Paris: vizele de muncă pe termen lung se vor obține mult mai greu| Germania va salva Siemens Energy, pentru a proteja tranziția ecologică | Scurgerea unui memorandum confidențial despre Israel stârnește indignare în parlamentul olandez.

*** (sponsor) Ediția de astăzi este susținută de Hydrogen Europe. Descoperiți, învățați, relaționați și fiți inspirați! Înscrieți-vă acum gratuit la evenimentul anului dedicat hidrogenului! Acesta va avea loc la Bruxelles Expo în perioada 20-24.11, locul unde liderii din industrie, cadrele universitare și factorii de decizie politică se vor întâlni și vor discuta despre oportunitățile și provocările care stau în fața economiei bazate pe hidrogen. Înscrieri aici 

***

În ediția de astăzi The Capitals

PARIS

Proiectul de lege al guvernului privind imigrația a fost votat marți de Senatul francez cu o largă majoritate. Majoritatea prevederilor cheie au fost înăsprite, printre acestea: acces îngreunat la vizele de muncă pe termen lung pentru imigranți și suspendarea serviciilor medicale pentru imigranții ilegali. Citește mai mult.

LUXEMBOURG

Comisarul luxemburghez pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, și-a exprimat interesul de a deveni candidatul principal al Partidului Socialist European pentru alegerile europene din iunie, recunoscând că numele său 'este vehiculat'. Citește mai mult.

BERLIN

Siemens Energy: Germania va salva un jucător cheie al tranziției ecologice pentru 7,5 miliarde de euro. Gigantul Siemens Energy, care se confruntă cu dificultăți în domeniul tranziției energetice, a solicitat cu succes guvernului german o garanție în valoare de 7,5 miliarde de euro, iar compania-mamă Siemens a contribuit și ea. Citește mai mult

HAGA

Scurgerea unui memorandum confidențial despre Israel stârnește indignare în parlamentul olandez. Scurgerea unui memorandum confidențial al ambasadei olandeze în Israel, în care Israelul este acuzat de folosirea "forței disproporționate" împotriva civililor din Gaza pentru a-și arăta puterea militară, a stârnit indignarea parlamentarilor olandezi de stânga; o serie de deputați au solicitat o dezbatere parlamentară pe această temă. Citește mai mult.

Sănătate: Critică pentru alegători, "cartof fierbinte" pentru partide în alegerile olandeze. Sănătatea este considerată un subiect crucial pentru alegătorii olandezi înaintea alegerilor naționale, însă partidele politice au fost reticente în a aborda acest subiect în programele lor. Citiește mai mult.

INSTITUȚIILE UE

Turbulențele politice din Spania continuă să cuprindă instituțiile UE. Comisia pare prinsă la mijloc într-un foc încrucișat între forțele politice care cer acțiune. Și în Parlamentul European apar diviziuni, înaintea unei dezbateri cheie, săptămâna viitoare. Citește mai mult.

Interviu exclusiv cu Maroš Šefčovič despre vehiculele electrice fabricate în Europa și despre concurența cu China. Chiar recent, Comisia Europeană a lansat o anchetă privind vehiculele electrice chinezești ieftine care "inundă" piața noastră. Urmăriți interviul.

SUDUL EUROPEI 

ATENA

Deși furia publică este în creștere din cauza creșterii galopante a prețurilor la bunurile de bază, principalul partid de opoziție de stânga, Syriza, nu prinde contur din punct de vedere electoral, deoarece conflictele lor interne fac ca o alternativă credibilă de guvernare să pară puțin probabilă. Citește mai mult.

MADRID

Reforme și procese în instanță; criza politică din Spania se intensifică. O reformă care ar permite Camerei să amâne cu cel puțin două luni aprobarea controversatei legi de amnistie a guvernului, de care vor beneficia responsabilii de tentativa de secesiune din 2017 din Catalonia, a fost aprobată marți de Senatul spaniol - cu o majoritate a Partidului Popular (PP). Vox a intentat un proces împotriva premierului interimar Pedro Sánchez pentru 'cooperare cu terorismul'. Citește mai mult.

ROMA

Ministrul italian al economiei apără noua lege bugetară controversată. Ministrul italian al Economiei și Finanțelor, Giancarlo Giorgetti, a apărat viguros proiectul de lege a bugetului pe 2024 în fața criticilor formulate de reprezentanții Băncii Italiei și ai Confindustria privind vulnerabilitatea unei manevre bugetare în deficit și lipsa de sprijin față de întreprinderi. Citește mai mult.

LISABONA

Ministrul portughez al economiei exclude posibilitatea unei demisii. Ministrul Economiei, António Costa Silva, a negat că ar fi avut vreun contact cu consultantul Lacerda Machado și a exclus posibilitatea de a demisiona cu referire la ancheta care l-a confundat cu fostul premier António Costa, adăugând că regretă impactul pe care cazul l-a avut asupra premierului. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

VARȘOVIA

Un partid de stânga face presiuni pentru relaxarea legilor stricte ale Poloniei privind avortul. Liberalizarea avortului până în a 12-a săptămână de sarcină și dezincriminarea efectuării avorturilor au fost propunerile legislative depuse de parlamentarii de Stânga în încercarea de a liberaliza legislația strictă a țării în materie de avort. Citește mai mult.

PRAGA

Cehia va încasa semnificativ mai puțin impozit pe profit decât se aștepta. În timp ce Ministerul de Finanțe ceh a prevăzut inițial că impozitul pe profiturile excepționale ar putea aduce 85 de miliarde de coroane cehe (3,5 miliarde de euro) la bugetul de stat, ministerul a recunoscut acum că suma reală va fi mult mai mică decât se aștepta, întrucât vor fi colectate doar câteva miliarde de coroane cehe. Citește mai mult.

