În ediția de azi: Forum internațional al rusofililor în apropiere de orașul bulgar Kalofer; Spania: Transformarea limbilor catalană, bască și galiciană în limbi oficiale ale UE pune o serie de probleme financiare și juridice.

În ediția de astăzi, 15 septembrie, a The Capitals:

  • SOFIA  

Rusofilii din întreaga lume se adună în Bulgaria. Rusofilii din întreaga lume se vor reuni pentru primul Forum internațional al rusofililor în apropiere de orașul bulgar Kalofer, în ciuda faptului că Rusia a declarat Bulgaria stat inamic, de la declanșarea războiului împotriva Ucrainei. Citește mai mult în The Capitals (en).  

  • MADRID

Statele membre ale Uniunii Europene încearcă să studieze consecințele financiare și juridice ale transformării catalană, bască și galiciană în limbi oficiale ale UE, ceea ce face puțin probabil ca blocul comunitar să ajungă rapid la o decizie, așa cum spera inițial Spania. Citește mai mult în The Capitals (en)

INSTITUȚIILE UE

Kosovo respinge propunerea de compromis a UE în negocierile dintre Belgrad și Pristina. O nouă rundă de discuții între liderii Serbiei și Kosovo privind normalizarea legăturilor nu a reușit să facă progrese joi, după ce Pristina a respins o propunere de compromis a UE despre care a spus că favorizează linia Belgradului. Citește mai mult în The Capitals (en).

Carburanții electrici pentru noile mașini cu combustie trebuie să fie 100% nepoluanți: Proiectul Comisiei Europene. Carburanții electrici trebuie să fie neutri din punct de vedere climatic pentru vehiculele noi cu motoare cu combustie care vor fi vândute după 2035, potrivit unui nou proiect de regulament - care rezolvă o dispută internă în cadrul Comisiei Europene - consultat de EURACTIV. Citește mai mult în The Capitals (en)

BERLIN

Verzii germani se vor concentra pe siguranță în încercarea de a ajunge la centru. Într-o schimbare majoră de ton, Verzii germani își vor concentra campania pe teme precum securitatea și stimularea afacerilor, alături de subiectele clasice ale ecologiștilor, în încercarea de a se prezenta ca fiind partidul pragmatic și de a recâștiga alegătorii. Citește mai mult în The Capitals (en).

PARIS

Guvernul francez se aliază cu Comisia Europeană în ceea ce privește revizuirea statutului de protecție a lupilor. Planul cincinal al Franței pentru lupi începând cu 2024, care urmează să fie prezentat oficial de guvern săptămâna viitoare și consultat joi de Euractiv, se plasează de partea Comisiei Europene, solicitând o revizuire a statutului de protecție a animalului și încearcă să ofere mai mult sprijin fermierilor. Citește mai mult în The Capitals (en).

VIENA

Conflict de tranzit cu Italia: Viena nu este îngrijorată. O interdicție austriacă privind camioanele din Italia a stârnit indignare la Roma, ceea ce a provocat amenințări potrivit cărora guvernul italian va merge la Luxemburg pentru a da în judecată guvernul austriac la instanța supremă a UE. Citește mai mult în The Capitals (en).

BRUXELLES

Pe ce ar trebui să se concentreze președinția belgiană a Consiliului UE: raport. Belgia ar trebui să se folosească de viitoarea sa președinție a Consiliului pentru a se concentra pe coerența politicilor în domenii-cheie precum dezvoltarea, comerțul și migrația, potrivit raportului 2023 privind cooperarea belgiană pentru dezvoltare, publicat de CNCD-11.11.11 - un ONG - care a fost prezentat joi presei. Citește mai mult în The Capitals (en).

HAGA

Olandezii vor dona kituri de testare ADN Ucrainei în încercarea de a îi identifica pe copiii răpiți și duși în Rusia. Olanda va dona kituri de testare ADN Ucrainei pentru a ajuta această țară să identifice copiii răpiți de Rusia, a anunțat joi ministrul de externe demisionar Hanke Bruins Slot (CDA/PPE). Citește mai mult în The Capitals (en).

SUDUL EUROPEI

ROMA | BUDAPESTA

Italia se uită la Ungaria pentru a rezolva criza natalității. Italia se va uita la Ungaria - un 'exemplu perfect' de utilizare a investițiilor pentru a rezolva problema natalității - pentru a-și crește rata scăzută a natalității din prezent, a declarat joi premierul italian Giorgia Meloni la Summitul Democrat de la Budapesta, unde s-a întâlnit cu aliatul său politic și omologul ungar Viktor Orban. Citește mai mult în The Capitals (en)

MADRID

Curtea Supremă din Spania respinge apelurile împotriva grațierii separatiștilor catalani. Curtea Supremă a Spaniei a respins vineri recursurile depuse de partidul de extremă dreapta VOX și de partidul de centru-liberal Ciudadanos (Cetățeni) împotriva grațierii acordate de guvern pentru doi separatiști catalani proeminenți direct implicați în tentativa de secesiune din Catalonia din octombrie 2017. Citește mai mult în The Capitals (en).

