The Capitals oferă zilnic știri proaspete din capitalele Europei, adunate de redacțiile regionale ale EURACTIV.

În ediția de astăzi The Capitals

ROMA

Vicepremierul italian și liderul de extremă-dreapta al Lega, Matteo Salvini, suspectează o complicitate ilicită între UE, Germania și China în favoarea mașinilor electrice și împotriva industriei auto italiene. Citește mai mult (eng.)

INSTITUȚIILE UE

Dovezile Qatargate, puse sub semnul întrebării după demisia unui judecător de rang înalt. Demisia judecătorului de top Michel Claise din cauza unui conflict de interese pune sub semnul întrebării întreaga anchetă judiciară privind scandalul de corupție Qatargate, a declarat un avocat din Bruxelles pentru EURACTIV.com. Citește mai mult (eng.)

UE se îndreaptă spre reguli mai puțin stricte privind anumite culturi modificate genetic. Comisia Europeană face presiuni pentru ca anumite tipuri de plante modificate genetic să fie tratate ca și plantele produse în mod convențional, potrivit unei propuneri de proiect a Executivului UE, ceea ce a stârnit reacții mixte din partea părților interesate. Citește mai mult (eng.)

BERLIN

Scholz face apel la China să facă lobby pe lângă Rusia pentru pace. Cancelarul german Olaf Scholz a cerut marți Chinei să facă lobby pe lângă Rusia pentru a retrage trupele și a pune capăt războiului din Ucraina. Citește mai mult (eng.)

PARIS

Raport: Reforma pensiilor din Franța nu va acoperi deficitul. Controversata reformă a pensiilor pe care președintele francez Emmanuel Macron a impus-o prin parlament în martie nu va rezolva problema deficitului de pensii așa cum a prezis guvernul, a constatat într-un raport organismul francez de supraveghere a pensiilor. Citește mai mult (eng.)

HAGA

Porturile olandeze cad din nou victime hackerilor favorabili Rusiei. Site-urile web a trei porturi olandeze și belgiene au fost blocate de un grup de hackeri simpatizanți ai Rusiei marți dimineață, la doar două săptămâni după alte incidente similare. Citește mai mult (eng.)

ȚĂRILE NORDICE ȘI BALTICE

STOCKHOLM

Suedia va spori controalele de securitate pentru cetățenii cu dublă cetățenie care solicită locuri de muncă. Verificări de securitate mai stricte vor fi efectuate asupra cetățenilor cu dublă cetățenie sau a persoanelor cu legături cu țări străine care aplică pentru locuri de muncă sensibile, a anunțat marți șeful Serviciului de Securitate suedez. Citește mai mult (eng.)

SUDUL EUROPEI

MADRID

Partidul de extremă dreapta Vox (ECR) neagă existența violenței de gen, în timp ce dreapta PP (PPE) ignoră termenul din acordurile de coaliție. Înaintea alegerilor din Spania din 23 iulie, dezbaterile din campania electorală s-au axat pe modul în care extrema dreaptă Vox (ECR) și dreapta PP (PPE) abordează violența de gen, unde VOX neagă total existența acesteia, iar PP afirmă că este o prioritate, tăind în același timp termenul din acordurile de coaliție. Citește mai mult (eng.)

VIȘEGRAD 

VARȘOVIA

Derogarea poloneză de la schema UE de relocare a azilanților, "un adevăr pe jumătate", potrivit unor surse. Surse diplomatice dezmint informațiile din presa poloneză care citează diplomați și experți ai UE, potrivit cărora Polonia ar putea eventual să solicite o derogare de la schema UE de relocare a migranților care cer azil, la care Varșovia a pus recent veto împreună cu Ungaria. Citește mai mult (eng.)

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Guvernul bulgar vrea ca von der Leyen să rezolve disputele politice interne. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, trebuie să rezolve disputele politice interne din Bulgaria cu privire la cine ar trebui să o înlocuiască pe fostul comisar european Mariya Gabriel, a declarat guvernul de la Sofia. Citește mai mult (eng.)

BUCUREȘTI | CHIȘINĂU

România susține discuțiile privind aderarea Republicii Moldova la UE, se așteaptă la un start în 2023. Acordarea de sprijin Republicii Moldova în avansarea negocierilor de aderare la UE rămâne o prioritate cheie a politicii externe a României, a declarat marți noul ministru de Externe al României, Luminița Odobescu, în prima sa deplasare în Republica Moldova, înaintea prezentării de miercuri a Comisiei Europene privind progresele înregistrate de Republica Moldova. Citește mai mult (eng.)

ZAGREB

Premierul croat promite depozitarea sigură a deșeurilor nucleare, în ciuda scepticismului bosniac. Premierul Andrej Plenkovic a promis că cele mai înalte standarde de siguranță vor fi aplicate în timpul construției primului depozit de deșeuri radioactive din Croația, situat în apropierea graniței cu Bosnia și Herțegovina, după o sesiune comună a guvernelor croat și bosniac la Zagreb, deși ministrul bosniac al comerțului exterior, Stasa Kosarac, a fost, se pare, mai puțin convins. Citește mai mult (eng.)

PRIȘTINA

Kurti este gata să meargă la Bruxelles, Vucic încă nu și-a dat acordul. Premierul kosovar Albin Kurti a declarat că este pregătit să meargă la Bruxelles pentru a discuta despre situația actuală din nordul Kosovo și despre starea relațiilor cu Serbia, în timp ce președintele Aleksander Vucic nu pare la fel de interesat. Citește mai mult (eng.)

***

[Edited by Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]