Președintele Marcelo Rebelo de Sousa se alătură actualiului prim-ministru pentru a susține o posibilă candidatură a fostului premier socialist António Costa la președinția Consiliului European. Le Pen, ID, închide din nou ușa pentru AfD din Germania.

***

Ediția de astăzi este sponsorizată de Uber

Fii acolo. Fie că vă îndreptați spre casă, spre cei dragi, într-o călătorie de afaceri într-un oraș necunoscut sau pur și simplu întârziați la ora zilnică de yoga. Uber este acolo, pentru ca tu să ajungi acolo când contează. Simplu, convenabil și rapid. Fii acolo.

Află mai multe.

*** 

În știrile de astăzi din The Capitals:

LISABONA

Premierul portughez Luís Montenegro a făcut „ceea ce trebuie”, clarificând sprijinul guvernului pentru posibila candidatură a fostului premier socialist António Costa la președinția Consiliului European, a declarat președintele Marcelo Rebelo de Sousa, invocând rezultatul alegerilor europene. Citește mai mult.

PARIS

Le Pen, ID, închide din nou ușa pentru AfD din Germania. Franțuzoaica Marine Le Pen și restul partidului de extremă-dreapta Identitate și Democrație (ID) s-au opus miercuri (12 iunie) ideii de a primi din nou partidul german AfD în grupul lor din Parlamentul European, după ce acesta a fost dat afară din cauza unei serii de scandaluri, au confirmat mai multe surse pentru Euractiv. Citește mai mult.

Noii aleși Reconquête! Europarlamentarii merg împotriva fondatorului partidului, Zemmour. Într-o întorsătură surprinzătoare a evenimentelor, patru dintre cei cinci eurodeputați nou-aleși din partidul francez de extremă dreapta Reconquête! (ECR), inclusiv liderul partidului, Marion Maréchal, l-au criticat miercuri în mod deschis pe fondatorul partidului, Eric Zemmour. Citește mai mult.

Macron atacă „extremele” și conservatorii la intrarea în campania electorală. Președintele francez Emmanuel Macron a atacat „extremele” politice și decizia conducerii conservatoare de a se alia cu extrema dreaptă, numindu-le „antirepublicane”, în conferința de presă de miercuri, care a durat două ore și în timpul căreia și-a lansat informal campania electorală. Citește mai mult.

Experți: Franța nu va prezenta la timp la Bruxelles planul național pentru energie și climă. Având în vedere situația politică actuală din Franța, este aproape imposibil ca guvernul să prezinte Comisiei Europene planul său național pentru energie și climă (PNEC) până la termenul limită de 30 iunie, potrivit mai multor experți francezi în energie și climă. Citește mai mult.

BERLIN

Germania prezintă un nou model de serviciu militar pentru a începe conscripția de anul viitor. După luni de așteptare, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a prezentat miercuri un nou model de serviciu militar pentru Germania, anunțând planurile de recrutare a 5.000 de recruți anual începând din 2025. Citește mai mult.

Industria auto germană și guvernul reacționează împotriva tarifelor UE pentru vehiculele electrice, BMW se confruntă cu o taxă de 21%. Asociația germană a industriei auto VDA și miniștri de rang înalt din guvern au criticat tarifele preliminare ale UE pentru mașinile electrice fabricate în China, anunțate miercuri, care vor afecta și companiile europene care produc în China, precum BMW și Dacia. Citește mai mult.

MAREA BRITANIE ȘI IRLANDA

LONDRA

Conservatorii britanici își unesc vocea în privința deportărilor din Rwanda, înaintea alegerilor anticipate din iulie. Premierul britanic Rishi Sunak a prezentat manifestul Partidului său conservator pentru alegerile generale anticipate din 4 iulie sub sloganul unui „viitor sigur”, angajându-se să reducă taxele și să dubleze deportările de migranți în Rwanda. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

ROMA

Italia se opune formulării „avortul sigur și legal” în proiectul de comunicat al G7. Italia a lucrat pentru a torpila limbajul privind drepturile sexuale și reproductive inclus în proiectul de comunicat al G7, a aflat Euractiv. Citește mai mult. 

MADRID

Treizeci și trei de migranți au murit pe mare în fiecare zi încercând să ajungă în Spania în acest an - ONG. Între ianuarie și mai anul acesta, un total de 5.504 migranți - aproape 33 de morți pe zi, sau un migrant la fiecare 45 de minute - au murit încercând să ajungă în Spania prin traversarea înșelătoare a mării, a dezvăluit miercuri un raport al unui ONG spaniol. Citește mai mult.

