SUA vor împrumuta Polonia cu două miliarde de dolari pentru industria de apărare și îi vor vinde 96 de elicoptere de atac Apache. | Germania ia în calcul să reintroducă serviciul militar obligatoriu.

***

Listen to Euractiv’s new daily podcast: Today in the EU

Explore the essence of European affairs and enrich your understanding on EU dynamics. Join us for a deep dive into EU politics & policy.Listen and subscribe →

***

În știrile de astăzi din The Capitals:

VARȘOVIA

Președintele SUA, Joe Biden, a promis un împrumut de 2 miliarde de dolari pentru Polonia, pentru securitate și apărare și frunizarea a 96 de elicoptere de atac Apache. Anunțul vine în urma unei vizite marți la Washington a președintelui polonez Andrzej Duda și a premierului Donald Tusk. Citește mai mult.

BERLIN

Germania ar trebui să revină la recrutare începând din 2025, a declarat marți (12 martie) comisarul pentru forțele armate ale țării, în timp ce Ministerul Apărării lucrează la un nou model inspirat de țările nordice.
Germania a abolit conscripția (recrutarea) obligatorie a cetățenilor de sex masculin în 2011, însă guvernul intenționează să consolideze capacitățile defensive ale Germaniei, pe fondul amenințării militare tot mai mari din partea Rusiei. Reintroducerea serviciului militar obligatoriu a reintrat pe ordinea de zi. Citește mai mult. 

PARIS

Deputații francezi votează în favoarea acordului de securitate franco-ucrainean, RN și LFI se opun. Într-un vot fără caracter obligatoriu, marți, majoritatea deputaților francezi au susținut acordul bilateral de securitate între Paris și Kiev. Partidul de extremă-stânga La France Insoumise (LFI, Stânga) a votat împotrivă, în timp ce partidul de extremă-dreapta Rassemblement National (RN, ID) s-a abținut. Citește mai mult.

Alegeri europene: Extrema dreaptă franceză depășește 30%, mărește diferența față de Renaissance al lui Macron - sondaje.partidul de extremă dreapta din Franța, Rassemblement National (RN), a depășit 30% în ultimele sondaje pentru alegerile europene, îndepărtându-se și mai mult de principalul său rival - partidul Renaissance al președintelui Emmanuel Macron, aflat în declin - în timp ce rivalul său de extremă dreapta, Reconquête! a alunecat, iar socialiștii au recuperat ceva teren. Citește mai mult.

Parlamentul francez, divizat înaintea votului pentru acordul comercial UE-Canada. Parlamentarii francezi sunt puternic divizați în ceea ce privește ratificarea sau nu a acordului de liber schimb UE-Canada, după ce protestatarii agricoli au condamnat dur măsurile comerciale care, potrivit acestora, creează o concurență neloială. Citește mai mult.

STATELE NORDICE ȘI BALTICE

STOCKHOLM

Liberalii suedezi vor cheltuieli pentru apărare peste ținta NATO de 2%. Partidul liberal de centru a cerut marți ca Suedia să își majoreze cheltuielile pentru apărare de la 2% la 3% din PIB-ul țării, cât recomandă NATO, la mai puțin de o săptămână de la aderarea la alianță. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

MADRID

Partenerul președintelui regiunii Madrid se confruntă cu o anchetă pentru fraudă fiscală. Autoritățile fiscale spaniole îl investighează pe Alberto González Amador, partenerul președintelui regiunii Madrid, Isabel Díaz Ayuso, pentru presupusă fraudă. Acuzațiile se referă la facturi false și la companii de fațadă folosite pentru furnizarea de materiale și echipamente medicale în anii pandemiei din 2020 și 2021. Citește mai mult.

LISABONA

Premierul portughez demisionar face apel la stabilitatea legislaturilor. Următorul guvern ar trebui să își ducă mandatul până la capăt, a declarat premierul demisionar António Costa, făcând apel la 'stabilitate legislativă'. Citește mai mult.

ATENA

Parlamentul UE respinge apărarea imunității lui Kaili în ancheta Qatargate. Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European (JURI) a decis în unanimitate că apărarea de imunitate a Evei Kaili este inadmisibilă în contextul anchetei Qatargate, deoarece totul a fost făcut 'ca la carte', se arată într-o notă a comisiei parlamentare, consultată de Euractiv. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

PRAGA

Muniția cumpărată în cadrul inițiativei cehe ar putea ajunge în Ucraina în iunie. Muniția cumpărată din state din afara spațiului UE, în cadrul inițiativei cehe, ar putea ajunge pe câmpurile de luptă ucrainene încă din luna iunie, a declarat marți Tomas Pojar, consilierul ceh pentru securitate națională și consilier al premierului. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

BUCUREȘTI

Președintele României își anunță candidatura pentru conducerea NATO. Președintele României, Klaus Iohannis, și-a anunțat marți decizia de a intra în cursa pentru funcția de secretar general al NATO, adăugând că România trebuie să își asume "o responsabilitate și mai mare" în cadrul alianței. Citește mai mult.

ZAGREB

Un europarlamentar croat așteaptă deschiderea negocierilor de aderare cu Bosnia. Europarlamentarul croat Željana Zovko, care a fost ambasador al Bosniei în Italia, Franța și Spania, crede că Consiliul European va lua o decizie pozitivă în ceea ce privește dorința Bosniei de a adera la UE, a declarat pentru Euractiv înaintea reuniunii Consiliului European de săptămâna viitoare. Citește mai mult.

PRISTINA

Oficialul american Escobar subliniază angajamentul pentru dialog înaintea vizitei la Pristina. Reprezentantul special al Departamentului de Stat al SUA pentru Balcanii de Vest, Gabriel Escobar, a declarat că SUA se angajează să continue dialogul privind normalizarea relațiilor dintre Kosovo și Serbia înainte de vizita sa la Pristina. Citește mai mult.

AGENDA

UE: Parlamentul European votează în plen Legea europeană privind libertatea presei, privind asociațiile transfrontaliere europene și altele; Vicepreședintele Comisiei, Maroš Šefčovič, participă online la Forumul Kosice Ucraina-Slovacia;

Vicepreședintele Dubravka Suica susține o declarație a Comisiei în plenul Parlamentului privind "Crearea unei inițiative europene pentru desemnarea anuală a capitalelor europene pentru copii"; Prezintă o declarație a Comisiei privind "Necesitatea de a aborda preocupările urgente legate de copiii ucraineni deportați forțat în Rusia"; Participă la dezbaterea "Aceasta este Europa", alături de prim-ministrul Finlandei, Petteri Orpo;

Comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, participă la videoconferința miniștrilor sănătății din G20;

Comisarul pentru justiție, Didier Reynders, participă la trilogul privind actualizarea legislației privind societățile digitale;

Comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, se întâlnește cu președintele Autorității Independente pentru Responsabilitate Fiscală (AIReF), Herrero Sánchez, la Madrid, Spania;Se întâlnește cu prim-ministrul spaniol Sánchez Pérez-Castejón;Comisarul pentru egalitate, Helena Dalli, se întâlnește cu ministrul brazilian al femeilor din Brazilia, Cida Gonçalves, la New York, Statele Unite;Comisarul pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, vizitează Vientiane, Laos; Are întâlniri cu reprezentanți ai guvernului și ai societății civile.