Sarkozy spune că Macron a aruncat țara într-un risc major, în timp ce fostul președinte Hollande revine surprinzător în alegerile din Franța, cu o declarație de candidatură. | Germanul Scholz se așteaptă la un al doilea mandat al lui von der Leyen.

***

Ediția de astăzi este sponsorizată de METRO AG

O piață unică puternică, cheia competitivității și a creșterii economice a UE

Într-un interviu recent cu Euractiv, europarlamentarul Andreas Schwab și Jens Bresler, METRO AG, vorbesc despre starea actuală a pieței unice a UE, provocările și oportunitățile în lumina transformării ecologice a UE. Ei explică de ce armonizarea și o piață unică puternică sunt cruciale pentru desfășurarea afacerilor cu ridicata în UE.

Aflați mai multe >>

În știrile de astăzi din The Capitals:

Fostul președinte de centru-dreapta al Franței, Nicolas Sarkozy, s-a pronunțat împotriva deciziei actualului președinte Emmanuel Macron de a dizolva Adunarea Națională, în urma înfrângerii zdrobitoare suferită de acesta în fața Rassemblement National, formațiunea de extremă-dreapta a lui Marine Le Pen, în alegerile europene. Citește mai mult.

PARIS

Fostul președinte Hollande revine surprinzător în alegerile din Franța. Fostul președinte socialist francez François Hollande a declarat sâmbătă că va candida din nou la alegerile legislative, cea mai recentă întorsătură politică după ce succesorul său Emmanuel Macron a convocat în mod neașteptat un scrutin anticipat. Citește mai mult.

INSTITUȚIILE UE

Liderii UE ar trebui să ajungă la un acord asupra unui "pachet de măsuri" pentru funcții de conducere. În timp ce liderii UE se întâlnesc luni seară pentru a discuta despre posturile instituționale de top ale blocului după alegerile europene, un "acord politic" rapid ar putea fi în cărți. Citește mai mult.

BERLIN

Germanul Scholz se așteaptă la un al doilea mandat al lui von der Leyen. Cancelarul german Olaf Scholz se așteaptă ca Ursula von der Leyen să fie realeasă în funcția de președinte al Comisiei Europene, după ce a ieșit ca o concurentă puternică din alegerile europene, reiterându-și totodată condițiile prealabile pentru nominalizarea compatrioatei sale. Citește mai mult.

REGATUL UNIT ȘI IRLANDA

Sondajele din Marea Britanie indică o "extincție electorală" pentru conservatorii premierului Sunak. Trei sondaje de opinie britanice publicate sâmbătă seara târziu au prezentat o imagine sumbră pentru Partidul Conservator al premierului Rishi Sunak, iar un sondaj de opinie a avertizat că formațiunea se confruntă cu "extincția electorală" la alegerile din 4 iulie. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

MADRID

Spaniolul Sánchez exclude alegerile anticipate și avertizează împotriva noii vedete "ultra" Pérez. Guvernul spaniol nu intenționează să convoace alegeri anticipate înainte de alegerile generale din 2027, chiar dacă separatiștii catalani își vor retrage sprijinul executivului și dacă bugetul național pentru 2025 nu va fi aprobat, a declarat duminică premierul Pedro Sánchez (PSOE/S&D) într-un interviu. Citește mai mult.

ROMA

Un activist italian deținut în Ungaria de peste un an a fost eliberat după ce a fost ales europarlamentar. Ilaria Salis, o activistă antifascistă italiană judecată în Ungaria pentru că ar fi atacat neonaziști anul trecut, s-a întors sâmbătă în Italia, după ce a fost eliberată din arest la domiciliu cu câteva zile mai devreme, în urma alegerii sale ca membră a noului Parlament European. Citește mai mult.

ATENA

Premierul grec remaniază cabinetul după rezultatul mai prost decât se aștepta la votul din UE. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis și-a remaniat vineri cabinetul pentru a impulsiona lupta guvernului cu criza costului vieții, dar și-a păstrat în funcție miniștrii de externe și de finanțe pentru a arăta continuitatea politicii. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

PRAGA

ANO din Cehia se opune celui de-al doilea mandat von der Leyen și pune sub semnul întrebării aderarea la Renew. Partidul populist ANO, care a câștigat alegerile europene în Cehia și care este, de asemenea, a doua cea mai mare delegație națională în grupul Renew Europe, după Franța, cu șapte locuri, se opune ca Ursula von der Leyen să conducă Comisia Europeană pentru un al doilea mandat de președinte. Citește mai mult.

BRATISLAVA

Noul președinte al Slovaciei se angajează să viziteze vecinii și subliniază rolul cheie al NATO. Noul președinte al Slovaciei, Peter Pellegrini, și-a anunțat planurile de a vizita toți vecinii săi și Ucraina, devastată de război, în primul său interviu oficial de duminică, în care a subliniat, de asemenea, importanța NATO și a "umbrelei protectoare" a UE pentru securitatea țării. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Bulgarul Borissov de la GERB stabilește la Sofia un termen limită pentru un nou guvern. Boyko Borissov, liderul partidului bulgar de centru-dreapta GERB, care a câștigat alegerile parlamentare anticipate din Bulgaria la sfârșitul săptămânii trecute, le-a dat viitorilor săi parteneri un ultimatum de o săptămână pentru a forma o coaliție de guvernare și a alege un nou guvern - sau se va confrunta cu alte alegeri anticipate. Citește mai mult.

BUCUREȘTI

Liderul extremei drepte din România, primul care își anunță candidatura la președinție. Liderul român de dreapta populist și naționalist AUR, George Simion, a devenit sâmbătă primul politician care și-a anunțat candidatura la președinția României, exprimându-și dorința de a-i servi pe toți românii și criticând dur Austria pentru că a blocat aderarea deplină a României la Schengen. Citește mai mult.

AGENDA:

UE: Consiliul Mediu se reunește pentru a discuta despre legea privind restaurarea naturii, obiectivul climatic 2040 și gestionarea riscurilor climatice și altele; Se așteaptă o reuniune informală a liderilor pentru a discuta următorul ciclu instituțional;

Comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, susține un discurs la Conferința privind pacea și creșterea durabilă, la Atena, Grecia;

Comisarul pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, participă la "Reuniunea Comitetului director la nivel înalt pentru obiectivul de dezvoltare durabilă 4 (SDG4), la Paris, Franța;
Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, susține un discurs la "EU Knowledge Hub: Prevenirea radicalizării 2.0", eveniment de lansare;
***

[Editat în engleză de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Liene Lūsīte, Sofia Mandilara]