THE CAPITALSScholz și cancelarul din umbră: Cum își joacă Germania rolul în Europa

Merz a discutat de la egal la egal cu aliații europeni, înainte de a-și prelua mandatul. Ce atuuri și ce piedici aduce Germania la masă. | Suedia trimite avioane Gripen în Polonia, pentru misiuni NATO de patrulare. | Neîncredere în Guvernul bulgar.
||| Ediția de astăzi este susținută de ACI EUROPE
Participați la singurul eveniment dedicat aeroporturilor regionale din Europa. Regiuni mai puternice înseamnă o Europă mai puternică. Aeroporturile regionale stimulează investițiile, comerțul și mobilitatea: favorizând reziliența economică, prosperitatea și competitivitatea. Stabiliți viitorul conectivității aeriene regionale și puterea economică a Europei în Dalaman, Turcia, 28 și 29 aprilie 2025, la Conferința și expoziția ACI EUROPE Regional Airports. Alăturați-vă nouă și vedeți cum competitivitatea Europei își ia zborul! Aflați mai multe.
|||
Astăzi, știrile din TheCapitals:
BERLIN
Liderii europeni s-au reunit la Bruxelles pentru a discuta viitoarea politică de apărare a blocului. La summit, câștigătorul recent al alegerilor din Germania, Friedrich Merz, a participat alături de aceștia, deși nu și-a preluat încă mandatul. În timp ce Merz pregătește deja scena pentru cancelaria sa cu un anunț de investiții fără precedent, finanțat prin datorii, Germania rămâne blocată de dublarea unor instituții, care limitează capacitatea celei mai mari economii europene de a acționa în materie de politică externă într-un moment crucial - limitând astfel capacitățile continentului. Citește mai mult.
STATELE NORDICE ȘI BALTICE
STOCKHOLM
"Dă-mi, dă-mi, dă-mi" un avion de luptă. Suedia trimite avioane Gripen în Polonia pentru misiuni de patrulare NATO, marcând o premieră istorică, a anunțat joi ministrul apărării, Pål Jonson. Din aprilie până în iunie, până la opt avioane Gripen, cu un echipaj de 110 membri, vor patrula spațiul aerian polonez, consolidând supravegherea nordică a NATO. "Este vorba despre descurajare – sau apărare, în cazul unui atac asupra alianței", a spus Jonson. În vară, până la opt avioane suplimentare vor proteja centrul NSATU al NATO din Polonia, asigurând livrările de arme către Ucraina. "Acest lucru menține fluxul de sprijin", a adăugat ministrul suedez de externe, Maria Malmer Stenergard. Decizia, prezentată astăzi parlamentului, marchează debutul Suediei în apărarea avansată a NATO. Jonson a minimizat riscurile, argumentând că "forțele noastre sunt antrenate pentru asta" și a insistat că apărarea internă a Suediei nu va avea de suferit. (Charles Szumski | Euractiv.com)
SUDUL EUROPEI
ROMA
Italia trasează o linie roșie privind ReArm Europe. Giorgia Meloni susține pe deplin inițiativa ReArm Europe - cu excepția a două aspecte: numele și ideea de a folosi fondurile de coeziune pentru finanțarea acesteia. Potrivit unor surse, la Consiliul European ea a precizat clar că aceste fonduri au un scop precis, iar achizițiile de arme nu fac parte din acesta. Italia nu cedează. Sau, după cum a spus vicepremierul Antonio Tajani înaintea summitului PPE de joi: "În ceea ce privește fondurile de coeziune, nu le vom folosi, deoarece trebuie alocate altor scopuri. Nu există nicio preocupare în acest sens". (Alessia Peretti | Euractiv.it)
LISABONA
Premierul Portugaliei face apel la stabilitate, dar cere parlamentului să clarifice eventualele dubii privind legitimitatea guvernului. Premierul portughez, Luís Montenegro, a declarat joi că "ar fi de dorit" să nu existe "tulburări politice" în țară, dar a insistat că parlamentul trebuie să clarifice dacă există vreo îndoială asupra legitimității guvernului. "Din punctul de vedere al realității economice și sociale a țării, ar fi de dorit să nu existe niciun fel de instabilitate politică, dar democrația trebuie să funcționeze", a declarat Luís Montenegro la intrarea într-o reuniune extraordinară a Consiliului European la Bruxelles. (André Campos Ferrão, editat de Cristina Cardoso | Lusa.pt)
EUROPA DE EST
VARȘOVIA
