Decizia noului premier polonez Donald Tusk de a depolitiza mass-media publice a fost criticată de președintele Duda. | Primul megawatt de energie eoliană din Marea Neagră ar trebui să intre în sistemul energetic românesc în 2032.

În știrile de astăzi din Capitale, ultima din acest an.

VARȘOVIA

Acțiunile guvernului condus de Donald Tusk față de mass-media publice, care includ înlocuirea managementului radiodifuzorului public și oprirea emisiei, reprezintă ”anarhie” și o încălcare ”flagrantă” a Constituției, a declarat președintele Andrzej Duda. Citește mai mult (eng).

BERLIN

Germania va continua controalele la frontieră până la scăderea presiunii migratorii. Guvernul german va menține controalele la frontieră cu vecinii săi europeni atâta timp cât numărul refugiaților care sosesc rămâne ridicat, a declarat joi pentru RND ministra de Interne Nancy Faeser. Citește mai mult (eng).

PARIS

Extrema dreapta din Europa câștigă în urma proiectului de lege privind migrația al lui Macron. Sprijinul lui Marine Le Pen pentru proiectul dur de lege privind migrația al președintelui francez Emmanuel Macron de marți este încă o victorie pentru extrema dreaptă europeană în acest an, la doar câteva luni înaintea alegerilor europarlamentare. Citește mai mult (eng).

Macron subliniază angajamentul Franței de a lupta împotriva terorismului. Președintele francez Emmanuel Macron sărbătorește Crăciunul alături de trupele franceze, subliniind ”angajamentul de durată al Franței în lupta împotriva terorismului”. El se află joi și vineri la o bază aeriană din Iordania, potrivit Palatului Élysée. Citește mai mult (eng).

SUDUL EUROPEI

ROMA

Roma respinge mecanismul european de stabilitate, iritând Bruxelles-ul. Ratificarea Mecanismului European de Stabilitate (MES) a fost respinsă cu 184 de voturi, toate din partea Fratelli d’Italia, Lega și Mișcarea 5 Stele, o decizie pe care mulți de la Bruxelles o numesc ”regretabilă”. Citește mai mult (eng).

MADRID

Europarlamentarii îi cer șefei regiunii Madrid să renunțe proiectul de lege anti-LGBTIQ+. Președinta regiunii Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a fost îndemnată să renunțe la planurile sale de a reduce drepturile trans și protecția LGBTI printr-o scrisoare care i-a fost trimisă miercuri de Intergrupul LGBTI al Parlamentului European, din care fac parte 160 de europarlamentari. Citește mai mult (eng).

Sánchez a spus că referendumul de autodeterminare al președintelui catalan este exclus. Organizarea unui referendum de autodeterminare pentru Catalonia este complet exclusă, a declarat joi premierul spaniol Pedro Sánchez, după ce președintele catalan Pere Aragonès și-a reiterat apelul la un astfel de referendum. Citește mai mult (eng).

LISABONA

UE - la răscruce în ceea ce privește extinderea, spune ambasadorul portughez la UE. Blocul comunitar e divizat în legătură cu extinderea, în timp ce încearcă să-și consolideze autonomia strategică într-o nouă lume geopolitică, a declarat Pedro Lourtie, ambasadorul portughez la UE, în timpul unei dezbateri de joi pe tema ”UE într-o lume în schimbare”. Citește mai mult (eng).

EUROPA DE EST

PRAGA

Ucrainenii din Cehia ar putea ajuta la serviciile sociale și de sănătate care se confruntă cu lipsa de personal. Refugiații ucraineni care ar putea lucra în sectorul sănătății și în serviciile sociale, două sectoare care se confruntă de mult timp cu un deficit de forță de muncă, sunt căutați de Ministerul ceh al Muncii, a declarat joi ministrul Muncii Marian Jurečka (KDU-ČSL). Citește mai mult (eng).

ȘTIRI DIN BALCANI

PRIȘTINA

Deși Grecia nu recunoaște independența Kosovo, schimburile politice, economice și culturale cu Grecia sunt mult mai mari decât cele cu majoritatea statelor membre care au recunoscut fosta provincie iugoslavă, a declarat într-un interviu pentru EURACTIV viceprim-ministrul Besnik Bislimi. El a adăugat că Priștina este conștientă de ceea ce înseamnă pentru Atena să facă pasul către recunoașterea Kosovo.

El a vorbit, de asemenea, despre ascensiunea extremei drepte în UE și SUA, declarând că Kosovo nu are nicio îngrijorare, deoarece relațiile țării cu aliații săi sunt mai puternice decât politicienii sau schimbările aduse de alegeri. Citește mai mult (eng).

SOFIA

Comisia Europeană alocă 1,2 miliarde de euro pentru transformarea regiunilor carbonifere din Bulgaria. Comisia Europeană a alocat joi 1,2 miliarde de euro pentru transformarea Stara Zagora, Kyustendil și Pernik în Bulgaria în cadrul Fondului pentru tranziție justă. Citește mai mult (eng).

BUCUREȘTI

Guvernul adoptă legea prin care se vor instala centrale eoliene offshore în Marea Neagră. Guvernul României a aprobat joi un proiect de lege pentru a facilita exploatarea energiei eoliene din Marea Neagră. Citește mai mult (eng).

LJUBLJANA

Guvernul sloven evită conflictul cu sindicatele – deocamdată. După luni de discuții dure, guvernul sloven și sindicatele din sectorul public au ajuns la un acord prin care salariile din sectorul public vor fi ajustate în 2024 la 80% din rata inflației din acest an, o înțelegere prin care executivul evită momentan o confruntare cu puternicele sindicate slovene. Citește mai mult (eng).

***

[Editat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson]