The Capitals oferă zilnic știri proaspete din capitaleleEuropei, adunate de redacțiile regionale ale EURACTIV.

Ediția de astăzi este susținută de logos 

EnerGreenDeal: invitații gratuite pentru cititorii Euractiv

Pentru a sărbători parteneriatul nostru media cu Euractiv, vă oferim invitații gratuite în număr limitat la cel mai important eveniment din domeniul energiei de la Bruxelles din 6 iunie. Trimiteți-ne un e-mail și alăturați-vă politicienilor de top din UE și liderilor de afaceri pentru a modela viitorul energetic al Europei! Aflați mai multe >>

În ediția de astăzi The Capitals:

MADRID

Confruntat cu perspectiva sumbră a unei viitoare victorii zdrobitoare a forțelor de dreapta și de extremă dreapta, premierul spaniol Pedro Sánchez a făcut o mișcare tactică: a convocat alegeri anticipate pentru a reconstrui stânga și a evita un colaps total, relatează EFE, partenerul EURACTIV.

Făcând această mișcare, el a forțat, de asemenea, partidele progresiste, care au fost divizate în ultimele luni și mai puțin mobilizate în sondaje în comparație cu partidul de centru-dreapta Partido Popular (PP/PPE) și cu partidul de extremă-dreapta VOX (ECR), să lucreze contra cronometru pentru a ajunge la un acord în zece zile și a crea o coaliție înainte de alegeri. Citește mai mult (eng.)

BERLIN

Schröder a fost declarat persona non grata la congresul propriului partid. Partidul Social-Democrat (SPD) l-a declarat pe fostul cancelar și șef al partidului Gerhard Schröder persona non grata la viitorul congres al partidului, deși încercările recente de a-l da afară din partid au eșuat în cele din urmă. Citește mai mult (eng.)

PARIS

Senatorii francezi vor să extindă termenul de prescripție pentru infracțiunile sexuale cu minori. Senatorii din mai multe grupuri politice urmăresc să extindă termenul de prescripție pentru infracțiunile sexuale comise împotriva minorilor, potrivit unui proiect de lege consultat de EURACTIV, deși șansele sale de reușită sunt reduse. Citește mai mult (eng.)

VIENA

Mitingurile de celebrare a lui Erdogan stârnesc indignare la Viena. Mii de persoane cu origini turcești au ieșit duminică în stradă pentru a sărbători realegerea președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, provocând critici dure din partea dreptei și îngrijorare din partea stângii. Citește mai mult (eng.)

ȚĂRILE NORDICE ȘI BALTICE

HELSINKI

Prețul energiei electrice din Finlanda scade la minimul istoric de două ori într-o săptămână. Prețurile la electricitate în Finlanda au scăzut de două ori săptămâna trecută, o premieră istorică care a dus la scăderea facturilor consumatorilor. Citește mai mult (eng.)

SUDUL EUROPEI

LISABONA

Guvernul portughez ar putea restricționa echipamentele 5G din cauza temerilor legate de securitate. Concluziile Comitetului de evaluare a securității cu privire la riscurile echipamentelor 5G ar putea fi excluse sau restricționate, dar acest lucru depinde de autoritatea de reglementare în domeniul telecomunicațiilor, Anacom, a declarat luni guvernul pentru partenerul EURACTIV, Lusa. Citește mai mult (eng.)

ROMA

Alegeri locale în Italia: victoria coaliției de centru-dreapta consolidează guvernul. Coaliția de guvernare de centru-dreapta a ieșit victorioasă în alegerile locale, confirmându-și majoritatea în țară, în timp ce centrul-stânga analizează posibile alianțe înaintea alegerilor europene. Citește mai mult (eng.)

VIȘEGRAD

BRATISLAVA

Mai mult de unul din trei slovaci cred că UE comandă folosirea proteinelor din insecte în alimente. Mai mult de unul din trei slovaci crede că Bruxelles-ul pune în pericol sănătatea publică prin faptul că ordonă adăugarea proteinelor provenite din insecte în alimente fără ca consumatorii să știe, în ciuda încercărilor Comisiei Europene de a demitiza această farsă, potrivit unui nou studiu. Citește mai mult (eng.)

VARȘOVIA

Polonia sancționează Belarus după ce Curtea Supremă a confirmat condamnarea unui jurnalist. Polonia a impus sancțiuni pentru 365 de cetățeni din Belarus care au legături cu statul, după ce Curtea Supremă din Belarus a confirmat condamnarea la opt ani de închisoare a lui Andrzej Poczobut, jurnalist și lider al minorității poloneze. Citește mai mult (eng.)

PRAGA

Serviciile secrete cehe: Rusia vrea să împiedice aprobarea tratatului de apărare dintre SUA și Cehia. Rusia va încerca probabil să împiedice aprobarea acordului de cooperare în domeniul securității dintre SUA și Republica Cehă, a declarat luni directorul Serviciului ceh de informații Michal Koudelka, în cadrul unei conferințe în camera inferioară a parlamentului ceh. Citește mai mult (eng.)

ȘTIRI DIN BALCANI

PRIȘTINA

Mai mulți membri ai forțelor NATO, polițiști și cetățeni au fost răniți în timpul ciocnirilor cu protestatarii sârbi în Kosovo. Cel puțin 34 de membri ai forțelor de menținere a păcii ale NATO, împreună cu membri ai forțelor de poliție din Kosovo și cu alți cetățeni au fost răniți în timpul ciocnirilor cu protestatarii sârbi, ceea ce a dus la apeluri repetate la calm din partea Priștinei și a forurilor internaționale.

La rândul său, Belgradul a cerut comunității internaționale să intervină și să exercite presiuni asupra Kosovo, avertizând, totuși, că "dacă invadatorul albanez trage, atunci situația va fi diferită". Citește mai mult (eng.)

BUCUREȘTI

În România crește numărul de proteste ale angajaților. În timp ce profesorii intră în a doua săptămână de greve și proteste, sindicatele din sănătate și transport feroviar se pregătesc de proteste proprii dacă guvernul nu le îndeplinește cererile de majorare a salariilor și de îmbunătățire a condițiilor de muncă. Citește mai mult (eng.)

TIRANA

Președintele albanez semnează o lege prin care își majorează salariul. Președintele albanez Bajram Begaj a semnat luni trei noi legi de creștere a salariilor, inclusiv a salariului său, devenind astfel șeful statului cel mai bine plătit din regiune, cu un salariu de 3860 de euro pe lună. Citește mai mult (eng.)

***

[Redactat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]