Cele trei preocupări ale Poloniei față de propunerile UE privind apărarea. Dat fiind faptul că premierul Donald Tusk (PO, PPE) a susținut de mult timp investițiile europene în domeniul apărării, Varșovia ar trebui să fie mulțumită de propunerile recente ale Comisiei Europene. Acesta constau, în principal, în relaxarea politicilor fiscale pentru cheltuielile de apărare și posibilitatea contractării unei datorii comune pentru inițiativele de apărare. (Aleksandra Krzysztoszek | Euractiv.pl)
PRAGA
Parlamentarii cehi susțin tratatul cu Vaticanul, în ciuda dezbaterilor privind secretul confesiunii. Parlamentul ceh a aprobat joi un tratat dezbătut de mult timp cu Vaticanul, în ciuda criticilor legate de modul în care acesta abordează secretul confesiunii. Tratatul, care recunoaște dreptul Bisericii Catolice de a păstra confidențialitatea confesiunilor, a stârnit temeri că ar putea proteja infracțiuni, în special în cazurile de abuz. (Aneta Zachová | Euractiv.cz)
În ciuda votului de joi, un grup de parlamentari cehi se opune în continuare tratatului, solicitând revizuirea acestuia de către Curtea Constituțională. Printre cei mai vocali critici se numără Partidul Pirat Ceh (Verzii/ALE), aflat în opoziție. Susținătorii, inclusiv coaliția de centru-dreapta aflată la putere, susțin că tratatul nu extinde protecția bisericii dincolo de legislația existentă. Ministrul justiției, Pavel Blažek (ODS, ECR), insistă că acordul nu acordă imunitate absolută, spre deosebire de tratatele similare din alte părți. Între timp, criticii avertizează că formularea vagă privind „lucrătorii pastorali” ar putea permite Bisericii să definească cine este obligat să păstreze secretul. Tratatul trebuie să fie ratificat de președintele ceh Petr Pavel, care ar dori să aștepte decizia instanței. Dacă va fi ratificat, Republica Cehă se va alătura celor 64 de țări care au încheiat acorduri cu Vaticanul. (Aneta Zachová | Euractiv.cz)
///
BRATISLAVA
Politicienii ucraineni și slovaci condamnă comentariul eurodeputatului privind Rusia. Ambasada Ucrainei la Bratislava a emis un protest ferm față de „declarațiile rușinoase” ale eurodeputatului slovac Erik Kaliňák (Smer-SD/NI), care a declarat joi că, dacă rușii ar ajunge la Uzhhorod, „am avea în sfârșit un vecin de încredere” - un comentariu care a întâmpinat reacții negative chiar din partea oficialilor guvernamentali. Citiți mai multe.
ȘTIRI DIN BALCANI
SOFIA
Încrederea în noul cabinet al Bulgariei se erodează rapid. Din ianuarie, Bulgaria are un nou guvern după mai mult de patru ani de instabilitate politică, ceea ce este o veste bună. Vestea proastă este că, potrivit sondajelor de opinie, încrederea publică în cabinet se erodează rapid. Neîncrederea în cabinet crește, potrivit unui sondaj realizat de agenția Market Links și anunțat joi. În ianuarie, când cabinetul a preluat mandatul, sondajele măsurau 42% neîncredere în guvernul lui Rosen Zhelyazkov, iar acum aceasta este de 46%. Cabinetul bulgar este o coaliție minoritară tripartită formată din partidul GERB al lui Boyko Borissov, Partidul Socialist Bulgar și „Există un astfel de popor”, o forță populistă. Acestea sunt susținute de DPS-DPS, un partid care reprezintă minoritatea etnică turcă. Borissov se bucură de 24% încredere, dar neîncrederea în el este de 58%. Cea mai mare neîncredere, de 79%, este în Delyan Peevski, liderul unei forțe politice care s-a desprins din DPS, luptând pentru același electorat. Peevski a fost sancționat de SUA pentru corupție în cadrul actului global Magnitsky. (Georgi Gotev | Euractiv.bg)
AGENDA:
UE:
Consiliul de Justiție și Afaceri Interne, în formatul său dedicat Justiției, se va concentra pe insolvență și stat de drept;
Vicepreședinta Comisiei, Teresa Ribera, primește o delegație a directorilor generali din industria chimică a UE;
Vicepreședinții Teresa Ribera și Henna Virkkunen participă la reuniunea plenară a grupului de nivel înal al Actului Pieței Digitale;
Comisarul pentru egalitate, Hadja Lahbib, susține o conferință de presă după adoptarea "Foii de parcurs pentru drepturile femeilor"; Comisarul pentru Apărare și Spațiu, Andrius Kubilius, găzduiește ministrul apărării al Ucrainei, Rustem Umerov.
[Editare în engleză de Vas Panagiotopoulos, Daniel Eck, Sofia Mandilara]
Comentarii