The Capitals vă prezintă cele mai recente știri din întreaga Europă, prin intermediul corespondențelor din principalele capitale europene, realizate de rețeaua media a EURACTIV.

Vă puteți abona la newsletterul în limba engleză aici. Știrile europene pe care merită să le citiți. Bine ați venit la The Capitals - EURACTIV, ediția din 12 septembrie.

INSTITUȚIILE UE

SOTEU: Puține politici noi, dar multă politică, înainte de discursul cheie al lui von der Leyen. Textul ultimului discurs al Ursulei von der Leyen privind starea Uniunii înainte de alegerile europene din iunie anul viitor este unul dintre cele mai bine păstrate secrete la Bruxelles. Cu toate acestea, puține din conținutul politic vor fi o mare surpriză: Controlul migrației și punerea în aplicare a "Green Deal" se vor afla probabil în centrul acestuia. Citește mai mult (en)

Cursa pentru președinția BEI: Vestager este deschisă la finanțarea de către UE a sectorului nuclear și al apărării. În contextul în care cursa pentru președinția Băncii Europene de Investiții (BEI) se află în ultima linie dreaptă, candidatul danez și fostul șef al Comisiei Europene pentru concurență, Margrethe Vestager, a declarat că ar fi dispusă să ia în considerare finanțarea BEI pentru apărare și sectorul nuclear. Citește mai mult (en)

BERLIN
Comisia Europeană: Economia Germaniei este în scădere, dar nu este "bolnavul  Europei". Comisia a redus din nou previziunile de creștere economică pentru Germania în previziunile sale de vară, estimând o scădere a economiei cu 0,4%, ceea ce reprezintă cea mai slabă performanță economică dintre cele mai mari șase economii ale UE. Comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, insistă asupra faptului că economia acestei țări dispune de toate mijloacele necesare pentru a-și reveni. Citește mai mult (en)

PARIS

Franța anulează o campanie de prevenire a consumului de alcool care urma să fie difuzată în timpul Cupei Mondiale de Rugby. Guvernul francez a decis în ultimul moment să nu difuzeze o campanie de prevenire a consumului de alcool în timpul Cupei Mondiale de rugby, în urma presiunilor lobby-ului vinului francez, potrivit unei ONG-uri, a dezvăluit luni o anchetă a Radio France. Citește mai mult (en)

VIENA
Austria vrea să încheie negocierile de aderare la UE ale Turciei. Austria dorește să încheie în mod oficial negocierile de aderare cu Turcia, deoarece o aderare deplină la blocul comunitar ar fi "de neconceput pentru noi", a declarat cancelarul Karl Nehammer pentru die Welt, în urma unui impuls recent din partea Turciei de a revitaliza negocierile aflate în impas. Citește mai mult (en).

BRUXELLES

Partidele lansează campanii politice înaintea alegerilor din Belgia. Cu 280 de zile înainte de alegerile belgiene, PTB, MR, DéFI și N-VA și-au lansat campaniile la trei niveluri: federal, regional și european. Citește mai mult (en).

HAGA


Raport: Noul cabinet olandez trebuie să pună în aplicare reduceri bugetare severe. Viitorul cabinet olandez va trebui să reducă drastic cheltuielile sau să majoreze taxele, deoarece deficitul bugetar al țării ar putea să nu respecte normele bugetare ale UE până în 2028, se arată într-un raport al unui consiliu consultativ format din oficiali olandezi de rang înalt, a declarat luni. Citește mai mult (en).

REGATUL UNIT ȘI IRLANDA

LONDRA | DUBLIN 


Irlanda și Regatul Unit vor conlucra pentru noi relații energetice. Potrivit guvernului irlandez, două memorandumuri de înțelegere semnate luni, cu ocazia Zilei britanico-irlandeze a energiei, între Irlanda și Marea Britanie, au ca scop creșterea cooperării în dezvoltarea energiei regenerabile offshore, explorarea unor noi oportunități de interconectare a energiei electrice și îmbunătățirea securității aprovizionării cu gaze naturale. Citește mai mult (en).

ȚĂRILE NORDICE ȘI BALTICE


STOCKHOLM

Suedia va majora bugetul apărării pentru a îndeplini obiectivul NATO. Bugetul apărării va fi majorat cu peste 27 de miliarde de coroane suedeze (2,2 miliarde de euro) anul viitor, ceea ce va duce cheltuielile de apărare ale Suediei la 2% din PIB și va permite îndeplinirea obiectivului NATO, a anunțat luni guvernul. Citește mai mult (en).

SUDUL EUROPEI

ATENA

După incendiile de vegetație, inundațiile dau lovitura finală fermierilor greci. Incendiile de vegetație fără precedent din timpul verii, urmate de inundații masive, au dat o lovitură grea agriculturii grecești, analiștii estimând că prețurile alimentelor vor exploda în curând. Citește mai mult (en).

