The Capitals oferă zilnic știri proaspete din capitalele Europei, adunate de redacțiile regionale ale EURACTIV.

În ediția de astăzi The Capitals:

SOFIA

Ucraina insistă în continuare să poarte un război cu Rusia, în timp ce "conflictul" dintre cele două țări se adâncește din ce în ce mai mult, a declarat președintele pro-rus al Bulgariei, Rumen Radev - o declarație care a determinat Ambasada Ucrainei la Sofia să-i numească pe cei care califică situația drept "un conflict", drept simpatizanți ai Kremlinului. Citește mai mult (eng.)

INSTITUȚIILE UE

UE și Tunisia semnează un acord "strategic" privind migrația și economia. Uniunea Europeană și Tunisia au semnat duminică un Memorandum de Înțelegere pentru un "parteneriat strategic și cuprinzător" privind migrația, dezvoltarea economică și energia regenerabilă. Citește mai mult (eng.)

PARIS

Peste două treimi din apele subterane ale Franței se află sub mediile lunare din cauza secetei. Seceta golește rezervele de apă subterană, care se situează cu mult sub media lunară obișnuită, o tendință care continuă să ducă la incendii și la penuria de apă dulce pentru consum, a constatat autoritatea franceză care monitorizează resursele de apă. Citește mai mult (eng.)

HAGA

Un eurodeputat olandez critică acordul UE-Tunisia privind migrația. Sophie In 't Veld (Volt) a criticat acordul UE-Tunisia privind migrația, încheiat duminică, acuzându-i pe premierul olandez demisionar Mark Rutte (VVD/Renew), pe premierul italian Giorgia Meloni (FdI/ECR) și pe președintele Comisiei Ursula von der Leyen - singurii trei lideri europeni prezenți - că nu au puterea de a încheia acorduri în numele UE. Citește mai mult (eng.)

ȚĂRILE NORDICE ȘI BALTICE

HELSINKI

Guvernul finlandez este în corzi, declarațiile rasiste din trecut ale membrilor Partidului Finlandez continuă să îi amenințe stabilitatea. În primele patru săptămâni de guvernare Executivul finlandez a înregistrat o demisie ministerială și mai multe reuniuni de criză, în timp ce partidele de opoziție i-au cerut președintelui Parlamentului, Jussi Halla-aho, să suspende vacanța de vară și să dezbată politica și viitorul guvernului, având în vedere situația actuală care ar putea afecta reputația internațională a Finlandei. Citește mai mult (eng.)

SUDUL EUROPEI

MADRID

Partidele din Spania își reorientează mesajele de campanie electorală înainte de alegeri. Premierul și candidatul socialist Pedro Sánchez și-a reorientat mesajele către problemele tinerilor și drepturile femeilor, în timp ce rivalul său și liderul Partidului Popular de centru-dreapta, Alberto Núñez Feijóo, încearcă să atragă alegătorii socialiști "dezamăgiți" și pe cei care se află în expectativă înaintea alegerilor cruciale care vor avea loc peste doar șase zile. Citește mai mult (eng.)

VIȘEGRAD 

VARȘOVIA

Ministrul polonez al justiției eliberează din închisoare un neonazist condamnat. Ministrul eurosceptic de extremă-dreapta al justiției, Zbigniew Ziobro, care ocupă și funcția de procuror general, a decis să elibereze un activist de extremă-dreapta în vârstă de 21 de ani, condamnat la trei ani de închisoare pentru că a atacat o persoană care se întorcea de la o paradă LGBT în 2020. Citește mai mult (eng.)

PRAGA

Cehia se opune noii directive europene anticorupție. Guvernul ceh se opune propunerii de directivă a UE de armonizare a sancțiunilor pentru corupție în UE, ministrul ceh al justiției, Pavel Blažek (ODS, ECR), declarând că țara sa are îndoieli cu privire la unele dintre măsurile prezentate în propunere. Citește mai mult (eng.)

ȘTIRI DIN BALCANI

BUCUREȘTI | BUDAPESTA | ZAGREB

Bruxelles-ul solicită României, Ungariei și Croației să prezinte rapoarte privind energia verde. Comisia Europeană a trimis avize motivate României, Ungariei și Croației pentru că nu și-au îndeplinit obligațiile de raportare privind obiectivele energetice respective. Citește mai mult (eng.)

***

[Redactat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson]