Parisul va găzdui luni 20 de șefi de stat pentru a mobiliza producția europeană și a sprijini Ucraina. | Germania schimbă, în comunicările oficiale, ortografia numelui capitalei ucrainene.

***

Ediția de astăzi este sponsorizată de: the European Round Table for Industry (ERT)

A message from European Round Table for Industry (ERT):

Is the race for the future already run & lost? Find out as ERT launches its Competitiveness and Industry Benchmarking Report near Rond-point Schumann on Monday, 18 March at 14:00 CET. Mark your diary and register here.

***


În știrile de astăzi din The Capitals:

PARIS

Parisul va găzdui luni 20 de șefi de stat pentru a mobiliza capacitatea de producție europeană și pentru a explora modalități mai bune de a sprijini Ucraina în răspunsul său militar la agresiunea rusă, în condițiile în care războiul intră în cel de-al treilea an, iar trupele de pe teren sunt atât în inferioritate de arme, cât și de personal. Citește mai mult.

Șeful listei Rassemblement National apără PAC și critică Pactul verde. Jordan Bardella, cap de listă al formațiunii de extremă-dreapta Rassemblement National (RN) pentru viitoarele alegeri europene, și-a reiterat dorința de a rămâne parte a politicii agricole a UE, criticând în același timp proiectul "în scădere" al Pactului Verde pentru Europa, duminică, la Salonul Internațional de Agricultură de la Paris. Citește mai mult.

BERLIN

Germania schimbă, în comunicările oficiale, numele capitalei ucrainene. Guvernul a schimbat ortografia capitalei ucrainene în comunicările sale oficiale din 'Kiew' în ucraineană 'Kyjiw', a anunțat ministrul de externe Annalena Baerbock la a doua aniversare a invaziei rusești. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

MADRID

Presiunea asupra lui Sánchez crește din cauza scandalului de corupție pandemică în care este implicat un fost ministru. Premierul Pedro Sánchez se află sub presiunea opoziției pentru a-l demite pe fostul ministru al Transporturilor, José Luis Ábalos, din funcția de deputat. Acesta ar fi știut despre un posibil act de corupție de 50 de milioane de euro pentru achiziționarea de măști în timpul pandemiei. Opoziția a cerut anchetă parlamentară. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

VARȘOVIA

Un ministru polonez va cere limitări la Green Deal. Ministrul polonez al agriculturii, Czesław Siekierski, va cere limitări asupra Green Deal-ului european la reuniunea de luni a Consiliului UE, în condițiile în care fermierii continuă să protesteze, a comentat ministrul în timpul unei conferințe ministeriale de duminică. Citește mai mult.

PRAGA

Foști comisari cehi fac apel la adoptarea euro. Republica Cehă trebuie să adopte euro dacă vrea să se implice în evoluțiile viitoare ale UE, au declarat pentru agenția de presă cehă de presă toți cei trei foști comisari europeni cehi, Pavel Telička, Vladimír Špidla și Štefan Füle, adăugând că UE trebuie să treacă prin reforme. Citește mai mult.

BRATISLAVA

Miting al ONG-urilor împotriva deciziei guvernului slovac de a anula subvenția pentru proiecte destinate drepturile omului. După ce ministrul justiției, Boris Susko, a anulat fără explicații apelul pentru depunerea de cereri pentru un grant de 769.500 de euro în cadrul programului "Drepturile omului 2024", ONG-urile au semnat o petiție prin care îl îndeamnă să își reconsidere decizia. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Bulgaria are șanse reale de a intra în zona euro în 2025. Bulgaria are o șansă reală de a adera la zona euro în 2025, deoarece va putea îndeplini toate condițiile de aderare, a declarat ministrul de finanțe Asen Vasilev, după o reuniune informală a miniștrilor economiei și finanțelor care a avut loc săptămâna trecută la Gand. Citește mai mult.

BELGRAD

Premierul sârb respinge apelul opoziției și al Parlamentului European de a investiga alegerile din decembrie. Alegerile din decembrie au fost legitime, a declarat premierul Ana Brnabić într-o apariție televizată în direct, ca răspuns la apelul opoziției, precum și al comunității internaționale și al Parlamentului European pentru o anchetă internațională, adăugând că un astfel de demers ar încălca suveranitatea Serbiei. Citește mai mult.

AGENDA

UE: Consiliul pentru Agricultură și Pescuit se reunește pentru a discuta despre răspunsurile rapide și structurale la crizele din sectorul agricol, și multe altele;

Reuniunea informală a miniștrilor pentru egalitatea de gen analizează principalele realizări și lecții învățate și are în vedere viitorul până în 2030;

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, are o întâlnire cu președintele Comisiei, Ursula von der Leyen;

Președintele Comisiei Ursula von der Leyen îi primește pe președinții grupurilor Partidului Popular European, Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților și Renew Europe, Manfred Weber, Iratxe García-Pérez și Valérie Hayer;

Vicepreședintele Comisiei, Maroš Šefčovič, prezidează dialogul privind tranziția curată în ceea ce privește infrastructura europeană Green Deal;

Vicepreședintele Valdis Dombrovskis în Emiratele Arabe Unite: Secretarul general al Consiliului de Cooperare pentru statele arabe din Golf, Jasem Mohamed AlBudaiwi;

participă la o conversație ministerială privind viitorul OMC după cea de-a 30-a aniversare a sa; are întâlniri cu ministrul comerțului din Republica Populară Chineză, Wang Wentao, ministrul comerțului din Regatul Arabiei Saudite, Majid Alkasabi, ministrul comerțului și industriei din Republica Africa de Sud, Ebrahim Patel; participă la sesiunea de deschidere a MC13;

Comisarul pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, a avut o convorbire cu secretarul general adjunct al ONU, Amina J. Mohammed;

*** [Editat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]