Operațiuni ale serviciilor de informații rusești, identificate în Cehia. Acestea se intensifică și în Franța, înaintea celui de-al doilea tur al alegerlor.

În știrile de astăzi din The Capitals:

PRAGA

Cehia a fost supusă unor operațiuni de informare direcționate, care au scopul de a reduce sprijinul pentru Ucraina, a dezvăluit un raport recent al Centrului Național Ceh pentru Combaterea Crimei Organizate (NCOZ). Citește mai mult.

PARIS

Rusia vizează rețelele de socializare în timpul campaniei legislative franceze. Campaniile rusești de dezinformare vizează platformele de social media pentru a destabiliza scena politică franceză – în prezent într-o campanie legislativă – un studiu al Centrului Național de Cercetare Științifică din Franța (CNRS) axat exclusiv pe X reads. Citește mai mult.

Membrii NATO, din ce în ce mai nervoși de riscurile ca extrema dreaptă franceză să intre în guvern. Membrii NATO sunt din ce în ce mai îngrijorați de riscurile pentru coeziunea alianței militare occidentale pe care le prezintă posibila intrare în guvern a extremei dreapta franceze și dacă influența și angajamentul Parisului față de Ucraina ar putea scădea în viitorul apropiat. Citește mai mult.

BERLIN

Coaliția germană are nevoie de compromisuri „dureroase”, deoarece ratează primul termen limită bugetar pentru 2025. Coaliția guvernamentală a trei partide a Germaniei nu a ajuns miercuri la un acord intern cu privire la proiectul de buget 2025, termenul convenit anterior, deoarece diferențele privind potențialele reduceri de cheltuieli s-au dovedit a fi dificil de rezolvat. Citește mai mult.

Noul grup de stânga al UE eșuează, Wagenknecht dă vina pe „grupurile majoritare”. Discuțiile pentru formarea unui grup alternativ de stânga în Parlamentul European au eșuat, a confirmat miercuri, 3 iulie, Alianța Sahra Wagenknecht (BSW) din Germania, în vreme ce candidatul său principal, Fabio de Masi, a acuzat abandonul de ultim moment și „pârghiile puternice” ale „grupurilor majoritare”. Citește mai mult.

Cu o zi înaintea intrării în vigoare, lobby-ul auto german îndeamnă UE să renunțe la tarifele împotriva Chinei. Cu o zi înainte de aplicarea preliminară a tarifelor la mașinile electrice din China, care va avea loc joi (4 iulie), principalul grup de lobby al industriei auto din Germania, VDA, a cerut UE să retragă tarifele, argumentând că acestea vor face mai mult rău decât bine. Citește mai mult.

MAREA BRITANIE & IRLANDA

LONDRA

Securitate și migrație: cum ar încerca un guvern laburist să atragă UE.

Partidul Laburist din Regatul Unit conduce în sondaje, la o distanță de 20 de procente în fața Partidului Conservator. O schimbare a guvernului după alegerile generale anticipate de joi (4 iulie) pare inevitabilă și ar putea însemna încercări de a se apropia de UE. În topul priorităilor ar putea fi migrația și securitatea. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

ROMA

Incertitudinea planează asupra ofertei formațiunii Italia M5S de a adera la stânga UE. În timp ce Mișcarea Cinci Stele a Italiei (M5S) aa lansat solicitarea de a adera la grupul de stânga al Parlamentului European, rămâne de văzut dacă acordurile sale controversate cu Lega lui Matteo Salvini vor face grupul UE să întoarcă privirea. Citește mai mult.

MADRID

VOX din Spania neagă că a blocat partidul „Stea în devenire” de extremă-dreaptă să se alăture ECR. Partidul spaniol de extremă dreaptă VOX a respins afirmațiile lui Luise „Alvise” Perez, privită drept „stea în devenire” pe scena de extremă dreaptă a Spaniei, potrivit cărora partidului său SALF i s-a refuzat intrarea în grupul conservator ECR al UE. Citește mai mult.

Spania va pune presiune pe chiriile de vacanță pentru a rezolva criza locuințelor. Guvernul Spaniei a anunțat miercuri (3 iulie) va pune presune pe chiriile pentru vacanțele pe termen scurt și sezoniere, pe fondul furiei crescânde din partea localnicilor care se simt excluși de piața imobiliară. Citește mai mult.

LISABONA | MADRID | PARIS

Liderii iberici sunt de acord să negocieze interconexiuni energetice cu Franța. Portugalia și Spania au convenit să participe în comun la întâlniri cu Franța privind interconexiunile energetice, argumentând că problema este una europeană și nu doar una dintre peninsula Iberică și Franța, au anunțat miercuri miniștrii mediului. Citește mai mult.

ATENA

Politician grec de centru-dreapta, demis după ce a atacat un muncitor la aeroport. Fostul ministru grec al agriculturii, Lefteris Avgenakis, a fost demis din partidul de guvernământ Noua Democrație (PPE), după ce un videoclip difuzat pe rețelele de socializare l-a arătat atacând un lucrător al aeroportului din Atena. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

VARȘOVIA

Polonia sperie Belarus cu măsuri comerciale – relatează presa locală. Președintele belarus Alexandru Lukașenko a ținut ședințe guvernamentale strânse pentru a discuta cum să se ocupe de noile controale aprofundate ale mărfurilor pe care Polonia le-a introdus ca măsură de încetinire a fluxului de mărfuri din Belarus, relatează presa poloneză. Citește mai mult.

BRATISLAVA

Fondurile UE pentru Slovacia sunt în pericol, pe măsură ce părțile litigioase ale reformei penale devin bine constituționale. Curtea Constituțională a Slovaciei a decis că majoritatea modificărilor criticate la Codul penal al țării sunt constituționale și pot fi puse în aplicare, o decizie care ar putea pune în pericol accesul Slovaciei la fondurile UE. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Borissov nu reușește să formeze guvern, diminuând șansele de a evita votul anticipat. Parlamentul Bulgariei a respins marți guvernul propus de cel mai mare partid al țării, cufundând cea mai săracă țară a UE într-o altă criză politică și diminuând considerabil perspectivele de a evita cel de-al șaptelea general. Citește mai mult.

BUCUREȘTI

Rusia declară un diplomat român persona non grata. Rusia a declarat un membru al Ambasadei României la Moscova persona non grata, în replică la decizia României de a face același lucru unui diplomat rus la sfârșitul lunii mai, a anunțat miercuri Ministerul de Externe al României. Citește mai mult.

AGENDĂ:

UE: Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, se adresează reuniunii anuale a Consiliului European pentru Relații Externe, la Madrid, Spania;

Comisarul pentru Economie, Paolo Gentiloni, susține discursul principal la Conferința globală privind măsurarea noilor forme de angajare, organizată de Eurostat și Organizația Internațională a Muncii (OIM), la Bruxelles, Belgia;

*** [Editare în engleză de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Mandilara; corespondență permanentă pentru România: Cătălina Mihai]