LISABONA

Guvernul portughez este favorabil deciziei Băncii Centrale Europene de a opri majorările de dobândă Guvernul portughez a apreciat joi în mod pozitiv perspectiva Băncii Centrale Europene (BCE) potrivit căreia inflația se va apropia de 3% până în 2024 și și-a menținut poziția critică față de majorările succesive ale dobânzilor. Citește mai mult în The Capitals (en).

EUROPA DE EST

VARȘOVIA

Parlamentar german: Societatea poloneză nu trebuie să se lase influențată de atitudinea antigermană a PiS. Campaniile electorale poloneze sunt pline de resentimente, dar sperăm că retorica antigermană nu va afecta societatea poloneză, a declarat deputatul german SPD Sebastian Hartmann despre campania condusă de partidul polonez de guvernământ Lege și Justiție (PiS). Citește mai mult în The Capitals (en).

PRAGA

Șeful armatei cehe: Sprijinul armelor pentru Kiev nu s-a încheiat. Occidentul trebuie să se pregătească pentru un război de lungă durată în Ucraina și să se ocupe de o Rusie tot mai ostilă chiar și după ce acesta se va încheia, a declarat șeful Statului Major General al Cehiei, Karel Řehka. Citește mai departe în The Capitals (en).

BRATISLAVA

Viitoarea coaliție probabilă a Slovaciei vrea să construiască un nou reactor nuclear. Aproape toate partidele politice care au șanse de a face parte din guvernul Slovaciei după alegerile anticipate din 30 septembrie doresc să construiască un nou reactor nuclear, se arată într-o nouă analiză. Citește mai mult în The Capitals (en).

ȘTIRI DIN BALCANI

BUCUREȘTI

Un europarlamentar român solicită un mecanism UE pentru importurile de cereale din Ucraina. Europarlamentarul social-democrat român Victor Negrescu propune înființarea unui mecanism de tranzit al UE pentru importurile de cereale ucrainene, în timp ce premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului său al agriculturii, Florin Barbu, să se pregătească pentru viitoarea decizie a Comisiei Europene privind cerealele din Ucraina. Citește mai mult în The Capitals (en).

TIRANA

Proiectul de lege albanez privind jocurile de noroc divizează în egală măsură partidul de guvernământ și opoziția. Încercările guvernului albanez de a reintroduce jocurile de noroc online au întâmpinat rezistență din partea membrilor propriului Partid Socialist, aflat la guvernare, și a Partidului Democrat, aflat în opoziție. Citește mai mult în The Capitals (en).

AGENDA:

  • UE: Eurogrupul se reunește pentru a discuta despre previziunile intermediare ale Comisiei, despre politica monetară a BCE; printre punctele importante de pe ordinea de zi se numără evaluarea progreselor înregistrate în ceea ce privește ratificarea tratatului privind Mecanismul european de stabilitate și altele;
  • Reuniunea informală a miniștrilor afacerilor economice și financiare are loc la Santiago de Compostela, Spania; Agenda se axează pe autonomia strategică și pe consolidarea cooperării economice internaționale, în special cu America Latină și regiunea Caraibelor;
  • Președintele Comisiei Ursula von der Leyen vizitează Centrul de cercetare Merck KGaA pentru aplicații electronice, împreună cu ministrul-președinte al landului Hessen, Boris Rhein, la Darmstadt, Germania;
  • Comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, organizează o videoconferință cu reprezentanți ai Grupului farmaceutic al UE (PGEU) pentru a discuta despre revizuirea legislației; organizează o videoconferință cu ministrul sănătății din Ucraina, Viktor Liashko;
  • Comisarul pentru buget și administrație, Johannes Hahn, susține un discurs principal în cadrul Forumului economic și financiar Skopje 2023, în Macedonia de Nord;
  • Comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, participă la grupul de lucru la nivel înalt privind consecințele de mediu ale războiului din Ucraina;
  • Cuba: Summitul G77 plus China privind știința, tehnologia și dezvoltarea, la care este așteptat să participe șeful ONU, Antonio Guterres.
***

[Editori ai versiunii în engleză: Charles Szumski, Daniel Eck, Zoran Radosavljevic, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara. Corespondență din România: Cătălina Mihai]