PP din Spania o îndeamnă pe von der Leyen să ajute la blocarea controversatei legi a amnistiei. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar trebui să ajute la blocarea controversatei legi de amnistie care grațiază sute de activiști separatiști catalani pentru fapte ilegale comise între 2011 și 2023, a scris miercuri Dolors Montserrat, candidatul principal al Partidului Popular spaniol (PP/PPE), care a ieșit pe primul loc în alegerile europene, într-o scrisoare adresată colegei sale din PPE, von der Leyen. Citește mai mult.

ATENA

Partidele mainstream din Grecia, în criză după alegerile europene. Rezultatele alegerilor europene au dezamăgit toate partidele mainstream de la Atena, deoarece grecii au întors spatele tuturor politicienilor cu o rată de abținere fără precedent. Citește mai mult.

Premierul grec face aluzie la o remaniere a cabinetului după dezamăgirea de la votul din UE. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a sugerat marți (11 iunie) o remaniere a cabinetului, afirmând că sunt necesare „măsuri corective” după ce partidul său de centru-dreapta a obținut rezultate mai puțin bune decât se aștepta în alegerile pentru Parlamentul European. Citește mai mult.

Grecia trebuie să se reformeze pentru a proteja turismul, spune Ombudsmanul. Grecia trebuie să reducă construcțiile galopante și să protejeze resursele de apă și zonele de coastă dacă dorește să mențină o industrie turistică sănătoasă în zona continentală muntoasă și pe insulele cu plaje, a declarat joi, într-un raport, Ombudsmanul țării. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

PRAGA

Constructorii auto cehi avertizează că tarifele pentru vehiculele electrice chinezești ar putea afecta lanțurile de aprovizionare. Posibila introducere a unor tarife comerciale semnificative pentru importurile de vehicule electrice (VE) chinezești, anunțată miercuri de Comisia Europeană, a stârnit îngrijorări în rândul producătorilor auto cehi. Citește mai mult

VARȘOVIA

Trei polonezi condamnați pentru participare la uciderea unui jurnalist olandez.
Trei polonezi au fost condamnați miercuri de un tribunal din Amsterdam la pedepse de până la 28 de ani de închisoare pentru rolul lor în asasinarea jurnalistului olandez de investigații criminale Peter de Vries. Citește mai mult.

BUDAPESTA

Ungaria ajunge la un acord de excludere, spune că nu va obstrucționa ajutorul NATO pentru Ucraina.
După o zi de negocieri „dificile”, Ungaria a confirmat miercuri (12 iunie) că nu va împiedica viitorul ajutor militar al NATO pentru Ucraina, dar i s-a promis, de asemenea, dreptul de a nu lua parte la astfel de eforturi. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

BALCANII DE VEST

Fără o abordare proactivă, UE riscă să se destrame și mai mult în Balcanii de Vest.
Timp de aproape 30 de ani, după căderea Zidului Berlinului și destrămarea violentă a Iugoslaviei, cele două țări ale noastre au fost divizate din cauza „disputei privind numele”, ceea ce a obstrucționat relațiile dintre popoarele noastre și a slăbit stabilitatea regională și perspectiva europeană a Balcanilor de Vest, scriu Alexis Tsipras și Zoran Zaev. Citește mai mult.

AGENDA:

UE:
Consiliul Justiție și Afaceri Interne se reunește pentru a discuta despre propunerea legislativă privind combaterea abuzurilor sexuale asupra copiilor, Pachetul Schengen 2024, azil și migrație și altele;
Summitul G7 ar trebui să abordeze situația din Orientul Mijlociu, schimbările climatice din Africa, migrația, inteligența artificială și altele;
Vicepreședintele Comisiei, Maroš Šefčovič, susține un discurs principal pe tema „Oportunități și provocări pentru următorul ciclu politic” la Congresul Eurochambres 2024, la Anvers, Belgia; Se întâlnește cu președintele Eurochambres, Vladimir Dlouhy;
Comisarul pentru energie, Kadri Simson, susține un discurs principal la evenimentul „Empowering Europe's Solar Future”, organizat de Alianța Solară Internațională (ISA);
Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, se întâlnește cu directorul general al Organizației Internaționale a Muncii (OIM), Gilbert Houngbo, la Geneva, Elveția;
***


[Editat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Liene Lūsīte, Sofia Mandilara]
Translated with DeepL.com (free version)