MADRID

Separatiștii sărbătoresc ziua națională a Cataloniei și cer guvernului un referendum.
Forțele separatiste din Catalonia au sărbătorit luni Ziua Națională a regiunii cu un apel la exercitarea unei presiuni maxime asupra guvernului spaniol pentru a adera la cererile lor, inclusiv la un referendum de autodeterminare. Citește mai mult (en).

EUROPA DE EST

PRAGA

Dependența tot mai mare a Cehiei de petrolul rusesc ridică îngrijorări. Cehia și-a sporit dramatic dependența de petrolul rusesc, importurile prin intermediul conductei Druzhba ajungând la 65% în acest an, față de 56% în anul precedent, a declarat Barbora Putzová, purtătorul de cuvânt al firmei de stat Mero, pentru agenția de presă cehă. Citește mai mult (en).

VARȘOVIA

Fostul FM al PiS spune că statul de drept polonez este mai rău decât Ungaria. Statul de drept în Polonia este mult mai rău decât în Ungaria, a declarat fostul ministru de externe Jacek Czaputowicz despre politica actuală a guvernului pe care l-a slujit. Citește mai mult (en).

ȘTIRI DIN BALCANI


BUCUREȘTI

România ia în calcul să ceară despăgubiri pentru că nu a primit acces la Schengen.
Bucureștiul ia în considerare posibilitatea de a cere compensații pentru pierderile suferite de transportatori de când României i-a fost refuzat pentru prima dată accesul în zona Schengen fără vize, în 2011, a declarat luni ministrul român al Transporturilor, Sorin Grindeanu, adăugând că pierderile se ridică la 2% din PIB-ul țării. Citește mai mult (en.).

SOFIA

Industria cărbunelui din Bulgaria începe să acumuleze pierderi importante. După un an de profituri uriașe generate de criza de pe piața de electricitate din UE, industria cărbunelui din Bulgaria a început să piardă banii contribuabililor, potrivit datelor companiei de stat Mini Maritsa-Iztok, potrivit partenerului EURACTIV Bulgaria, Capital.bg. Citește mai mult (en).

TIRANA | ATENA

Data procesului aflat în centrul disputei dintre Atena și Tirana, stabilită cu o zi înaintea preluării mandatului. Data preliminară a procesului împotriva primarului ales, dar nesemnat, al orașului Himare, Fredi Beleri, a fost stabilită pentru joi, cu o zi înainte de expirarea termenului de preluare a mandatului. Citește mai mult (en).

AGENDA EUROPEANĂ ȘI GLOBALĂ:

 • UE: Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, prezidează reuniunea Colegiului comisarilor; primește prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis;
 • Vicepreședintele Comisiei, Margaritis Schinas, se întâlnește cu secretarul general al PPE, Thanassis Bakolas;
 • Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, susține o alocuțiune în cadrul celui de-al treilea trilog privind Regulamentul privind procedura de azil și al celui de-al șaptelea trilog privind baza de date europeană privind dactiloscopia în materie de azil (EURODAC); se întâlnește cu președintele Grupului S&D, Iratxe García Pérez;
 • Comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, se întâlnește cu ministrul afacerilor externe al Bosniei și Herțegovinei, Elmedin Konaković;
 • Reuniunea internațională la nivel înalt privind proprietatea industrială, organizată de Președinția spaniolă la Madrid, se concentrează asupra celor mai adecvate mecanisme de consolidare a sistemelor europene de protecție a proprietății industriale;
 • Sesiunea plenară a Parlamentului European dezbate un mecanism de protecție a UE rezistent la dezastre, împotriva valurilor de căldură extreme, a inundațiilor și a incendiilor de pădure; Voturi privind aprobarea numirii Ilianei Ivanova în calitate de membru al Comisiei Europene, Directiva privind energia regenerabilă și multe altele;
 • Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, are întrevederi cu ministrul afacerilor externe, afacerilor europene, comerțului exterior și instituțiilor culturale federale din Belgia, Hadja Lahbib, secretarul de stat pentru afaceri europene al Franței, Laurence Boone;
 • Germania: Karl Nehammer, cancelarul Austriei, participă la o reuniune de cabinet condusă de Markus Soeder, premierul landului Bavaria;
 • Italia: Consiliul municipal al orașului Veneția se reunește să analizeze sistemul de bilete turistice

 • Republica Cehă: Premierul sud-coreean Han Duck-soo în vizită oficială;
 • Rusia: Președintele Vladimir Putin participă la sesiunea plenară a Forumului Economic Estic;
 • OMC: Va publica Raportul privind comerțul mondial 2023;
***
[Ediția în limba engleză a fost editată de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Zoran Radosavljevic, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara; corespondența pentru România: Cătălina Mihai]