BRATISLAVA

Secretarul de stat îi cere bisericii să îl facă pe Iisus rege al Slovaciei. Štefan Kuffa, noul secretar de stat din cadrul Ministerului Culturii, a avut o apariție politică rară într-o biserică și, într-un discurs de 12 minute, a cerut clerului să depună efort pentru a-l face pe Iisus Hristos rege al Slovaciei. Citește mai mult.

BALCANI

SOFIA

Bulgaria va semna probabil un acord militar în valoare de 1,5 miliarde de dolari cu SUA. Bulgaria este pe cale să semneze noi acorduri militare cu SUA, după ce parlamentul a aprobat achiziționarea a 193 de vehicule de luptă pentru infanterie Stryker pentru 1,3 miliarde de dolari și se așteaptă să cumpere radare 3D pentru aviația de luptă pentru alte 200 de milioane de dolari. Citește mai mult.

BUCUREȘTI

Partidul AUR din România lansează o mișcare suveranistă. Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, și-a propus să înființeze o 'mișcare suveranistă autentică' și a semnat marți un protocol de asociere cu Forța Națională de Identitate și alte partide mai mici. Citește mai mult.

LIUBLIANA

Slovenia va extinde probabil controalele la frontieră. Slovenia se pregătește pentru o nouă prelungire de 20 de zile a controalelor poliției la granița sa cu Croația și Ungaria, odată ce măsura temporară se va încheia duminică și este posibil să prelungească verificările dincolo de cele 20 de zile, cu excepția cazului în care situația se va schimba. Citește mai mult. 

BELGRAD

Belgradul va discuta la Bruxelles noul statut al comunității municipalităților sârbe. Reprezentanții guvernului sârb au acceptat invitația reprezentantului special al UE pentru dialogul Belgrad-Pristina, Miroslav Lajčak, de a relua la Bruxelles discuțiile privind textul statutului pentru Asociația municipalităților sârbe din nordul Kosovo. Citește mai mult. 

TIRANA


Un deputat albanez propune concediu plătit pe perioadă determinată și produse sanitare gratuite. Deputatul Partidului Socialist și fost viceprim-ministru Erion Brace a declarat că femeile și fetele albaneze ar trebui să aibă dreptul la concediu plătit de stat în timpul menstruației, precum și să beneficieze de produse menstruale fără TVA. Citește mai mult.

Agenda

 • UE: Consiliul Afaceri Generale se reunește pentru a discuta despre legislația electorală europeană statul de drept în Polonia și Ungaria Relațiile UE-Marea Britanie și multe altele;
 • Cea de-a 46-a reuniune a Consiliului de Miniștri ACP (Grupul statelor din Africa, Caraibe și Pacific)-UE semnează un nou acord de parteneriat la Apia Samoa;
 • Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, prezidează reuniunea Colegiului comisarilor, la care se alătură secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg; găzduiește președintele Letoniei, Edgars Rinkēvičs;
 • Vicepreședintele Comisiei, Maroš Šefčovič, deschide sesiunea privind "Parteneriatele strategice cu țările terțe", în cadrul Săptămânii materiilor prime critice a Comisiei;
 • Vicepreședintele Dubravka Šuica participă la discuția de închidere privind demografia și democrația în cadrul Forumului UE-SUA privind apărarea și viitorul, organizat de Consiliul Atlantic, la Washington, SUA; se întâlnește cu Julieta Valls Noyes, secretarul adjunct al Biroului pentru populație, refugiați și migrație din cadrul Departamentului de Stat;
 • Vicepreședintele Schinas îl primește pe ministrul afacerilor externe al Armeniei, Ararat Mirzoyan;
 • Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, participă la masa rotundă Renew privind Balcanii de Vest în Parlament;
 • Comisarul pentru acțiune climatică, Wopke Hoekstra, se întâlnește cu reprezentanți ai Camerei de Comerț a UE din China (EUCCC), la Beijing, China;
 • Comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, susține un discurs principal la Summitul european privind cancerul 2023 "Accelerarea impulsului: Un manifest până în 2030";
 • Comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, are întâlniri cu președintele Albaniei, președintele Comisiei parlamentare pentru integrare europeană-vicepreședinte responsabil pentru relații internaționale, Partidul Democrat din Albania, Jorida Tabaku, vicepreședintele Consiliului prezidențial al Libiei, Mousa Al-Koni, președintele Partidului Democrat din Kosovo, Memli Krasniqi, ministrul Industriei și Tehnologiei din Turciei, Mehmet Fatih Kacır;
 • Serviciile financiare, stabilitatea financiară și Uniunea piețelor de capital Mairead McGuinness se întâlnește cu directorul general al Autorității monetare din Singapore (MAS), Chia Der Jiun;
 • Comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Iliana Ivanova, susține un discurs principal la conferința "Balcanii de Vest: integrarea înainte de aderare";
 • Președintele Parlamentului, Roberta Metsola, se întâlnește cu ministrul afacerilor externe al Armeniei, Ararat Mirzoyan; găzduiește președintele Republicii Letonia, Edgars Rinkēvičs;
 • Elveția: Președintele francez Emmanuel Macron vizitează;
 • Regatul Unit: Hotărârea Curții Supreme din Regatul Unit privind legalitatea politicii din Rwanda privind solicitanții de azil;
 • Spania: Vot în dezbatere privind un nou mandat al premierului Pedro Sanchez;
 • Indonezia: Reuniunea miniștrilor apărării din ASEAN.

 

[Editori ai versiunii originale în limba engleză: Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Zoran Radosavljevic, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson; corespondență din România: Cătălina Mihai]