Kaja Kallas, premierul în funcție al Estoniei, nu va mai avea reprezentativitate, după ce conservatorii europeni (ECR) au devenit al treilea grup din Parlament, prin alăturarea europarlamentarilor AUR.

Ediția de astăzi este sponsorizată de METRO AG

O piață unică puternică, cheia competitivității și a creșterii economice a UE

Într-un interviu recent acordat Euractiv, europarlamentarul Andreas Schwab și Jens Bresler, METRO AG, vorbesc despre starea actuală a pieței unice a UE, provocările și oportunitățile în lumina transformării ecologice a UE. Ei explică de ce armonizarea și o piață unică puternică sunt cruciale pentru desfășurarea afacerilor cu ridicata în UE.

Aflați mai multe >>

În știrile de astăzi din The Capitals:

ROMA

Nu există suficientă reprezentare a Renew, pentru a o susține pe Kaja Kallas, aflată la conducerea guvernului estionian, pentru poziția de înalt reprezentant al UE pentru afaceri externe, au declarat surse din cadrul Fratelli d'Italia de la Bruxelles pentru Euractiv Italia. Acest rol i-ar oferi o influență prea mare în comparație cu noile echilibre din UE. Citește mai mult.

 

PARIS

Privatizarea televiziunii publice franceze este posibilă dacă RN ajunge la putere. Extrema dreaptă franceză, unită în spatele Rassemblement National (RN), a făcut din divizarea și vânzarea televiziunii publice una dintre prioritățile sale, deși detaliile vânzării rămân necunoscute. Citește mai mult.  

Alegeri în Franța: Propunerile candidaților de reducere a facturilor la energie se lovesc de legislația europeană. Toate cele trei blocuri care candidează la alegerile parlamentare franceze promit reduceri la facturile de energie, majoritatea măsurilor preconizate fiind compatibile cu legislația europeană, dar supuse anumitor condiții. Citește mai mult.

Piețele franceze se clatină, în timp ce Comisia Europeană lansează procedura de deficit. Piețele financiare din Franța au pierdut și mai mult teren miercuri, după ce Comisia Europeană a anunțat că intenționează să deschidă o procedură de deficit excesiv (EDP) privind bugetul național. Pe acest fond, s-au accentuat temerile că remanierea politică în curs de desfășurare ar putea agrava dificultățile economice ale țării. Citește mai mult.

Cel mai grav risc în mandatul lui Macron ar putea să nu fie extrema dreaptă, ci stânga. S-a crezut că apelul lui Emmanuel Macron la alegeri anticipate va da un nou impuls, un fel de cordon sanitar împotriva extremei drepte, cu el la cârmă - dar formarea rapidă a unei coaliții solide de stânga ar putea deveni o durere de cap mai mare pentru președintele aflat în dificultate. Citește mai mult.

PARIS | BERLIN

Cum vor Franța și Germania să acopere lacunele de securitate ale UE la Euro și la Jocurile Olimpice. Schimbul inegal de informații polițienești în întreaga UE îngreunează protecția turneelor sportive internaționale de vară, ceea ce face ca Franța și Germania să se bazeze pe cooperarea bilaterală pentru a acoperi lacunele. Citește mai mult.

STATELE NORDICE ȘI BALTICE

STOCKHOLM

Parlamentul suedez, divizat pe subiectul noului proiect de lege controversat al UE privind "controlul chat-ului". Politicienii suedezi din toate părțile spectrului politic au reacționat vehement la o propunere controversată, dar susținută de guvern, a UE, care vizează îmbunătățirea detectării și eliminării materialelor de abuz sexual asupra copiilor în comunicațiile prin SMS. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

LISABONA

Premierul portughez, cu ochii pe Africa, se angajează să consolideze relația cu Franța. Portugalia este pregătită să se angajeze să consolideze relațiile cu Franța, a declarat miercuri, la Paris, premierul Luís Montenegro în fața președintelui francez Emmanuel Macron, subliniind agendele europene, dar și influența pe care o au în comun în Africa. Citește mai mult  

MADRID

Bruxelles-ul decide să nu deschidă procedura de deficit excesiv împotriva Spaniei. Comisia Europeană a decis miercuri să nu deschidă o procedură de deficit excesiv împotriva Spaniei, în ciuda faptului că țara a încheiat anul trecut cu depășirea limitei stabilite de normele fiscale ale UE, îndemnând totodată Madridul să abordeze "întârzierile emergente" în implementarea planului său național de redresare și să adopte reformele fiscale aferente. Citiți mai mult.

NICOSIA

Hezbollah amenință cu războiul împotriva Ciprului dacă Nicosia continuă să ajute Israelul. Șeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, a avertizat miercuri că "niciun loc" din Israel nu va fi cruțat în cazul unui război în toată regula împotriva grupării libaneze și a amenințat Ciprul dacă își va deschide aeroporturile pentru Israel. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

PRAGA

Un tribunal din Praga va încerca să ridice imunitatea unui europarlamentar nou ales. Curtea Supremă din Praga se pregătește să ceară Parlamentului European să ridice imunitatea europarlamentarului nou ales și membră a partidului ANO (Renew), Jana Nagyová, implicată în cazul fraudei cu subvenții împreună cu liderul ANO, Andrej Babiš. Citește mai mult. 

VARȘOVIA

Stânga a căzut pradă propriului său succes, spun experții polonezi. Stânga în Europa a căzut pradă propriului succes, în special prin rezultatele alegerilor europene din Polonia, a declarat pentru Euractiv Polonia profesorul de studii sociale Andrzej Rychard de la Academia Poloneză de Științe. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Ucraineni arestați pentru "spionaj" la cea mai mare centrală electrică pe cărbune din Bulgaria. Un bărbat în vârstă de 23 de ani, cu pașaport ucrainean, a fost arestat în Bulgaria, fiind suspectat că a spionat cea mai mare centrală electrică pe cărbune deținută de stat din țară, Maritsa East 2. Citește mai mult.

BUCUREȘTI

România decide astăzi în CSAT dacă trimite un sistem Patriot în Ucraina. Nu este momentul potrivit pentru ca România să trimită un sistem Patriot în Ucraina, potrivit unui raport al Ministerului Apărării asupra căruia Consiliul Suprem de Apărare a Țării urmează să se pronunțe joi. Citește mai mult.

AGENDA:

UE: Consiliul pentru Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori se reunește pentru a discuta despre directiva privind egalitatea de tratament, dimensiunea socială a pieței internetului și altele;

Reuniunea Eurogrupului ar trebui să se concentreze asupra politicii industriale și a integrării pieței, revizuirea de către FMI a politicilor din zona euro și altele;

Vicepreședinta Comisiei, Vĕra Jourová, vorbește la Summitul european privind protecția datelor (EDPS) 2024;