State precum Grecia și Italia salută noul pact UE privind migrația, dar există semne de întrebare dacă acesta va ușura povara țărilor din prima linie. | Eurodeputați români spun că Austria nu mai are argumente pentru a bloca extinderea Schengen.

În știrile de astăzi din Capitale:

BRUXELLES

Statele membre din sud, cum ar fi Grecia și Italia, s-au grăbit să salută noul pact UE privind migrația, dar există încă semne de întrebare dacă noile reguli vor ușura povara țărilor din prima linie. În plus, activarea vagă a măsurilor de urgență din cauza așa-numitei migrații ”armate”, care va fi definită ca atare de guvernele naționale, i-a făcut pe unii să ridice din sprânceană și poate fi exploatată politic, avertizează câțiva europarlamentari. Citește mai mult (eng).

BERLIN

Conducerea Verzilor germani a fost nevoită să justifice acordul privind migrația în UE pentru a calma baza partidului. Acordul privind Politica de azil și migrație a fost din nou întâmpinat cu nemulțumire în rândul Partidului Verzilor Germani, aflat în coaliția de guvernare, obligând conducerea acesteia să justifice rezultatul și să-și calmeze baza de partid. Citește mai mult (eng).

PARIS

Macron apără noua lege a imigrației a Franței drept ”scutul de care aveam nevoie”. Președintele francez Emmanuel Macron a apărat spiritul noii legi controversate a Franței în materie de imigrație într-un interviu de televiziune franceză, a doua zi după ce legeaa fost votată de Adunarea Națională. Macron afirmă că legea va contribui la contracararea ascensiunii extremei drepte și la completarea măsurilor UE. Citește mai mult (eng).

SUDUL EUROPEI

Partidul lui Meloni apără drepturile școlilor de a afișa scena Nașterii Domnului. Un proiect de lege pentru a împiedica interzicerea nașterii în școli, împreună cu o procedură disciplinară de pedepsire a infractorilor, a fost prezentat de Fratelli d'Italia, care susține că aceste inițiative arată o ”semnificație profundă a umanității” și sunt legate de ”identitatea națională italiană”.  Citește mai mult (eng).

MADRID

Sánchez se va întâlni cu liderul opoziției pe fondul tensiunilor legate de legea amnistiei. Prim-ministrul Pedro Sánchez se va întâlni vineri cu liderul Partidului Popular Alberto Núñez Feijóo pe fondul tensiunii sporite dintre cei doi din cauza controversatei legi de amnistie pentru cei implicați în tentativa secesionistă din 2017 din Catalonia, a confirmat miercuri Sánchez. Citește mai mult (eng).

LISABONA

Costa avertizează viitorul guvern să nu renegocieze planul de redresare cu Bruxelles-ul. Prim-ministrul portughez Antonio Costa și-a exprimat miercuri optimismul cu privire la soluția politică care va apărea în urma alegerilor legislative din 10 martie și a avertizat noul guvern să nu piardă timpul renegociind Planul de redresare și rezistență la Bruxelles, după ce negocierile ultimului guvern au dus la un impas care a durat un an. Citește mai mult (eng.)

EUROPA DE EST

BRATISLAVA

Reformele în materie de corupție ale lui Fico pot bloca investigațiile în 20 de cazuri de fraudă transfrontalieră. Tentativele prim-ministrului Robert Fico de dizolvare a organismului care supraveghează acum cazurile de corupție importante reprezintă un risc pentru interesele financiare ale UE și ar dăuna activității Parchetului European, a declarat pentru EURACTIV Slovakia Juraj Novocký, reprezentantul Slovaciei la EPPO. Citește mai mult (eng).

VARȘOVIA

Tusk a oprit transmisia canalului de știri non-stop TVP Info, în încercarea de a depolitiza mass-media publică. Șefii postului de stat TVP și postului public de radio au fost înlocuiți miercuri, după ce noul guvern a decis să înceapă depolitizarea presei publice, pe care guvernul anterior continuă să o controleze. Citește mai mult (eng).

PRAGA

Definiția legală a violului din Cehia include acum principiul ”nu înseamnă nu”. Guvernul ceh a aprobat miercuri o propunere de modificare a definiției violului și de a introduce un principiu ”nu înseamnă nu”. Legea urmează să fie aprobată de Parlament. Citește mai mult (eng.)

ȘTIRI DIN BALCANI

BUCUREȘTI | VIENA

Eurodeputați români critică blocajul Austriei privind Schengen, invocând noul acord UE privind migrația.
Doi europarlamentari români susțin că, având în vedere că instituțiile UE au ajuns la un acord politic, care stabilește pentru prima dată o abordare armonizată a managementului migrației pentru blocul comunitar, Austria nu mai are niciun motiv întemeiat să se opună cererii țării lor de a adera la spațiul Schengen. Citește mai mult (eng).

SOFIA

Parlamentarii bulgari reduc puterile prezidențiale. Parlamentul Bulgariei a adoptat miercuri o reformă constituțională de anvergură, despre care majoritatea de guvernământ spune că face parte din angajamentele privind reforma în sistemul judiciar și vizează aderarea deplină la Schengen. Votul a atras critici din partea președintelui prorus Rumen Radev și a opoziției proruse pentru că a redus prerogativele președintelui privind numirea guvernelor interimare. Citește mai mult (eng).

***

[Editat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson]