă verde aderării Suediei la NATO, eliminând astfel ultimul obstacol și deschizând calea pentru ca Suedia să devină cel de-al 32-lea membru cu drepturi depline al alianței militare. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

ROMA

Alegerile din Sardinia vor testa echilibrul de putere dintre Meloni și Salvini.
Viitoarele alegeri pentru un nou guvernator regional în Sardinia, care vor avea loc duminică, vor avea probabil repercusiuni la nivel național, deoarece atât candidații de centru-dreapta, cât și cei de centru-stânga sunt în prezent la egalitate. Citește mai mult.

MADRID

Aproape unul din trei spanioli este expus riscului de sărăcie, avertizează un studiu oficial.
Rata persoanelor aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială în Spania a ajuns la 26,5% în 2023, în timp ce ponderea celor care trăiesc cu "privațiuni materiale și sociale severe" a ajuns la 9%, cea mai mare rată din 2015 încoace, arată un studiu oficial dezvăluit luni.  Citește mai mult.

LISABONA

Rezultatul alegerilor din Portugalia ar putea întârzia planul de redresare și de reziliență.
Punerea în aplicare a Planului de redresare și reziliență al Portugaliei ar putea fi întârziată de rezultatul alegerilor generale care fie forțează negocieri prelungite, fie creează instabilitate politică, a avertizat luni agenția de rating DBRS. Citește mai mult.

Șeful agriculturii portugheze: Protestul de la Bruxelles este inutil dacă nu se schimbă normele UE. Protestele fermierilor de la Bruxelles nu înseamnă nimic dacă legiuitorii nu reușesc să dea curs unor reglementări concrete ale UE, a declarat Luís Mira, secretarul general al Confederației Portugheze a Fermierilor, ca răspuns la discursul președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a prezentat un "set de intenții". Citește mai mult.

EUROPA DE EST

BUDAPESTA

Președintele ungar demisionează, iar parlamentul votează imediat succesorul. 
Președinta demisionară a Ungariei, Katalin Novák, implicată într-un scandal de grațiere, a încetat oficial să mai fie șef de stat când parlamentul țării i-a acceptat demisia și a votat succesorul. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Cel mai mare proiect nuclear din sud-estul Europei nu are companii din UE.
Compania sud-coreeană Hyundai pare a fi favorită pentru a construi unitățile VII și VIII ale centralei nucleare de la Kozlodui, după ce parlamentul bulgar a eliminat cncurența. Proiectul va deveni cel mai mare proiect nuclear din Europa de Sud-Est. Citește mai mult.

BUCUREȘTI

Una din 10 familii românești gazdă poate satisface nevoile de bază ale copiilor ucraineni.
Doar 10% dintre părinții care găzduiesc copii ucraineni refugiați în România pot satisface toate nevoile de bază ale acestora, în timp ce 26% pot satisface cea mai mare parte a nevoilor, iar 60% pot satisface doar o parte sau o parte din nevoi, potrivit unei analize realizate de Asociația Salvați Copiii, în februarie. Citește mai mult.

ZAGREB

Disputa Zagreb-Belgrad continuă
. La mai puțin de două săptămâni după ce Belgradul și Zagrebul au intrat în conflict din cauza arderii efigiei președintelui sârb Aleksandar Vučić la carnavalul de la Kaštela, în Croația, disputa diplomatică a continuat în weekend. Citește mai mult.

AGENDA:

  •     UE: Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, prezidează reuniunea Colegiului comisarilor; are întâlniri cu copreședinții Grupului de stânga -GUE/NGL Manon Aubry și Martin Schirdewan, copreședinții Grupului Verzilor/EFA Terry Reintke și Philippe Lamberts;
  •     Vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovskis, participă la cea de-a 13-a Conferință ministerială a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) de la Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite; participă la prima sesiune de lucru privind subvențiile în domeniul pescuitului și la cea de-a doua sesiune de lucru privind agricultura; participă la dialogul Friends of International Trade Center privind "Sprijinirea unui sistem comercial multilateral mai conectat, mai durabil și mai favorabil incluziunii";
  •     Vicepreședintele Vĕra Jourová se întâlnește cu comisarul ceh pentru drepturile omului, Klára Šimáčková Laurenčíková;
  •     Vicepreședintele Dubravka Suica participă la dezbaterea din plenul Parlamentului privind permisele de conducere;
  •     Voturile din plenul Parlamentului European privind înființarea Facilității pentru Ucraina, transparența și direcționarea publicității politice, transferurile de deșeuri, restaurarea naturii, protecția jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului împotriva procedurilor judiciare nefondate sau abuzive, înființarea Platformei Tehnologii Strategice pentru Europa și multe altele;
  •     Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, are întâlniri cu secretarul de stat pentru afaceri europene al Franței, Jean-Noël Barrot, și cu ministrul afacerilor europene al Italiei, Raffaelle Fitto; semnează un memorandum de înțelegere cu președintele Comitetului Economic și Social European (CESE), Oliver Röpke;
  •     Republica Cehă: Premierul Petr Fiala primește omologii: Viktor Orban din Ungaria, Donald Tusk din Polonia, Robert Fico din Slovacia;
  •     Israel: Alegeri municipale;
  •     Qatar: Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Majed Mohammed al-Ansari, abordează negocierile israeliano-palestiniene privind ostaticii;
  •     G20: Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, susține o conferință de presă privind prioritățile reuniunilor.

***
[Editat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]